3D: Često postavljana pitanja

pregleda: 62909, komentara 10, Ocjena (46) korisnika:

Osnove 3D tehnologije

» Kako funkcionira 3D TV?

» Koja je razlika između aktivne i pasivne 3D tehnologije?

» Trebam li kupiti 3D sustav?

» Ako kupim 3D TV trebam li poseban televizor za standardnu 2D televiziju?

» Zašto trebam 3D naočale za gledanje 3D-a?

» Koriste li svi proizvođači istu 3D tehnologiju?

» Koja je rezolucija 3D videa?

» Po čemu se razlikuje 3D u kinu od kućne 3D tehnologije?Sastavljanje 3D sustava

» Što sve trebam kako bih gledao 3D kod kuće?

» Kakve naočale trebam da bih gledala 3D?

»Imam reciever za kućno kino koji ne podržava 3D signal. Trebam li kupiti novi ako želim nadograditi svoj 3D sustav?

» Moraju li moj 3D TV i 3D Blu-ray player biti od istog proizvođača?

» Trebam li poseban HDMI kabel za 3D TV?


Gledanje 3D TV-a

» Što ću sve moći gledati u 3D-u?

» Čuo sam za 3D televizijske kanale. Trebam li posebnu opremu od mog pružatelja televizijskih usluga?

» Moram li sjediti ravno ispred 3D TV-a kako bi vidio 3D efekt?

»Mogu li koristiti 3D naočale iz kina kako bi kod kuće gledao 3D televizor?

»Mogu li reproducirati 3D Blu-ray film na običnom Blu-ray playeru?


Problemi s 3D sustavima

» Kada pokušam pokrenuti 3D Blu-ray film, na televizoru se pojavi prazan ekran. Što ne valja?

» Kada pokušam pogledati običan 2D film na 3D TV-u dobijem prazan ekran. Što da učinim?

» Osjećam mučninu i vrtoglavicu kada gledam 3D TV. Što radim pogrešno?

» Imam odgovarajuće 3D naočale, ali ne vidim 3D sliku. Što nije u redu?

» Moja kablovska/satelitska ima 3D kanale u ponudi, ali ne mogu ih vidjeti na televizoru. Zašto?


Odgovori

Osnove 3D tehnologije


P: Kako funkcionira 3D TV?
O: 3D filmovi zapravo se snimaju uz pomoć dvije kamere. Dvije perspektive simuliraju različite pozicije lijevog i desnog oka.

Razni proizvođači 3D tehnologije imaje nešto drugačije pristupe tehnologiji, ali većina radi na principu vrlo brze izmjene slika za lijevo i desno oko. Trik je u tome da se prava verzija slike pošalje odgovarajućem oku, a tu 3D naočale ulaze u igru.

Naočale koje se koriste za 3D TV prilično su naprednije od onih koje se koriste u kinima. To su ustvari bežićne, baterijama pogonjene aktivne naočale s tekućim kristalima (LCD Active Shutter Glasses). 3D televizor šalje infra-crveni signal naočalama, koje zatim naizmjenice blokiraju jedno pa drugo oko. Znači da samo lijevo oko vidi sliku namijenjenu za lijevo oko, kao što i u desno dođe njemu namijenjena slika. Mozak zatim spaja ta dva signala u cjelinu - i 3D efekt je ovdje!

nazad na vrh


P: Koja je razlika između aktivne i pasivne 3D tehnologije?
O: Prvi val 3D televizora proizvedenih 2010. su bili aktivni 3D TV-i dizajnirani za korištenjeu paru s 3D naočalama s aktivnim zatvaračem. U 2011. godini, većina je 3D uređaja i dalje aktivna, ali neki proizvođači predstavili su i one pasivne.

Aktivni 3D — Svi aktivni 3D televizori zahtijevaju korištenje aktivnih 3D naočala na baterije, kako biste mogli vidjeti 3D efekt. Aktivni 3D sustavi isporučuju najkvalitetniju sliku i najvišu rezoluciju - Full HD 1080p prema svakom oku. One su nešto skuplje, a nekima može i smetati brzo zatvaranje i otvaranje leća.

Pasivni 3D — Pasivni 3D televizori omogućavaju efekt vrlo sličan onome na koji ste navikli gledajući 3D filmove u kinu. U ovakvim sustavima, ekrani obavljaju najveći dio posla. Ne samo da prikazuju dvije slike, nego postoji i poseban sloj na ekranu koji u kombinaciji s pasivnim polarizirajućim naočalama stvara 3D efekt. Pasivne 3D naočale su jednostavne i nisu skupe, a ne zahtijevaju ni baterije - vrlo su slične naočalama koje dobijete kada dođete pogledati 3D film u kino. Omogućavaju i širok kut gledanja kako bi 3D efekt bio jednak za cijelu publiku, bez obzira na poziciju sjedenja. Problem je što proces polarizacije smanjuje vertikalnu rezoluciju slike na pola, na 540p za svako oko. Iako to zvuči kao drastičan gubitak kvalitete, pasivna 3D slika još uvijek izgleda čisto i detaljno.

nazad na vrh


P: Trebam li kupiti 3D sustav?
O: Ako uživate u gledanju 3D filmova u kinu i želite prenijeti to iskustvo u svoj dnevni boravak, sigurno je da će vam se jako svidjeti 3D TV. Iako trenutno možda i nema more 3D filmova an tržištu, sve će ih više izlaziti ove i sljedećih godina, kao što će se pojavljivati i sve više 3D televizijskih programa.

nazad na vrh


P: Ako kupim 3D TV trebam li poseban televizor za standardnu 2D televiziju?
A: Ne. Sve što gledate na vašem standardnom televizoru, moći ćete gledati i na 3D TV-u. Ovo je ugodno iznenađenje ako ste mislili da ćete moći gledati samo 3D sadržaj, kojeg trenutno i nema baš mnogo. Prilikom gledanja 2D sadržaja na 3D televizoru ne trebate koristiti ni naočale. No, iznenadit će vas i kvaliteta slike jer 3D televizori su tehnološki napredniji od standardnih, pa ćete na vašem 3D televizoru moći gledati i trenutno najbolju moguću 2D sliku.

nazad na vrh


P: Zašto trebam 3D naočale za gledanje 3D-a?
O: 3D-ready televozor sadrži potrebni infra-crveni odašiljač koji šalje kontrolne signale prema kompatibilnim 3D naočalama. Odašiljač je ugrađen u televizor i nije ga moguće vidjeti. Za razliku od 3D-ready televizora, 3D-capable TV nema ugrađeni odašiljač, nego je uz televizor potrebno kupiti i odašiljač.

nazad na vrh


P: Zašto trebam 3D naočale za gledanje 3D-a?
O: Zbog toga što tehnologija tako funkcionira. 3D uređaj vrlo brzo izmjenjuje verziju slike koju šalje za lijevo i za desno oko. Naočale primaju signal s televizora, osiguravjući da signal u svakom trenutku dođe u točno određeno oko. Ako nemate naočale s aktivnim zatvaračem, slika će izgledati mutno.

nazad na vrh


Koriste li svi proizvođači istu 3D tehnologiju?
O: Osnovni princip na koji funkcionira 3D tehnologija je kod svih isti, ali sitni detalji su različiti od proizvođača do proizvođača. Većina se bazira na brzom izmjenjivanju slike za desno i lijevo oko, ali zehnologija slanja signala se u detaljima razlikuje, pa je potrebno obratiti pozornost prilikom kupovine 3D naočala za vaš 3D televizor.

nazad na vrh


P: Koja je rezolucija 3D videa?
O: 3D film reproduciran s 3D Blu-ray playery ima rezoluciju 1920x2160. To znači da svako oko dobiva vlastitu Full HD sliku rezolucije 1080p.

S druge strane, 3D sadržaj s kabelske ili satelitske televizije u rezoluciji je 960x1080, pa svako oko vidi sliku rezolucije 540p - polovicu od 1080p. Takav film izgleda dobro, ali ipak se ne može uspoređivati sa slikom s Blu-ray diska.

nazad na vrh


P: Po čemu se razlikuje 3D u kinu od kućne 3D tehnologije?
O: Za gledanje 3D filmova u kinu oduvijek su bile potrebne 3D naočale. U starijim filmovima koristile su se pasivne naočale s lećama u dvije boje (crvena i plava) i bojom označeni film za kreiranje 3D efekta. Malo noviji filmovi koriste 3D naočale s polariziranim lećama, koje su puno sličnije sunčanim naočalama na koje smo navikli.

Razlika između kina i 3D televizora je u tome što uz 3DTV trebate naočale s aktivnim zatvaračem, koje se mogu zatamniti i osvjetliti stotine puta u sekundi u koordinaciji s izmjenom video okvira na televizoru.

nazad na vrh


Sastavljanje 3D sustava


P: Što sve trebam kako bih gledao 3D kod kuće?
O: Postoji nekoliko ključnih dijelova koje ćete trebati:

Televizor s podrškom za 3D. Možete izabrati između plazme, LCD-a ili LED-LCD modela.

  • Televizor s oznakom "3D-ready" ima ugrađeni infra-crveni odašiljač - on šalje signal prema vašim 3D naočalama i ključan je za gledanje 3D sadržaja.
  • "3D-capable" televizor nema ugrađen odašiljač pa ćete ga morati kupiti posebno kako bi uživali u 3D-u

 

Za svakog korisnika trebate 3D naočale s aktivnim zatvaračem. Bez aktivnih naočala slika će izgledati mutno. Pripazote da naočale budu kompatibilne s 3D televizorom.

Trebat ćete izvor 3D sadržaja: Pravo 3D iskustvo počinje puštanjem 3D signala prema 3D TV-u. Najbolji je primjer reprodukcija 3D filma na 3D-capable Blu-ray playeru. Većina 3D televizora može pretvoriti 2D signal u 3D, ali slika jednostavno neće izgledati tako dobro.

HDMI kabel za spajanje vaše 3D opreme. HDMI je jedini tip kabla koji podržava prijenos 3D signala. Kabel će funkcionirati posebno dobro ako je dug do 2m. Kako biste bili sigurni, kada kupujete HDMI kabel obratite pažnju na natpis "high-speed", "1.3" ili "1.4". Ako ga ima trebalo bi biti dobro.

Na kraju, iako nije neophodno za uživanje u 3D-u, trebali biste razmotriti kupovinu 3D-caable prijemnika za kućno kino.

nazad na vrh


P: Kakve naočale trebam da bih gledala 3D?
O: Trebat će vam posebne naočale s aktivnim zatvaračem koje mogu primati infra-crveni signal s vašeg televizora. One će stotinama puta u sekundi zatvoriti i otvoriti lijevu pa desnu leću, i to u koordinaciji sa televizorom. Tako nastaje 3D efekt. Provjerite jesu li naočale kompatibilne s 3D TV-om koji imate - idealno bi bilo kupiti naočale istog proizvođača.

nazad na vrh


P: Imam reciever za kućno kino koji ne podržava 3D signal. Trebam li kupiti novi ako želim nadograditi svoj 3D sustav?
O: 3D-capable reciever kućnog kina nije obavezan za funkcioniranje kućnog 3D sustava, ali ako želite 3D signal poslati kroz reciever, trebat će vam onaj koji ima podršku za 3D signal. Ako pak nemate 3D-capable prijamnik, možete 3D signal poslati putem HDMI kabla direktno na televizor, a zatim optičkim ili koaksijalnim digitalnim audio kablom do recievera kako biste postigli surround zvuk. Međutim, to rješenje i nije baš idealno.

Uključivanje 3D-capable recievera u vaš 3D sustav omogućava vam da vaš 3D sadržaj zadrži visoku kvalitetu zvuka koja je na Blu-ray diskovima dostupna preko Dolby® TrueHD ili DTS-HD™ tehnologija (ove tehnologije zahtijevaju korištenje HDMI konekcije, pa optički ili koaksijalni kabel neće poslužiti.

nazad na vrh


P: Moraju li moj 3D TV i 3D Blu-ray player biti od istog proizvođača?
O: Ne. Svaki Blu-ray player sposoban za reprodukciju 3D sadržaja trebao bi moći raditi s bilo kojim 3D-ready ili 3D-capable televizorom proizvedenim 2010. godine ili poslije.

nazad na vrh


P: Trebam li poseban HDMI kabel za 3D TV?
O: Trebat će vam HDMI kablovi za spajanje vaše 3D opreme, jer HDMI je jedina vrsta kabla koja može prenositi 3D signal. Nove generacije HDMI kablova trebale bi isporučiti vrhunski razultat. pogotovo ako su kraći od 2 metra. Ako kupujete nove, potražite one s natpisom "high-speed," "1.3," or "1.4" kako biste bili sigurni.

nazad na vrhGledanje 3D TV-a


P: Što ću sve moći gledati u 3D-u?
O: Ove će godine izlaziti sve više i više 3D Blu-ray filmova. Očekuju se i 3D televizijski kanali. Pitajte vašeg pružatelja televizijskih usluga za više informacija.

Isto tako, većina 3D TV-a može konvertirati 2D signal u 3D film. Naravno, rezultat neće biti spektakularan kao pravi 3D sadržaj, ali poslužit će svrsi.

nazad na vrh


P: Čuo sam za 3D televizijske kanale. Trebam li posebnu opremu od mog pružatelja televizijskih usluga?
O: Za sada ne. Zbog načina na koji dijele 3D signal (dvije slike rezolucije 540p, umjesto dvije slike od 1080p koje dobijete iz Blu-ray playera) to će biti moguće s postojećom opremom. Ako prijeđu na 3D prikaz veće rezolucije, vjerojatno ćete morati kupiti novi uređaj.

nazad na vrh


P: Moram li sjediti ravno ispred 3D TV-a kako bi vidio 3D efekt?
A: Ne. Iako ne treba očekivati da ćete moći gledati 3D filmove iz kuhinje za vrijeme kuhanja večere, moći ćete uživati u 3D efektu čak i ako ne sjadite sasvim ispred televizora.

nazad na vrh


P: Mogu li koristiti 3D naočale iz kina kako bi kod kuće gledao 3D televizor?
A: Ne. Naočale koje se koriste u kinu koriste polarizirane leće kako bi svakom oku isporučile odgovarajuću sliku. Za razliku od takvih naočala, naočale namijenjene 3D TV-ima koriste baterijom pogonjeni aktivni zatvarač. Za svakoga tko ne nosi 3D naočale, slika će biti mutna.

nazad na vrh


P: Mogu li reproducirati 3D Blu-ray film na običnom Blu-ray playeru?
A: Da, ali samo u 2D načinu. 3D je dostupan samo uz korištenje Blu-ray playera koji podržava 3D sadržaj.

nazad na vrhProblemi s 3D sustavima


Kada pokušam pokrenuti 3D Blu-ray film, na televizoru se pojavi prazan ekran. Što ne valja?
A: Problem je najvjerojatnije u tome što neka od vašuh komponenti ne podržava 3D video. Ako pokušate pokrenuti 3D Blu-ray film na televizoru koji ne podržava 3D, TV neće moći primiti takav signal, i slike neće biti.

Ista se stvar može dogoditi ako spojite 3D Blu-ray player preko prijamnika za kućno kino koji ne podržava 3D.

Mnogi od Blu-ray playera traže da izaberete između 2D i 3D formata, kada učitate Bluray disk.

nazad na vrh


P: Kada pokušam pogledati običan 2D film na 3D TV-u dobijem prazan ekran. Što da učinim?
A: Ako je televizor namješten za prikaz 3D sadržaja, možda neće biti u stanju primiti 2D signal. Pokušajte u postavkama načina reprodukcije staviti na auto ili nešto slično, kako bi se televizor automatski prebacio u odgovorajući način rada.

nazad na vrh


Osjećam mučninu i vrtoglavicu kada gledam 3D TV. Radim li nešto pogrešno?
A: Kratak odgovor: NE. Nekim ljudima može smetati gledanje 3D filmova. Postoji jedan trik koji najčešće upali. Prilikom gledanja 3D-a, nemojte fokusirati pogled na pozadinu, nego isključivo na glavnu radnju.

nazad na vrh


P: Imam odgovarajuće 3D naočale, ali ne vidim 3D sliku. Što nije u redu?
A: Prvo, provjerite jesu li naočale uključene - trebale bi imati tipku za ukljuivanje negdje na okviru. Ako ih ne možete uključiti, provjerite baterije.

Ako su naočale uključene, a i dalje ne vidite sliku, provjerite jesu li 3D TV i izvor 3D sadržaja u 3D modu.

Ako ni to ne pomogne, možda ćete se morati pomiriti s činjenicom da ste jedan od 5-10% ljudi koji nemogu vidjeti 3D efekt na 3D videu.

nazad na vrh


P: Moja kablovska/satelitska ima 3D kanale u ponudi, ali ne mogu ih vidjeti na televizoru. Zašto?
A: Kao prvo, provjerite je li vaš uređaj koji ste dobili od davatelja usluga priključen na televizor putem HDMI kabla, jer to je jedini tip kabla koji podržava ovaj tip signala.

Nakon toga provjerite jesu li uređaji u 3D načinu rada. Možda ćete to morati ručno učiniti., a noviji modeli to rade automatski.

U svakom slučaju provjerite kod davatelja usluga jesu li 3D kanali dio vašeg programskog paketa.

Tagovi - 3d tehnologija - kučno kino

Komentiraj Komentari

Ukupno 10 komentara

Ime:
Ocjena:
Tekst:
Sigurnosni kod:
Code Image - Please contact webmaster if you have problems seeing this image code  Refresh Promijeni kod
Molimo prepisite sigurnosni kod sa slike.
Izravan link na ovaj tekst NeooPal - 18 Nov 2019 u 12:23pm
Đ?досŃ? вŃ? ПОМоŃ?Đľ СакаСаŃ?Ń? кОпиŃ? ĐťŃ?йОгО саКŃ?Đ° пОд кНŃ?Ń?, нодОŃ?ОгО и каŃ?осŃ?воннО, ĐżŃ?и Ń?Ń?ОП но Ń?Ń?Đ°Ń?Ń? свОо вŃ?оПŃ? на Ń?аСНиŃ?Đ˝Ń?Đľ ĐżŃ?ОгŃ?аППŃ? и Ń?Ń?иНанс-соŃ?висŃ?.

Đ?НОниŃ?ОваниŃ? пОдНоМаŃ? саКŃ?Ń? как на кОнсŃ?Ń?укŃ?ĐžŃ?Đ°Ń?, Ń?Đ°Đş и на двиМкаŃ?:
- Tilda (ТиНŃ?Đ´Đ°)
- Wix (Đ?икс)
- Joomla (Đ?МуПНа)
- Wordpress (Đ?ĐžŃ?Đ´ĐżŃ?осс)
- Bitrix (Đ?иŃ?Ń?икс)
и Ń?.Đ´.
Ń?оНоŃ?Он 8-996-725-20-75 СвОниŃ?Đľ пишиŃ?Đľ viber watsapp
Đ?ОпиŃ?уŃ?Ń?сŃ? но Ń?ОНŃ?кО ОднОсŃ?Ń?аниŃ?Đ˝Ń?Đľ саКŃ?Ń? на пОдОйии Landing Page, нО и ПнОгОсŃ?Ń?аниŃ?Đ˝Ń?Đľ. ХОСдаоŃ?сŃ? пОНнаŃ? кОпиŃ? саКŃ?Đ° и насŃ?Ń?аиваŃ?Ń?сŃ? Ń?ĐžŃ?ĐźŃ? Đ´ĐťŃ? ĐžŃ?ĐżŃ?авки СаŃ?вОк и сООйŃ?ониК. Đ?Ń?ОПо Ń?ОгО, пОдкНŃ?Ń?Đ°ĐľŃ?сŃ? адПинка (адПин паноНŃ?), пОСвОНŃ?Ń?Ń?Đ°Ń? Ń?одакŃ?иŃ?ОваŃ?Ń? кОд саКŃ?Đ°, иСПонŃ?Ń?Ń? Ń?оксŃ?, СагŃ?уМаŃ?Ń? иСОйŃ?аМониŃ? и дОкуПонŃ?Ń?.

Đ?досŃ? вŃ? пОНуŃ?иŃ?Đľ восŃ? кОПпНокс усНуг пО кОпиŃ?ОваниŃ?, Ń?аСŃ?айОŃ?ко и ĐżŃ?ОдвиМониŃ? саКŃ?Đ° в Яндоксо и Google.

ĐĽĐžŃ?иŃ?Đľ уСнаŃ?Ń? скОНŃ?кО сŃ?ОиŃ? сдоНаŃ?Ń? кОпиŃ? саКŃ?Đ°?
напишиŃ?Đľ наП
8-996-725-20-75 СвОниŃ?Đľ пишиŃ?Đľ viber watsapp
Izravan link na ovaj tekst Radikgathy - 24 Nov 2018 u 4:59pm
Want poznakomitsa closer come to the site
http://bestrealgirl.com/?u=6ex8kwf&o=uz5kxp7

http://bestrealgirl.com/?u=6ex8kwf&o=uz5kxp7%20 - https://photographers.ua/thumbnails/pictures/41412/800xeas_2753_novyy_razmer.jpg
Izravan link na ovaj tekst - 12 May 2014 u 11:55pm
SCART je analogna konekcija prosječne kvalitete i ne može isporučiti 1080p dok istinski 3D zahtjeva digitalni signal, Full HD rezoluciju i skoro dupli bitrate od 2D videa. Preporuka je HDMI novije generacije 1.4
Izravan link na ovaj tekst Mislav - 07 Feb 2014 u 6:46pm
Hoće li slika s aktivnim naočalama biti u potpunom 3d (kad predmeti idu prema tebi) kao u kinu (za razliku od pasivnih)?
Izravan link na ovaj tekst bojan - 21 Nov 2013 u 1:22pm
pozdrav,
da li je moguce gledati 3D sa scartom povezan TV i set top box?
Izravan link na ovaj tekst Jackie - 20 May 2013 u 10:40am
Poštovanje,imam jedno pitanje,posjedujem 3D aktivni LCD TV ,kupio sam si za njega aktivne 3D naočale istog proizvođača konkretno Philips,i sve funkcionira,dali bi isto mogao gledati 3D ali sa pasivnim philipsovim naočalama,ili moraju striktno biti aktivne naočale za aktivni 3DTV,znam da se sa pasivnim gubi na rezoluciji,nije mi toliko to ni bitno.PozdravZelite da napišemo vodič na neku određenu temu ?   Kontaktirajte nas