Holo budućnost: Japanski znanstvenici izmislili holograme osjetljive na dodir

30. srpnja 2010., pregleda: 351, komentara 0, Ocjena (1) korisnika:

Japanski istraživači na Sveučilištu Tokyo ovih su dana javnosti ponovno predstavili tehnologiju kojom su učinili revoluciju u poimanju holograma te projicirane holo objekte učinili osjetljivima na dodir. Iako sama ta tehnologija nije posljednja novost vijest se ovih dana ponovno proširila svijetom i pokrenula maštu svih tehnofila i trekkera. Japanci su kako je već dobro poznato planetarni prvaci u tehnološkim novotarijama, a ovim izumom pri kojem su koristili tehnologiju Nintendove Wii igraće konzole prvi put se stječe dojam interakcije čovjeka i holo objekata.

Iako se ne radi o istinskom dodiru čovjeka i holo objekata nego o dojmu koji se stječe kao rezultatu prepoznavanja položaja i pokreta ruku te sukladnoj izmjena položaja holo objekta u 3D prostoru.


Japanci najavljuju daljnje istraživanje i različite primjene tehnologije te predstavljaju svoje dostignuće kao veliki korak prema korištenju računala bez miša i tipkovnice. Ponovno se nameće ideja i vizija autora filma Minority Report i scene u kojemu Tom Cruise prilazi monitoru i rukavicama upravlja računalom. Da je kojim slučajem film sniman par godina kasnije Tom Cruise bi ušao u sobu punu lebdećih 3D objekata i upravljao računalom čistim pokretima ruke bez potrebe za ikakvim rukavicama, mišom ili tipkovnicom. Dodajmo ovoj viziji još i glasovnu interakciju s računalom i svi Trekkeri konačno dobivaju djelić tehnologije davno predstavljene u pustolovinama kapetana Kirka, Piccarda i Janeway. Prava istina je kako sva ta tehnologija nije daleko ispred nas, a prototipi mnogih tehnologija predstavljenih u SF filmovima i serijama već postoje i obavljaju svoje funkcije. Čekamo pravo vrijeme kako bi svi ti prototipi postali uobičajena stvarnost. Ipak, mogo toga moramo još napraviti prije.

Komentiraj Komentari

Ukupno 0 komentara

Ime:
Ocjena:
Tekst: