Nakon 3D televizije slijedi holografska revolucija - Holo TV

10. lipnja 2010., pregleda: 1072, komentara 0, Ocjena (1) korisnika:

Iako 3D televizija još nije zaživjela snagom kakvom očekuju veliki proizvođači poput Sonya, Panasonica i drugih velikih proizvođača audio i video opreme sve više slušamo izraze nezadovoljstva trenutačnom razinom razvoja 3D tehnologije. Glavna zamjerka je potreba za naočalama bez kojih 3D sliku nećemo doživjeti te glavobolja i umor očiju kao rezultat dugotrajnog korištenja. Svoje stavove za i protiv iznijeli su mnogobrojni redatelji i stručnjaci, a jedan od poznatijih kritičara je i redatelj Fracis Ford Coppola. Coppola glavnu zamjerku vidi u potrebi za nošenjem posebnih naočala za koje također smatra da umaraju, a današnju 3D tehnologiju s pravom uspoređuje sa onom iz osamdesetih godina prošlog stoljeća upravo zbog potrebe za nošenjem naočala.

Pa iako se već radi i na kompletnim televizijskim programima koji se emitiraju u 3D tehnologiji čini se da je ovo ipak prelazno razdoblje do istinske 3D slike u našim domovima. Nove tehnologije već se razvijaju, a najave govore kako je najizgledniji smjer – holografska televizija.
 
 
 Japanska javna nacionalna mreža NHK, ekvivalent našem HRT-u, nedavno je uložila 25 milijardi kuna u razvoj holografske televizije te je najavila prve komercijalne Holo-TV prijamnike do 2020. Japanci su otišli i korak dalje te su najavili emitiranje Svjetskog nogometnog prvenstva 2022. godine u holo tehnologiji. Ukoliko, naravno, dobiju pravo organizacije.


Prema Sonyjevim inženjerima Holo-TV će sličiti na veliku knjigu položenu na pod iz koje će laseri projicirati sliku vidljivu iz bilo kojeg kuta bez potrebe za 3D naočalama. Utakmice nogometnog prvenstva bi pod kutom od 360 stupnjeva snimalo 200 HD kamera, a signal bi bio prenošen kao niz trodimenzionalnih slika. Na taj način utakmice mogu biti projicirane na prave ili umanjene nogometne terene. Zvuk bi se snimio pomoću mikrofona postavljenih ispod površine terena, te bi se uz sliku prenosio i sav zvuk sa stadiona. Udarci u loptu, zviždaljke sudaca i reakcije publike tako bi uz holograme igrača ispred nas stvorili realističnu digitalnu verziju utakmice, iluziju prave igre na terenu.

Prema riječima profesora koji sudjeluje u stvaranju holografske tehnologije moglo bi se reći kako potrebna tehnologija za holografsko prikazivanje zvuči kao san ili tehnologija iz filmova znanstvene fantastike, no on bez obzira na to smatra kako ćemo prve radne prototipe moći koristiti već oko 2016. godine.

Počeli smo sa statičnim i animiranim crno bijelim slikama, došli do televizije u boji, 3D televizije uz pomoć naočala, a sve je više izgledno kako ćemo za nekoliko godina gledati novu vizualnu revoluciju, onu holografsku kakvu danas vidimo u filmovima i serijama znanstvene fantastike.
Tagovi - holo-tv - holo tv - hologram - holografska televizija - 3d televizija - svjetsko nogometno prvenstvo u japanu - 2022.

Komentiraj Komentari

Ukupno 0 komentara

Ime:
Ocjena:
Tekst: