LYTRO: fotoaparat koji će promijeniti fotografiju zauvijek?!

26. listopada 2011., pregleda: 1627, komentara 0, Ocjena (4) korisnika:

Proizvođač fotoaparata Lytro nudi nešto nikad prije viđeno u svijetu fotografije: podesivi fokus.
Jeste li ikada uslikali sliku koja bi bila odlična samo da je u fokusu? Naravno da jeste. No, sa uvođenjem Lytro fotoaparata, to bi uskoro mogla biti prošlost. Lytro je potpuno nova vrsta fotoaparata koja omogućava korisnicima da nakon slikanja u potpunosti promijene fokus po svojoj želji, a prema glasinama ovaj bi fotoaparat trebao biti dostupan prije kraja godine.

Tajna Lytro kamera je novi tip senzora koji prikuplja mnogo više informacija o svjetlosti koja ulazi u fotoaparat za razliku od senzora koji se nalaze na svim ostalim vrstama digitalnih fotoaparata. Umjesto da zabilježi jedinstvenu količinu informacija o svjetlu u fotografiji, kao što je slučaj s drugim senzorima, Lytro senzor registrira cijelo "svjetlosno polje", koje se sastoji od "svih zraka svjetlosti u sceni". To uključuje boju, intenzitet i smjer zrake svjetlosti. Ostali fotoaparati snime svo svjetlo kao jednu količinu svjetla.

Uz tu golemu količinu podataka, putem računala, fokus fotografije može u potpunosti biti prilagođen da odgovara fotografovim željama, na isti način na koji bi se mogao koristiti Photoshop za podešavanje boje, svjetline ili kontrasta na standardnoj fotografiji. To znači da više nema brige da li je auto-fokus usmjeren na pravi dio slike, a snimanje pokreta čini mnogo lakše.

Lytru nije bilo dovoljno to što rade fotografije različito od bilo kojeg drugog fotoaparata pa su smislili i potpuno novi koncept u dizajnu - Lytro Light Field je tako maksimalno jednostavnog dizajna, a jedine tipke koje ćete naći na njemu su ona za uključivanje i isključivanje te okidač, dok je zumiranje riješeno laganim pomicanjem prsta preko gornje strane fotoaparata.
Sa stražnje strane nalazi se maleni zaslon na dodir, a pretinca za bateriju i memorijske kartice - nema. Baterija i memorija su integrirani u sam fotoaparat i ne mogu se mijenjati, a Lytro Light Field će za početak dolaziti u verzijama od 8 i 16 GB. Kada snimite fotografije trebat će vam poseban softver (u početku dobavljiv samo za Mac OS X, verzija za Windowse dolazi tijekom 2012.) u kojem ćete snimljene fotografije moći obraditi, ali i odmah uploadati na internet, a zanimljivo je da iako postoji opcija za direktan upload na internet servise poput Facebooka, originalne datoteke će svejedno ostati na Lytrovim serverima.

Osjetljivost Lytro senzora na svjetlo omogućava fotografiranje u vrlo niskim svjetlosnim uvjetima bez bljeskalice. Također omogućava fotografiranje 3D fotografija za čije pregledavanje nisu potrebne posebne naočale.

Lytro Light Field koštati će 400 odnosno 500 dolara, ovisno o tome kupujete li verziju s 8 ili 16 GB. Prvi fotoaparati trebali bi se početi isporučivati korisnicima početkom 2012. godine.

Ukoliko želite isprobati mogućnosti fotografije snimljene sa Lytro fotoaparatom posjetite Lytro.com

 

 

Komentiraj Komentari

Ukupno 0 komentara

Ime:
Ocjena:
Tekst: