Apsolutna zvijezda: Fujifilm X-PRO 1

13. rujna 2012., pregleda: 428, komentara 0, Ocjena (3) korisnika:Fujifilm je na ovogodišnjem CES sajmu predstavio model X-Pro 1. To se pokazalo kao pun pogodak - Fuji  X-Pro 1 je bio definitivna zvijezda cijelog CES sajma. Fuji se već neko vrijeme vrti oko mirrorless tržišta. Prvo su predstavili X100 koji je bio nešto poput mirrorlessa, ali sa fiksnim objektivom. Onda je došao X10 koji je konkurencija naprednim kompaktima, a sada sa X-Pro 1 konačno ulaze  u mirrorless područje.
 
Fujifilm X-Pro 1 je zapravo vrlo sličan modelu X100. Ima snažno izrađeno metalno tijelo i hvaljenu kombinaciju optičkog i elektronskog tražila, ali zato donosi i izmjenjive objektive na novom XF navoju. Za početak su u ponudi  tri prime objektiva (18, 35 i 60mm), a kasnije bi trebali doći i zum objektivi. Senzor je potpuno novi i razvijen u Fujiju − APS-C veličine sa čak 16 megapiksela. Novost je i drukčiji raspored samih piksela na senzoru. Naime, pikseli za crvenu, zelenu i plavu boju nisu pravilno poredani kako je uobičajeno, već su u Fujiju izmislili novu 'nasumičnu' raspodjelu čime je omogućeno uklanjanje filtera koji standardno dolaze ispred senzora, a na kraju bi to trebalo značiti oštriju sliku. Mana je to što takva konfiguracija znači i potrebu za puno više procesorske snage, ali zato X-Pro 1 dolazi s potpuno novim procesorom koji će te probleme riješiti.


Zaključak je dakle, da je Fuji X-Pro 1 objedinio puno toga dobrog iz bogatog iskustva Fujifilma. Što sve može ovaj veliki, a dimenzijama tako mali fotoaparat, pogledajte u promo videu:Izvor: http://www.usporedi.hr

Komentiraj Komentari

Ukupno 0 komentara

Ime:
Ocjena:
Tekst: