Kako odabrati kućno kino?

pregleda: 23934, komentara 0, Ocjena (22) korisnika:

Odlučili ste kupiti kućno kino, no kako odabrati koje bi bilo najbolje za vas? Pročitajte savjete naših stručnjaka te spremni krenite u kupovinu.


kućno kino

Današnji TV prijamnici nude impresivnu sliku visoke definicije u nevjerojatno malim, tankim kućištima. Ali, kako su kućišta postajala tanjima tako je nestajalo mjesta za zvučnike. Rezultat? Zvuk koji pružaju zvučnici iz TV prijamnika jednostavno ne može pratiti doživljaj koji daje slika. Postoje razna rješenja ovog problema, ali ako želite doživljaj kino dvorane rješenje je kućno kino.

Na izbor imate dva pristupa: Izgradnja vlastitog sustava ili kupovina gotovog kompleta kućnog kina. Svaki pristup nosi svoje prednosti i mane. Na primjer, izgradnja vlastitog sutava će, u većini slučajeva, imati višu kvalitetu izrade i performanse, te snagu potrebnu za veće prostorije. No gotovi kompleti su jeftiniji i jednostavniji za instalaciju.

Gotovi kompleti kućnih kina - da ili ne?


Ova rješenja su idealna za ljude koji:
  • - koji žele surround zvuk
  • - žele novije mogućnosti poput iPod dockova
  • - imaju manje prostorije
  • - više vole male, kompaktnije zvučnike
  • - žele ultra-jednostavno postavljanje

Odabir sustava kućnog kina


Svi gotovi kompleti sustava za kućna kina dolaze sa dva, pet ili sedam zvučnika, subwooferom i centralnom jedinicom/reproduktorom. Različiti sustavi nude različite dodatne mogućnosti te morate odlučiti što vam je potrebno. Kako bismo vam pomogli odabrati, sastavili smo popis.

Video opcije


Disk reproduktor – Neki sustavi imaju ugrađeni CD/DVD reproduktor i pojačalo u isto kućište s ciljem pojednostavljenja i željom za stvaranjem all-in-one uređaja. Noviji uređaji nude i Blu-ray reprodukciju, tako da vam omogućuju da osim postojeće DVD kolekcije uživate i u filmovima visoke rezolucije.

Gotovo svi DVD i Blu-ray reproduktori spajaju se sa tv prijemnikom putem HDMI konekcije, te su u stanju konvertirati standardni DVD signal u veću rezoluciju koju koristi HDTV.

HDMI konekcija – Većina novih kompleta sustava kućnih kina nudi HDMI izlaz pomoću kojeg prikazuje sliku u visokoj rezoluciji. Neki sustavi imaju i HDMI ulaze omogućavajući vam da vrlo jednostavno koristite više uređaja visoke rezolucije istodobno.

Kvaliteta zvuka


Deklarirana snaga zvuka – Uvijek provjerite deklariranu snagu i na koji način je mjerena (ukoliko postoji takav podatak). Naprimjer, ako pojačalo pušta snagu od 130W na svaki zvučnik, ali ukupna harmonijska distorzija (THD) iznosi 10% neće zvučati dobro kao pojačalo sa 50W po zvučniku i 0.08% THD-a.

Aktivni subwoofer – Aktivni subwooferi imaju ugrađena pojačala, te su napravljeni da vjernije reproduciraju niske tonove. Pasivni wooferi se napajaju iz receivera, kao i ostali zvučnici, te se ne mogu mjeriti sa aktivnima prilikom reprodukcije zvuka.

Podržani formati – Sva današnja kućna kina podržavaju 5.1 kanalne standarde poput Dolby Digital i DTS. Noviji kompleti podržavaju Dolby® TrueHD i DTS-HD™ Master Audio. Ova dva nova standarda omogućavaju iznimno detaljni zvuk, a dva nova audio formata omogućavaju detaljan zvuk koji prati sliku visoke rezolucije.

Postavljanje


Ulazi — Ako želite spojiti dodatne uređaje na vaš sustav kućnog kina, poput satelitskog prijamnika ili igraće konzole, prvo provjerite da postoje slobodne konekcije istog tipa. Naprimjer, ukoliko spajate uređaje visoke rezolucije na vaš receiver provjerite ima li slobodni HDMI ili komponentni video ulaz. Gotovi kompleti, u pravilu, imaju manje predviđenih ulaza za dodatne uređaje.

Automatska kalibracija zvučnika — S automatskom kalibracijom zvučnika jednostavno postavite zvučnike na željena mjesta u prostoriji, a na mjesto s kojeg ćete najčešće slušati postavite mikrofon. Receiver (prijamnik) sa svakog zvučnika reproducira zvuk, putem mikrofona “sluša” te podešava svaki zvučnik pojedinačno kako bi ih prilagodio vašoj sobi...

Bežični stražnji zvučnici — Neki sustavi u kompletu imaju bežične stražnje zvučnike. Bežični dio u ovoj priči je konekcija između receivera i zvučnika, tj. zvuk se prenosi od receivera do prijamnika za stražnje zvučnike bežičnim putem. Od tog prijamnika do stražnjih zvučnika se povlači zvučnički kabel. Prednost ovog načina spajanja je što nema potrebe za povlačenjem kabela od receivera do stražnjih zvučnika.

Savjeti prilikom postavljanja


Koje još sitnice mogu olakšati postavljanje i korištenje sustava kućnog kina; od malih jednostavnih poboljšanja do ključnih dodataka koje niste dobili u kompletu.

Koristite najkvalitetnije konekcije koje možete pribaviti

Većina sustava u paketu nema kvalitetne kabele koji podržavaju visoku rezoluciju. Ukoliko imate HDTV trebati će vam HDMI ili komponentni video kabel. Čak i ako ga dobijete sa sustavom trebali biste razmisliti o kupovini kvalitetnijeg. Više o kabelima možete saznati u našem članku Kabeli za kućno kino.

Smještanje zvučnika kućnog kina


Visina, nagib i pozicija zvučnika jako utječu na zvuk koji dobijete prilikom gledanja filmova. Primjerice, postavljanje subwoofera u kut sobe dati će bolji doživljaj nego postavljanje pod stol, kao i postavljanje stražnjih satelita na zid umjesto da stoje na stalcima. Svaka soba je drugačija, ali neka pravila uvijek vrijede. Saznajte više u našem Vodiču za postavljanje zvučnika kućnog kina.

Koristite ispravne postavke surround sustava


Provedite neko vrijeme proučavajući postavke surround sustava kako biste ga mogli ispravno podesiti. Koliko smo zadovoljni sustavom ne ovisi samo o hardware-u (u našem slučaju komponentama koje koristimo) nego i o ispravnom postavljanju software-skog dijela. Primjerice, ukoliko ne dobivate zvuk na stražnjim satelitima moguće je da to morate namjestiti i na receiveru i na DVD ili Blu-ray uređaju. Univerzalni daljinski upravljač zaista može pojednostavniti svakodnevnu upotrebu ovakvih sustava.

Nabavite univerzalni daljinski upravljač


Mnogi upravljači koje dobijete sa sustavima nisu dovoljno jedsnostavni za korištenje. Činjenica je da imaju sve tipke koje su vam potrebne, no najčešće su mali, nepregledni, te nemaju pozadinsko osvjetljenje. Ako imate više komponenata imate i više daljinskih upravljača, pa još ako su od različitih proizvođača možete biti sigurni u komplikacije i gužvu na stoliću. Razmislite o kupovini univerzalnog daljinskog kako biste olakšali korištenje sebi i ukućanima.

Održavanje sustava kućnog kina


Sredstva za čišćenje i održavanje sustava kućnog kina su dobra investicija. Danas na tržištu imamo proizvode koji sprečavaju skupljanje prašine, mogu ispolirati manja oštećenja ekrana, te očistiti laser DVD ili Blu-ray uređaja. Vrijeme koje posvetite održavanju će vam se višestruko vratiti u vidu trajanja ispravnosti uređaja.

Tagovi - kućno kino - surround

Komentiraj Komentari

Ukupno 0 komentara

Ime:
Ocjena:
Tekst:Zelite da napišemo vodič na neku određenu temu ?   Kontaktirajte nas