HiFi zvučnici - kako odabrati? Vodič za kupnju

pregleda: 46084, komentara 0, Ocjena (23) korisnika:

U prethodnom vodiču, "HiFi zvučnici - što je to?" upoznali smo Vas s osnovnim pojmovima i karakteristikama HiFi zvučnika, a sada saznajte kakvi sve zvučnici postoje, te kako odabrati pravi par HiFi zvučnika ukoliko ste početnik...
 
 
Pogledajte našu ponudu HiFi zvučnika
i naručite uz besplatnu dostavu!
 
Započnite kupnju!
 
 


Hi-Fi zvučnici nužni su ako želite poboljšati kvalitetu svoje omiljene glazbe. Sama riječ Hi-Fi je skraćenica od eng High Fidelity, u prijevodu - visokovjeran. Drugim riječima HiFi zvučnici reproduciraju visokovjeran i visokokvalitetan zvuk, prepun detalja, uz precizan frekvencijski raspon i minimalnom distorzijom zvuka.

Bez obzira kupujete li zvučnike za dom ili ured, važno je odabrati pravi par, prilagođen Vašim potrebama i željama, a koji će istovremeno trajati (svirati) godinama. U moru proizvođača, karakteristika, cijena i modela, zaista je teško snaći se. Postoji nekoliko stvari koje morate uzeti u obzir kada kupujete HiFi zvučnike, kao što su snaga, impedancija, tip zvučnika, dizajn, cijena i naravno - kvaliteta zvuka. Ukoliko ne želite mjesecima istraživati koji model odabrati, preporučamo Vam da usmjerite pažnju na nekoliko najvažnijih karakteristika:Trebate pomoć ili savjet pri odabiru?
 

 

Impedancija i snaga HiFi zvučnika


O impedanciji i snazi zvučnika smo već detaljnije pisali u prethodnom vodiču (pročitajte "HiFi zvučnici - što je to?"), no ponovimo najvažnije:  HiFi zvučnici morali bi imati otprilike podjednaku ili maksimalno dvostruku snagu od snage koju nudi pojačalo na koje će biti spojeni, dok bi se impedancija zvučnika trebala podudarati s deklariranom impedancijom na pojačalu. Ove dvije karakteristike su najvažnije, stoga o njima svakako morate voditi računa pri odabiru. Ukoliko Vam se ove vrijednosti neće poklapati s pojačalom, glasnoća može biti čak dvostruko slabija, pojačalo se može pregrijavati i gasiti ili čak pregorjeti.


Postavljanje i smještaj HiFi zvučnika u prostoru


Čak i ako kupite najskuplje High End zvučnike na tržištu, a ne pozicionirate ih dobro u Vašem prostoru - sve pada u vodu! Pravilno postavljanje zvučnika je ključno kako biste "izvukli" maksimum iz svog audio sustava. Svaki zvučnik ima drugačije karakteristike, te svaki prostor ima svoje posebnosti, ali i svaki čovjek drugačije čuje, tako da ne možemo generalizirati, no postoje općenita pravila kojih se dobro držati. Važno je uskladiti, da tweeter-i (visokotonci), budu u visini Vaših ušiju dok sjedite. Samostojeći zvučnici su dizajnirani tako da su visokotonci u visini ušiju dok sjedite, dok za manje, bookshelf zvučnike postoje podni stalci koji podižu zvučnike na željenu visinu. Također, nemojte ih postaviti preblizu zida. Detaljnije o smještanju zvučnika u prostoru pročitajte u našem vodiču "Postavljanje zvučnika".


Veličina HiFi zvučnika


Kada se odlučite krenuti u kupnju zvučnika, ovisno o Vašem prostoru u koji će te ih smjestiti ali i budžetu, prvo odredite želite li bookshelf zvučnike, samostojeće ili ugradbene zvučnike. Ako želite male, diskretne zvučnike - bookshelf zvučnici su odlična opcija. S druge strane, ukoliko imate veću sobu koju želite ispuniti zvukom razmislite o podnim, samostojećim zvučnicima. Ugradbeni zvučnici su odlična opcija, no imajte na umu da uz njih ide i trošak instalacije i montaže, te su najprikladniji za kupnju i postavljanje u trenutku kada potpuno renovirate prostor.


Trebate pomoć ili savjet pri odabiru?
 


Vrste (tipovi) HiFi zvučnika


Ovisno o Vašim željama, potrebama i vrsti glazbe koju preferirate, možete birati između različitih vrsta, odnosno tipova zvučnika. Najčešće spominjemo multimedijalne, bežične HiFi zvučnike, bookshelf zvučnike, samostojeće, surround zvučnike (5.1 sustav), vanjske te ugradbene zvučnike.Multimedijalni bežični HiFi zvučnici


Multimedijalni, bežični zvučnici su idealni ukoliko ste ograničeni prostorom ili uređenjem interijera, te jednostavno ne želite/možete ugurati cijeli HiFi sustav u sobu. Također, jako su dobro rješenje za slušanje glazbe u uredu ili poslovnom prostoru. Ovakvi aktivni zvučnici ne nude najvišu HiFi kvalitetu zvuka, kao pravi HiFi zvučnici, već je to kompromis, kao uostalom i kod svih sve-u-jedan rješenja, ali s druge strane imaju mnogo prednosti kao što su bežična reprodukcija glazbe, punjenje pametnih uređaja, malene dimenzije i atraktivan, moderan dizajn, nema potrebe za pojačalom, zvučničkim kablovima i sl.
Bookshelf zvučnici (zvučnici za policu)


Bookshelf Hi-Fi zvučnici su manji i kao što samo ime govori, namijenjeni su za smještaj na policu. Oni nude dobar omjer veličine i kvalitete zvuka, a istovremeno su višenamjenski, što ih čini najpopularnijom vrstom zvučnika na tržištu. Bilo da tražite bookshelf zvučnike za stereo sustav ili kao dio kućnog kina, imajte na umu da su kao stvoreni za manje i srednje prostorije. Njihov kompaktan dizajn dozvoljava smještanje na različitim površinama, no ukoliko kupujete skuplje varijante, ipak preporučujemo korištenje posebno dizajniranih stalaka, umjesto klasičnog smještaja na policu. Većina proizvođača ima u ponudi i odvojene subwoofere, za one kojima ipak nedostaje duboki bas, koji inače dolazi s većim modelima.

Samostojeći zvučnici


Samostojeći zvučnici idealni su za veće sobe, i većina modela pruža zaista impresivan bas. Ako namjeravate slušati glasnu glazbu, a k tome preferirate i glazbu s mnogo basa - samostojeći zvučnici su kao stvoreni za Vas. Samostojeći zvučnici također nude izrazito širok raspon frekvencija, te samim time i vrhunski HiFi zvuk.Surround zvučnici (5.1 sustav)


Surround Hi-Fi sustavi postoje u u širokom rasponu modela, te se zaista nije lako snaći, ali većina kvalitetnijih varijanti je skuplja od bookshelf i samostojećih zvučnika. Surround sustavi su idealan izbor ako niste ograničeni budžetom i prostorom, tražite najbolju kvalitetu zvuka, te preferirate gledanje filmova, jer ovakav sustav pruža sasvim novu dimenziju filmskim večerima. Ovi zvučnički sustavi uglavnom imaju subwoofer s ugrađenim pojačalom.Vanjski zvučnici


Ako ste u potrazi za setom Hi-Fi zvučnika za korištenje na otvorenom, postoji nekoliko opcija. Zidni zvučnici su dobar izbor za one koji žele uživati u omiljenoj glazbi u svom dvorištu ili vrtu, a većina takvih zvučnika je izrazito mala i disktretna, te se gotovo uopće ne vide kada se montiraju na zid. Alternativno, možete odabrati model koji se može postaviti na bilo koju ravnu površinu.Ugradbeni HiFi zvučnici


Stropni Hi-Fi zvučnici pružaju korisnicima ugodnu kvalitetu zvuka. Oni se vrlo jednostavno postavljaju, te predstavljaju dobar izbor ukoliko uređujete prostoriju za kino u kući, ali isto tako mogu odlično poslužiti za ozvučenje brodova, prikolica, ili primjerice ozvučenja kuhinje, kupaone, ureda ili drugih prostorija, u koje jednostavno nije moguće smjestiti HiFi sustav.Zaključno, Hi-Fi zvučnici su neophodni kako biste zaista uživali u Vašoj glazbenoj kolekciji, ili se prepustili filmovima. Odabir pravih Hi-Fi zvučnika je stvar ukusa i trebali biste odabrati one koji se najbolje uklapaju u Vašem domu, ali i ispunjavaju Vaše individualne želje i zahtjeve.

 
 
Pogledajte našu ponudu HiFi zvučnika
i naručite uz besplatnu dostavu!
 
Započnite kupnju!
 

Za sve dodatne informacije, pomoć ili savjete pri odabiru i kupnju,
stojimo Vam na raspolaganju!
 
 Kontaktirajte nas! 
 


 

Komentiraj Komentari

Ukupno 0 komentara

Ime:
Ocjena:
Tekst:Zelite da napišemo vodič na neku određenu temu ?   Kontaktirajte nas