Intel predstavio bežične zvučnike

29. lipnja 2009., pregleda: 446, komentara 0, Ocjena (1) korisnika:

Početkom mjeseca Intelovi istraživači predstavili su javnosti svoj projekt bežičnih zvučnika.Intelov projekt koristi magnetno polje za prijenos energije. Zvučnik je spojen na 30 centimetarsku bakrenu zavojnicu, a pokreće ga magnetno polje koje proizvodi druga bakrena zavojnica duplo većeg promjera na prbližnoj udaljenosti od 1m. Ovaj tip prijenosa energije, nažalost nije djelotvoran na udaljenostima većim od 2 m.Velika bakrena zavojnica spojena je na elektroniku koja prizvodi struju na 7 megaherca. Primajuća zavojnica sinkronizirana je također na 7 megaherca i tako je u mogućnosti prihvatiti poslanu energiju sa oko 80% učinkovitosti na udaljenosti od oko jedan metar.

Sama ideja bežičnog prijenosa energije naravno nije nova.Više od stoljeća žice su obavljale posao i više nego dobro, no sa razvojem prijenosne elektronike kojoj neprestano treba punjenje (sjetite se samo koliko puta vas je iznevjerio vaš mobitel ), bežični prijenos energije ponovno budi zanimanje. Jedan od razloga su sigurno i sve popularniji elktrični automobili, a nije zanemariv niti broj plug-in uređaja u automobilu koje najčešće zaboravimo uključiti. To je teret kojega krajnji potrošači imaju sve manje strpljenja nositi.

Moderan pristup rješenju problema prijenosa energije koji koristi  Intel, temelji se na fenomenu zvanom rezonantna indukcija, u kojem dva objekta mogu međusobno izmjenjivati energiju samo kada su spojeni ili rezonantni ( na istoj frekvenciji).

Ovaj projekt je još uvijek u početnoj fazi i nije najavljen izlazak ovog uređaja na tržište u skoroj budućnosti, ali iz Intela poručuju kako sada traže načine kako ova tehnolgija može biti implementirana u njihove proizvode kao što su prijenosna računala ili drugi prijenosni uređaji.

                                      


 

Tagovi - intel - zvučnici

Komentiraj Komentari

Ukupno 0 komentara

Ime:
Ocjena:
Tekst: