Bluetooth 4.0 – novi standard i višegodišnji vijek baterija

10. srpnja 2010., pregleda: 287, komentara 0, Ocjena (1) korisnika:

Bluetooth SIG (Special Interest Group) nakon što je u prosincu 2009. godine predstavila nove specifikacije za Bluetooth verziju 4.0 (Bluetooth Core Specification Version 4.0.) nedavno ih je i službeno prihvatila.

Najvažnija novost ujedno znači i revoluciju u korištenju Bluetooth uređaja jer je novim standardom potrošnja energije smanjena na svega 10% nekadašnje te će time uređaji koji ga koriste moći raditi kroz period od nekoliko godina uz bateriju veličine novčića, tako se barem službeno tvrdi. Od ostalih novosti značajno je povećanje dometa sa 10 na 60 metara i AES-128 enkripcija podataka.

Prvi uređaji očekuju se na tržištu tek u jesen 2011. godine te ćemo tek tada znati koliko je istine u tvrdnjama o niskoj potrošnji energije. Dovoljno je to vremena za razvoj tehnologije ali i dovoljno vremena konkurentskim razvojnim timovima da se prirede na novi standard, Bluetooth prijenos energije ili nešto slično.

Uz sve nove standarde prijenosa podataka i energije koji su predstavljeni ove godine očekuje nas prava revolucija te uskoro možemo očekivati mobitele i gadgete čiji je vijek trajanja baterija neusporedivo duži od dosadašnjih.

 


Komentiraj Komentari

Ukupno 0 komentara

Ime:
Ocjena:
Tekst: