G.E. razvija novu tehnologiju pohrane

9. lipnja 2009., pregleda: 486, komentara 0, Ocjena (4) korisnika:

General Electric tvrdi da je napravio novi korak u povećanju kapaciteta optičkih diskova stvorivši disk standardne veličine kapaciteta 100 DVD-ova. Ovaj uspjeh, koji je G.E. objavio prošli tjedan, je zasada postignut samo u laboratoriju. Da bi nova tehnologija zaživjela mora biti u stanju raditi van laboratorija, te biti dotupna po povoljnim cijenama.


Stručnjaci za optičke medije i industrijski analitičari koji su upoznati sa novim razvojem tvrde da ima potencijala napraviti veliki korak unaprijed zbog velikog kapaciteta i široke primjene bilo da se radi o komercijalnim, znanstvenim ili konzumentskim tržištima.

"Ovo bi mogla biti sljedeća generacija jeftine pohrane podataka." kaže Richard Doherty, analitičar u Envisioneering, kompaniji koja prati tehnološka otkrića.

Holografska pohrana je temelj potencijalnog uspjeha G.E.-ovih znanstvenika. Holografija je optički proces koji sprema podatke u 3D slikama poput onih na kreditnim karticama u digitalnom obliku pomoću jedinica i nula. Podaci su spremljeni u svjetlosnim uzorcima koji su pohranjeni u materijalu osvjetljivom na svjetlost. Hologrami djeluju poput mikroskopskih zrcala koja lome svjetlosne uzorke kada ih laser obasja, te se tako sav snimljen materijal na hologramu ponovno koristi. Holografska pohrana ima potencijal pohraniti podatke puno gušće nego konvencionalna optička tehnologija korištena kod DVD-a i Blu-ray diskova, kod kojih se informcija pohranjuje kao uzorak oznaka na površini diska. O potencijalu holografske tehnologije se počelo diskutirati 1960-tih ubrzo nakon objavljivanja prvih istraživanja napravljenih početkom 60-tih.

Mnogi preduvjeti su otkriveni tijekom godina poput novih materijala, optičkih uređaja i primjenjene fizike potrebne za holografsku pohranu praktičnim i jeftinim putem. Ove godine, InPhase Technologies, dio Bell Labs-a Alcatel-Lucent korporacije, planira predstaviti sustav holografske pohrane za specijalizirana tržišta poput video produkcije te spremanja medicinskih slika.

Danas, holografska pohrana još nije na putu da postane svakodnevno korištena. Prema tvrdnjama analitičara i stručnjaka G.E.-ov razvoj bi mogao biti taj pionirski korak. Istraživači G.E.-a su koristili drugačiji pristup nego protekli pokušaji. On se oslanja na manje, jednostavnije holograme. Glavni izazov za istraživački tim, koji radi na projektu od 2003., je bio pronaći materijale i tehnologije kako bi manji hologrami mogli reflektirati dovoljno svjetla za čitanje i korištenje njihovih podatkovnih uzoraka. Ovaj pristup raspršuje holograme po mediju na način sličan kako to čine današnji DVD-ovi i Blu-ray-ovi. Stoga uređaj koji može čitati mikroholografe može čitati i CD, DVD i Blu-ray diskove.

G.E. će tehnologiju prvo nuditi komercijalnim tržištima poput filmskih studija, televizijskih kuća, medicinskih istraživača i bolnica za spremanje slika visokih rezolucija poput Hollywoodskih filmova, te medicinskih skeniranja. Ali prodaja široj populaciji i konzumenskim tržištima je puno veći zalogaj. Kada je Blu-ray predstavljen krajem 2006, 25-gigabitni disk je koštao blizu 1$ po gigabajtu što je skoro duplo više nego danas. G.E. očekuje 2011 ili 2012 kada predstave holografske diskove da će cijena gigabajta iznositi 10 centi, te padati sa vremenom.
 
Tagovi - dvd - general electric

Komentiraj Komentari

Ukupno 0 komentara

Ime:
Ocjena:
Tekst: