Canon Wonder Camera - koncept fotoaparata budućnosti

7. srpnja 2010., pregleda: 373, komentara 0, Ocjena (1) korisnika:

Ovogodišnji World Expo 2010 sajam donosi pregršt novih tehnologija među kojima se za sada ističe koncept kamere/fotoaparata budućnosti koju je osmislio Canon, svjetski lider u pružanju proizvoda i rješenja za stvaranje slike u digitalnom domu i uredu. 

Predstavljeni koncept, nazvan Wonder Camera, Canonova je vizija kako će izgledati  fotoaparati za 20 godina, a ono što su predstavili danas se prosječnom korisniku čini gotovo nezamislivo. Naravno, ako smo svjesni kako se tehnologija fotoaparata godišnje razvija skoro brže nego računalna te da svaki mjesec gledamo sve kvalitetnije uređaje kojima cijena neprestano pada nije teško povjerovati Canonu kako ćemo za 20-tak godina koristiti uređaje s nevjerojatno velikom rezolucijom, gotovo neograničenim zoomom te stabilizatorom slike koji će i pod najvećim uvećanjem svaki dio kadra držati u savršenom fokusu.  Wonder Camera, kako Canon tvrdi, snimati će tisuće sličica istodobno te će omogućiti korisniku da kasnije na svom računalu odabere onu jednu, savršeno kadriranu, fotografiju ili ih zadrži sve u video formatu.
 
 
Nameće se i pitanje gdje će sve te digitalne informacije biti pohranjene pa je logično zaključiti kako će i razvoj memorijskih kartica i uređaja za pohranu podataka napredovati prema terabajtima i petabajtima kao uobičajenim i standardnim veličinama memorija. Usporedbe radi, danas je SD memorijska kartica od 64 gigabajta uz ultra brzi prijenos podataka najveća koju možete nabaviti. I ovo tržište neprestano se razvija pa čak i terabajt prostora na digitalnim fotoaparatima nije nešto nezamislivo. Uz video zapis ultra visoke rezolucije i nevjerojatan zoom u kojemu je svaki objekt u fokusu čak i petabajti prostora za pohranu podataka nisu nešto tako veliko da ne bi našli način kako ih popuniti. Jedan terabajt je prostor od 1000 gigabajta ili otprilike 212 potpuno ispunjenih DVD medija, a petabajt 1000 terabajta ili 212765 DVD medija što je otprilike jednaka količina podataka koja se može pohraniti na 500 milijuna floppy disketa koje se u Hrvatskoj, na opće čuđenje, i dalje koriste u poslovanju.
 
Koncept koji je predstavio Canon ostavlja impresivan dojam budućnosti kamera i fotoaparata, a sudeći prema razvoju novih tehnologija i trenutačnoj situaciji u natjecanju za tržište predstavljeni koncept mogao bi se pojaviti na tržištu mnogo prije nego je najavljen.
 

Komentiraj Komentari

Ukupno 0 komentara

Ime:
Ocjena:
Tekst: