Digitalni projektori zvuka

pregleda: 3221, komentara 0, Ocjena (17) korisnika:

Tražite doživljaj kućnog kina, ali nemate volje, vremena, ni znanja postavljati više zvučnika? Digitalni projektori zvuka su idealno rješenje za vas. Ovi višezvučnički sistemi u jednoj “kutiji” zahtijevaju vrlo malo prostora, kabela, a nude bolji zvuk za filmove, igre ili svakodnevnu televiziju.


Obzirom na već spominjani problem sa zvukom kod novih ultra tankih TV prijemnika, ovi zvučnici su idealno rješenje jer donose puniji, vjerniji zvuk od TV zvučnika, a i svojim dizajnom se izvrsno uklapaju s modernim TV prijemnicima.

"Zvuk iz TV-a me ne zadovoljava."


Većina digitalnih projektora zvuka pružaju dobar stereo zvuk – čišći, definiraniji, jasniji zvuk nego kod reprodukcije TV zvučnika. Ti modeli imaju ugrađeno pojačalo, tako da nema potrebe za odvojenim pojačalom ili receiverom.

"Želim surround efekte dok gledam filmove."


Surround ozvučenje može uvelike poboljšati doživljaj gledanja i slušanja nekog filma ili igranja igre. Surround efekti vas stavljaju u središte akcije s ekrana bilo da se radi o filmu ili igri.

Surround zvuk najčešće znači pet ili više odvojenih zvučnika, plus subwoofer za niske tonove. Međutim, za većinu ljudi postavljanje zvučnika i njihovo ugađanje nije praktično.

Tu na scenu stupaju digitalni projektori zvuka. Preciznost koju pružaju klasični sistemi sa više zvučnika je na većoj razini od one koju daju projektori zvuka, no začudili biste se koliko projektori zvuka mogu biti uvjerljivi.

Posjedujete li već receiver?


Ukoliko da, odaberite digitalni projektor zvuka koji nema ugrađeno pojačalo. Na taj način ćete iskoristiti snagu vašeg receivera i već ugrađenih dekodera i konvertera zvuka.

Ako ipak nemate receiver, potražite projektore zvuka sa već ugrađenim pojačalima. Ovakav tip je nešto viši i dublji od projektora bez pojačala, ali razlike su neznatne.

Iako su digitalni projektori zvuka u prosjeku skuplji, oni pružaju mogućnost doživljaja surround zvuka bez potrebe za kupovinom i postavljanjem više komponenti.

U kakvu sobu postavljate projektor zvuka?


Većina projektora je namijenjena prosječno velikim sobama, no može doći do problema ako je soba “otvorena”. Digitalni projektori zvuka stvaraju surround doživljaj koristeći zidove kojima je slušatelj okružen.

Pomoću procesora određuju u kojem je smjeru potrebno reproducirati odrađenu snagu. Od zidova se reflektira zvuk koji slušatelju dolazi sa stražnje strane, stvarajući tako doživljaj surrounda. Ukoliko zidovi ne postoje, zvuk se nema od čega odbijati čime nestaju pozadinski zvukovi.

Koristite li subwoofer?


Iako su kompaktni, elegantni i pružaju puno bolji zvuk od televizijskih zvučnika ipak nisu u stanju reproducirati niske tonove. Kućište i zvučnici su premali da bi reproducirali duboke basove. Stoga bez obzira koji model odabrali razmislite o kupovini subwoofera kako bi doživljaj bio potpun.

Na sve projektore se može spojiti subwoofer, dok neki dolaze u paketu sa subwooferom.

Spajanje digitalnog projektora zvuka


Na sreću, digitalni projektori zvuka imaju pojednostavljenu audio konekciju. Ukoliko trebate samo stereo zvuk, koristite kabel sa crvenim i bijelim RCA konektorima (činč). Neki projektori imaju ovakav kabel u paketu. Ovime se pojednostavljuje spajanje sa TV prijemnikom čime vrlo jednostavno možete unaprijediti zvuk s vašeg televizora.

Za surround zvuk potražite projektor s digitalnim audio ulazima. Takva konekcija će isporučiti najkvalitetniju, najčišću te najvjerniju reprodukciju zvuka. Većina projektora ima i optički i koaksijalni ulaz.

Spajanje sa subwooferom je također jednostavno. Projektori sa ugrađenim pojačalom imaju predviđen ulaz za subwoofer.

Tagovi - digitalni projektor zvuka - ysp

Komentiraj Komentari

Ukupno 0 komentara

Ime:
Ocjena:
Tekst:Zelite da napišemo vodič na neku određenu temu ?   Kontaktirajte nas