Kabeli za kućno kino

pregleda: 25459, komentara 0, Ocjena (24) korisnika:

Kupili ste kućno kino visoke definicije, spojili ste sve s priloženim kabelima i priča tu završava? Pa i ne baš. Ukoliko su priloženi kablovi slabe kvalitete, mogućnosti kućnog kina neće biti u potpunosti iskorištene.

Loše napravljeni kabeli ne izoliraju signal koji šalje izvor, te se javljaju šumovi i smetnje prilikom korištenja sustava. U pravilu, proizvođači ne daju kvalitetne kabele uz kupovinu njihovog proizvoda. Drugi problem je dužina dobivenih kabela koji vam mogu biti prekratki ili predugi.

Zamjena dobivenih kabela za kvalitetnije, zaista može napraviti razliku prilikom slušanja i gledanja. Slika će biti čišća i oštrija, dok će zvuk biti vjerniji i jasniji.

Pročitajte na što sve treba obratiti pažnju prilikom izbora kablova:


Za što će kabel služiti?


Odabir kabela koji će ispuniti vaše potrebe, ali bez vama nepotrebnih mogućnosti, može uvelike utjecati ne samo na kvalitetu, nego i na cijenu cijelog sustava. Ovaj problem možete probati riješiti odgovarajući na tri pitanja.

Kakav će signal prenositi kabel?


Ukoliko spajate stari videorekorder nema smisla koristiti kvalitetne kabele. No, ukoliko spajate blu-ray uređaj sa vašim HDTV-om, kabel je taj koji može "izgubiti" kvalitetu slike od blu-ray-a do HDTV-a. U ovom slučaju uvijek koristite HDMI kabel.

Koliko dugačak kabel treba biti?


Izmjerite udaljenost između komponenti kako ne biste nabavili prekratak kabel, s time da imate na umu dostupnost ulaznih/izlaznih konekcija ako su vam komponente u namještaju. Kabel bi trebao biti dovoljno dugačak da ga kada izvučete komponentu možete spojiti na stražnji konektor.

Ukoliko je udaljenost između komponenti velika tražite kabele sa širim presjekom žice vodiča.

Hoću li primijetiti razliku?


Ovisi. Ako imate kvalitetan sustav i koristite loše kabele duže vrijeme, zamjenom sa boljima ćete primijetiti razliku. Ukoliko niste puno vremena proveli slušajući sustav sa lošim kabelima, vjerojatnije je da promjenu nećete primijetiti.

Ako ste ikad trebali tresti kabel da bi dobili čišću sliku na TV-u onda znate koliko kvalitetan, tj. nekvalitetan, kabel mijenja doživljaj.

Naravno da su slika i zvuk dobri onoliko koliko su dobri kabel i ostatak sustava, kao i konekcije koje koristite. Na primjer, kvalitetan kompozitni video kabel nikada neće moći dati sliku kakvu daje HDMI kabel.

No, niti najkvalitetniji HDMI kabel ne može maknuti smetnje koje ima izvor u vašoj anteni, satelitskom prijamniku ili sličnim uređajima. Zato zapamtite da i tu vrijedi pravilo da je lanac jak koliko je najslabija karika jaka.

Audio spojevi


Kvalitetan kabel može napraviti razliku između punog, čistog zvuka i zvuka koji šumi ili mu fali dio spektra. Prilikom kupovine kabela obratite pozornost na sljedeće detalje:

  • - kvalitetni kabeli koriste što čišći bakreni vodič. Zbog dobre provodljivosti vjerojatnije je da će vjerno prenositi signal od vodiča koji sadrže i druge elemente.
  • - što bolju izolaciju kako biste umanjili smetnje i vanjske utjecaje. Kabeli koji se sastoje od dva zasebna sloja, jedan od pletenog bakra koji štiti od smetnji nastalih emitiranjem radijskih frekvencija, te drugi napravljen od folije koji štiti od elektromagnetskih smetnji puno bolje štite signal od vanjskih utjecaja.
  • - kvalitetne konektore koji pružaju konstantan, čvrst kontakt sa konekcijama na uređaju.

Digitalne audio konekcije


Ovo bi trebao biti prvi izbor prilikom spajanja audiosignala u vašem kućnom kinu. Digitalne audio konekcije pružaju najbolju kvalitetu te pružaju mogućnost prenošenja surround signala. Navesti ćemo tri najvažnije digitalne audio konekcije.

HDMI kabel


HDMI kabel

HDMI (High-Definition Multimedia Interface) je suvremena varijanta SCART kabela. Istodobno prenosi i audio i video signal, ali u digitalnom obliku. Koristi 19-pinski konektor kojim prenosi signal u binarnom obliku čime onemogućuje gubljenje kvalitete signala prilikom konverzije iz digitalnog u audio i obratno.

Ovakav kabel ima mogućnost prenositi signal za 8 kanala surround zvuka po standardima tipa Dolby® TrueHD i DTS® HD-Master Audio.

Kada ga koristiti? Kad god spajate uređaj visoke definicije poput Blu-ray reproduktora, HD satelitskog prijamnika ili HD igraće konzole.

Optički kabel


Optički kabel

Optički kablovi prenose signal svjetlosnim putem. Poput koaksijalnog (niže navedeni), u stanju je prenositi surround zvuk, no samo 5.1 oblik, te ne može prenositi nove signale visoke definicije Blu-ray uređaja. Kvaliteta zvuka putem optičkog i koaksijalnog je približno ista, ali sve popularniji postaju optički kablovi.

Kada ga koristiti? Optički i koaksijalni kablovi su najbolji izbor ukoliko vam HDMI nije dostupan. Većina današnjih uređaja se može povezati optičkim kablom od CD-a, DVD-a, AV receivera nadalje.

Obratite pozornost na kvalitetu kabla. Obzirom da ovi kablovi prenose signal putem svjetlosti, na vanjske smetnje su gotovo imuni, no lošija kvaliteta kabla može dovesti do "smrzavanja" ili preskakanja zvuka.

Koaksijalni kabelKoaksijalni kabel

Koaksijalni digitalni kabel na prvi pogled izgleda kao obični RCA kabel, no trebali biste izbjegavati koristiti standardni audio kabel za prenošenje digitalnog signala. Kabel je dizajniran za prenošenje digitalnog signala impedancije otprilike 75Ohma. Kao i optički, sposoban je prenositi surround zvuk, ali samo u 5.1 obliku i DVD kvaliteti.

Kada ga koristiti? Isto vrijedi kao i za optički, ukoliko nemate HDMI ovo bi bila najbolja alternativa.

Prilikom kupovine pripazite na specifikaciju odnosno na "impendace tolerance" stavku. Što je bliža 75Ohma to je kabel kvalitetniji. Također potražite kabele sa bakrenim vodičem umjesto aluminijskog stoga što bakar ima bolju provodljivost i samim time kvalitetniji zvuk.

Analogne audio konekcije


Ovaj oblik spajanja je još uvijek najrašireniji. Često ćete vidjeti jednostavni crveni i bijeli konektor na dvožilnom kabelu kako povezuje audio komponente. Skuplje, kvalitetnije komponente imaju i XLR konekciju.


XLRXLR kabel

XLR je konekcija koja se prvenstveno koristi za profesionalnu audio opremu koja zahtjeva "balansirani" audio. Konektor ima tri pina – jedan za fazu, drugi za "nulu" i treći za uzemljenje.

Kada pojačalo prima signal iz XLR kabela ono uspoređuje signal iz svakog vodiča te odbacuje razlike koje primijeti, koje su ustvari smetnje. Zbog toga je XLR manje podložan vanjskim utjecajima te je primjereniji za korištenje sa high-end uređajima. XLR se uglavnom koristi za analogni audio, ali postoje i digitalni XLR kablovi.

Kada ga korstiti? Koristite ga za spajanje visoko kvalitetnih audio komponentni, poput pretpojačala, pojačala, SACD koja imaju XLR konektore. Često se može naći na profesionalnoj audio opremi, pogotovo na mikrofonima.

Prilikom kupovine pripazite na izolaciju, odnosno da su signali odvojeni, da ne dolazi do njihovog međusobnog dodira. Bakreni vodiči i srebrni ili zlatni konektori će omogućiti najbolji mogući prijenos signala.

Višekanalni analogni audioVišekanalni audio

Višekanalni analogni audio kabel koristi šest do osam stereo RCA kabela prenoseći pet do sedam punih kanala i jedan koji prenosi niske frekvencije.

Kada ga koristiti? Ukoliko nemate receiver sa HDMI konekcijom ovo je način da u potpunosti iskoristite zvuk koji nudi Blu-ray sa svojom visokom definicijom. Ovakav postav koristi dekoder ugrađen u reproduktor i šalje analogni signal kompatibilan sa receiverom.

Višekanalni konektori se mogu naći i na DVD uređajima.

Kao i uvijek obratite pažnju na bakreni vodič, dobru izolaciju i kvalitetne konektore.

Dvokanalni analogni audioDvokanalni analogni audio

Najosnovnija audio konekcija, dvokanalni analogni audio kabel koristi dva stereo RCA kabela spojenih zajedno da prenose dva kanala. Prepoznati ćete ih po standardnim crvenim i bijelim konektorima. Ovaj kabel se najčešće dobiva sa uređajima koje kupite.

Kada ga koristiti? Koristite ga sa starijom opremom kada nemate izbora te je to jedini način povezivanja. U drugim slučajevima neka ovaj kabel bude zadnja opcija ili privremeno rješenje dok ne nabavite kvalitetniji.

Tagovi - kabel - hdmi - kablovi

Komentiraj Komentari

Ukupno 0 komentara

Ime:
Ocjena:
Tekst:Zelite da napišemo vodič na neku određenu temu ?   Kontaktirajte nas