HDMI je mrtav - živio HDBaseT

2. srpnja 2010., pregleda: 327, komentara 0, Ocjena (1) korisnika:

Na najavu nove tehnologije za simultani prijenos velikih količina podataka, HDBaseT, koji treba zamijeniti postojeće HDMI konekcije, gotovo svi su ostali pozitivno iznenađeni, posebice krajnji korisnici koji dugo ističu probleme s kojima se susreću pri povezivanju uređaja HDMI kabelima.

Ono što posebno veseli kod HDBaseT kabela jest činjenica da ne koristi novi port, nego se spaja na klasični RJ-45, za manje upoznate sa IT terminologijom - to je port kojim kabelom spajamo ruter i računalo, LAN port. Prema mnogima, HDBaseT je upravo ono što industriji treba, jedinstven i jednostavan protokol, ne i potpuno nova vrsta kabela.

Okosnicu HDBaseT čini takozvani 5play, odnosno mogućnost simultanog prijenosa više vrsta signala. Od nekompresiranog HD videa i audia, 100BaseT Etherneta, različitih kontrolnih signala do prijenosa električne energije snage 100W. To znači da istodobno možemo prenijeti najveću video rezoluciju (HD 1080p), kao i 3D i 2Kx4k formate.
 


 

HDBaseT je prvi kabel koji omogućuje takozvanu sve-u-jednom povezivost te omogućuje primjerice televizoru sa jednim ulaznim portom primanje struje, video i audio signala, Interneta i kontrolnih signala.Iako niti HDMI još nije zaživio kako treba, vjerojatno uslijed brojnih problema oko kompatibilnosti uređaja i signala, čini se kako ćemo nove kabele koristiti već iduće godine. Naime, HDBaseT Grupu čine najveći proizvođači elektroničke opreme poput LGa, Samsunga, Valens Semiconductora i Sony Picturesa, a već opisanim mogućnostima i karakteristikama HDBaseT olakšava nas gomile kabela iza uređaja. Verzija 1.0 je gotova i u potpunosti je primjenjiva, 2.0 verzija je na pomolu, a uz velike igrače poput Samsunga, Sonya i LG-a pitanje je vremena kada će se i ostale tvrtke ubaciti u igru, a HDBaseT postati industrijski standard.


Komentiraj Komentari

Ukupno 0 komentara

Ime:
Ocjena:
Tekst: