HiFi Media: test zvučnika Monitor Audio BX2

5. veljače 2013., pregleda: 3568, komentara 0, Ocjena (23) korisnika:Jednako kako je pravo umijeće napraviti vrhunski zvučnik bez obzira na cijenu, tako je umijeće napraviti jeftin zvučnik koji dobro zvuči. BX2 dobro zvuči, dapače odlično

U svijetu audia izreka "koliko novaca toliko muzike", često se može jako doslovno shvatiti. Ukoliko potrošite jako puno novaca na sustav šanse su da on neće svirati loše. Ukoliko niste pazili na sinergiju komponenti sustava te pomno proučili i isprobali svaku njegovu komponentu, vjerojatno niste izvukli maksimalno iz njega. Prava umjetnost u slaganju audio sustava je dobiti što više muzike za što manje novaca.

S vremenom na vrijeme pojavi se na tržištu neka komponenta koja jako odskače od prosječnog odnosa dobiveno/uloženo. Primjera ima raznih kod svih tipova komponenti, NAD C320 integrirano pojačalo, Cambridge Audio jeftini CD playeri, Wharfedale Diamond 8.1 zvučnici i ono što je bitno za ovaj test Monitor Audio Bronze B2 zvučnici koji su postavili standard prema kojem su se uspoređivali ostali zvučnici te klase.

Nakon par godina došla je nova verzija, jednako uspješna, BR2 i sada na kraju imamo na testu treću inkarnaciju ovih zvučnika BX2. Bronze serije je najjeftinija serija u Monitor Audio ponudi i sastoji se od dva samostojeća modela i dva namijenjena smještaju na stalke. Razlike naspram prošle serije vizualno nisu velike i kako piše sam proizvođač u promotivnim materijalima, radi se samo o finom poboljšanju cijelog proizvodnog procesa korištenjem boljih materijala i kvalitetnijih dijelova.Bronze BX2 nije mali zvučnik, dapače u odnosnu na konkurentne slične cijene spada u veće primjerke. Bez obzira na veći volumen zvučnik na stalcima izgleda sasvim elegantno pogotovo u boji tamnog drva. Kao i kod svih zvučnika ove klase i veličine riječ je se u bas refleks kutijama. Otvor kod ovog modela se nalazi na prednjoj strani, dok sa stražnje strane nalazimo pozlaćene konektore za bi-wiring.

Ugrađeni visokotonac nam je već vrlo dobro poznat, aluminijska membrana presvučena sa slojem keramike, kako bi se postigla visoka čvrstoća materijala i samim time visoka frekvencija rezonancije. Ovu tehnologiju u Monitor Audiu nazivaju C-CAM. Prema službenim materijalima proizvođača rezonantna frekvencija membrane je blizu visokih 30kHz. Promjer visokotonca je 25mm. Bas/srednjotonac promjera 165 mm je također rađen na bazi C-CAM tehnologije. Službeni materijali navode kako je u odnosu na prošlu seriju poboljšana zavojnica i pojačan magnet kako bi se dobio više linearan odziv kroz cijeli spektar kojeg pokriva ova jedinica. Na skretnici je skraćen put signala u odnosu na prošlu verziju.

Unaprijeđenijima tu nije kraj, bas refleks otvor je promijenjen i sada je napravljen od reljefne plastike kako bi se ubrzalo kretanje zraka kroz sam otvor. Sličan koncept smo imali prilike već vidjeti na zvučnicima Bowers & Willkinsa nešto veće cijene. Nema niti jednog vidljivog šarafa koji drži zvučničke jedinice, Monitor Audio se odlučio za bitno drugačiji pristup nego većina drugih proizvođača zvučnika. Umjesto da se zvučničke jedinice što čvršće vežu za prednju ploču kao što je to običaj, u BX2 one su vezane jednim dugačkim šarafom za stražnju ploču, koja ih zateže u kućište na prednjoj ploči. Ovim principom u Monitor Audiu željeli maknuti jedan od izvora koloracija koji unosi uobičajeni spoj.

U BX2 zvučničke jedinice zapravo nemaju direktnog spoja sa prednjom pločom. Snaga koju ovi zvučnici mogu primiti je ograničena na 100W pri deklariranoj impedanciji od 8 oma. Osjetljivost je visokih 90 db što omogućuje ovim zvučnicima da rade vrlo dobro i sa slabim pojačalima. Na slušnom testu se pokazao kako  je 40W više nego dovoljno za kontroliranje zvučnika i pri većim glasnoćama.

Zvuk

Zvuk svih Monitor Audio zvučnika koje sam imao prilike testirati imaju jasno zajedničko podrijetlo, BX2 nije iznimka. Zvuk njihovih zvučničkih jedinica je doista prepoznatljiv bez obzira o kojoj se seriji radi. S jazz standardom „Take Five“ u izvedbi Dave Brubecka, kao i prošle verzije serije Bronze, BX2 je krasio vrlo brz i ritmičan zvuk. Čistoća i detaljnost visokog dijela spektra je bila stvarno izvrsna kada se uzme u obzir cijena zvučnika. Srednji dio spektra također karakterno odgovara visokom, detaljan je, brz i otvoren. Solo dionica bubnjara otkrila je vrlo dobru kontrolu i brzinu bas područja.

Bas ide dovoljno duboko, no s relativno velikom kutije mogla bi se očekivati da ode i mrvicu dublje. S vokalnim jazzom otkrivaju se nove dimenzije zvuka, pogotovo u pogledu timbralne korektnosti i transparentnosti zvuka. Glas je reproduciran vrlo čisto, prirodne boje i volumena. Širina pozornica je definitivno jedna od boljih koje sam imao priliku čuti u ovoj klasi, dubina nije toliko izražena kao ni visina, no to je stvarno teško očekivati u njegovoj klasi. Album američkih „stone-rockera“ Queens of the Stone Age je zvučao vrlo dobro. Zvučnik je sposoban svirati i na većim glasnoćama bez veće degradacije zvučne slike, a njegova brzina i ritmičnost jako dolaze do izražaja pri ovakvom materijalu.

Visoki dio spektra je taman toliko otvoren koliko treba, ali niti jednom nije postao naporan ili pretvrd. Ovdje treba imati na umu da ostatak sustava mora odgovarati zvučnicima. Nešto topliji karakter pojačala ili zvučničkih kablova je dobrodošao kako bi učinio zvuk vrlo ugodnim za dugosatna slušanja. Slušanje snimke simfonijskog orkestra je samo potvrdio prije stečene dojmove, količina detalja koje je sposoban pružiti BX2 je izvrsna kroz cijeli spektar. Širina pozornice je vrlo dobro odrađene s dovoljno zraka između izvođača da ne dođe do neželjenog spajanja zvukova. Mogućnosti prezentacije onih finih detalja je u skladu sa klasom, možda čak nešto i viša nego što cijena sugerira. Bas područje je vrlo čvrsto i brzo odrađeno, opet ne sa prevelikim volumenom, taman onako kako treba.

Zaključak


Jednako kako je pravo umijeće napraviti vrhunski zvučnik bez obzira na cijenu, tako je umijeće napraviti jeftin zvučnik koji dobro zvuči. BX2 dobro zvuči, dapače odlično. Velika osjetljivost znači da ih gotovo sva pojačala u klasi mogu pogoniti bez problema. Smještaj također ne predstavlja problem i nisu odveć zahtjevni, samo ih je potrebno smjestiti na dobre stalke kako bi se izvukao maksimum iz njih. Pri odabiru ostalih komponenti treba pripaziti da nisu previše svijetle po karakteru kako u spoju sa brzim i detaljnim visokim dijelom spektra BX2 detalji ne bi prerasli u nešto neželjeno. Mane? Naravno da ih ima, prostor bi mogao biti bolji, bas dublji, no sve to nije previše ozbiljno kada se pogleda cijena. BX2 je jedan od najzaokruženiji zvučnika za svoju cijenu.

Detalje, cijenu i specifikacije, pogledajte ovdje.

Za sve dodatne informacije, molimo da nas kontaktirate.

Izvor: HiFi Media

Komentiraj Komentari

Ukupno 0 komentara

Ime:
Ocjena:
Tekst: