Budućnost gadgeta: E-mail u vašim očima?!

13. veljače 2012., pregleda: 279, komentara 0, Ocjena (2) korisnika:

Napretkom računalne tehnologije, zahvaljujući kojoj su gadgeti sve manji i mobilniji, nošenje bilo kakvih zaslona sa sobom uskoro bi moglo postati prošlost.

Proizvodi potrošačke elektronike koji imaju zaslone znatno su se smanjili – od računala do prijenosnika, od prijenosnika do tableta i mobilnih telefona. Sve treba biti što je moguće manje, tanje, lakše i mobilnije.

Izraelska kompanija Lumus, koja je specijalizirana za vizualne tehnologije, predstavila je proizvod PD-18-2. Iako izgleda kao par nezgrapnih sunčanih naočala, unutar leća naočala korisnik može gledati visokokvalitetne slike u boji. Primjerice, dok šeće, bit će obasut informacijama u svom vidnom polju.

Radi se o tzv. tehnologiji Light-guide Optical Element (LOE). Proizvode poput ovog već je moguće naći na tržištu, ali su namijenjeni za profesionalnu i vojnu upotrebu. Međutim, PD-18-2 razlikuje se od mnogih sličnih proizvoda po tome da korisnik sada može vidjeti kroz naočale, odnosno slika mu neće zakloni cijelo vidno polje.


Prozirne leće na naočalama omogućavaju ono što se naziva "proširena stvarnost" (augmented reality), kada slika ili grafika prekriva uobičajeno vidno polje. Sustav radi tako da prikuplja elemente slike s mikrozaslona i projicira ih u oko kako biste kreirali veliku virtualnu sliku u SGVA rezoluciji.Proizvod je namijenjen profesionalcima (pilotima, kirurzima i vojnicima), ali postoji nada da bi se mogao prilagoditi i za šire tržište kako bi ljudi mogli gledati film ili televiziju u pokretu, ili igrati videoigre u šetnji.

Proizvod bi se mogao koristiti i kao prijenosni GPS sustav. Međutim, postoji bojazan da bi mogao ometati šetače, koji bi ulicom šetali zagledani u svoje naočale, kao što danas hodaju zagledani u mobitele.


Izvor: net.hr

Komentiraj Komentari

Ukupno 0 komentara

Ime:
Ocjena:
Tekst: