Budućnost je počela: LG predstavio najveći OLED televizor na svijetu

1. siječnja 2012., pregleda: 330, komentara 0, Ocjena (2) korisnika:

Kad je riječ o ravnim, tankim ekranima televizora, korisnici su godinama mogli birati između plazme i LED-a. Svi oni koji su spremni posegnuti duboko u džep, od ove godine imat će još jednu mogućnost.

Korejska kompanija LG najavila je prošloga tjedna 55-inčni OLED, a sada je objavila i dvije fotografije koje prikazuju o kakvom je izvanrednom televizoru riječ, piše Mashable.

Zašto je tako revolucionaran? Ako ste ikad imali priliku vidjeti OLED ekran, koji je sigurno bio znatno manji od ovoga, tada ste zasigurno primijetili njegove izuzetno jarke boje i nevjerojatno malu debljinu. Primjerice, ekran koji vidite na slici debljine je samo 4 milimetra.

Kako piše na službenom blogu LG-a u Velikoj Britaniji, boje na ovom televizoru su još jarkije, pa je slika još prirodnija i preciznija. Naime, svaki piksel emitira crvenu, zelenu, plavu i bijelu, umjesto kombinaciju crvena/zelena/plava, koja se koristi u drugim OLED zaslonima i na većini zaslona koji se danas proizvode.

OLED ekrani ne trebaju pozadinsko osvjetljenje te zbog toga troše vrlo malo energije. Vrijeme odziva kod OLED ekrana je malo, a frekvencija osvježavanja velika te ima velik kontrast. No, unatoč brojnim prednostima, još uvijek nisu lako dostupni, a i preskupi su za prosječnog korisnika. Iako OLED ekrani nisu velika novost, LG je uspio napraviti ekran koji je velik, a to prije nije bilo moguće, posebice za razumnu cijenu i dovoljno dug životni vijek, jer se organske tvari unutar organskih svjetlećih dioda troše tijekom vremena.

Kako za Huffington Post procjenjuje Paul Gargon , analitičar u DisplaySearchu, prosječna cijena OLED ekrana neće biti manja od 5.000 dolara.

Korejski proizvođač službeno će predstaviti novi televizor na sajmu CES – Consumer Electronics Show u Las Vegasu, koji počinje 10. siječnja.

 

Izvor: net.hr

Komentiraj Komentari

Ukupno 0 komentara

Ime:
Ocjena:
Tekst: