Nikon DF - Retro Full Frame DSLR za ljubitelje fotografije

9. studenog 2013., pregleda: 750, komentara 0, Ocjena (1) korisnika:Već danima svi bruje o novom Nikon DF fotoaparatu koji je nedavno predstavljen u Amsterdamu, stoga smo i mi odlučili pozabaviti se njime. Prvo što upada u oči je njegov izuzetno šarmantan retro dizajn, no to je samo početak priče...

Najvažniji element fotoaparata DF predstavlja isti CMOS senzor FX formata s 16,2 megapiksela i sustav za obradu slika EXPEED 3 koji se može pronaći i u Nikonovom profesionalnom vrhunskom fotoaparatu D4. Takva snažna kombinacija profesionalne tehnologije jamči da će fotoaparat DF postići vrhunsku kvalitetu slike u različitim uvjetima osvjetljenja. Fotografije se odlikuju vjernim bojama i prirodne dubine, čak i pri snimanju s visokom ISO osjetljivošću, koja se može proširiti do nevjerojatnih ISO 204.800. Autofokusni sustav nažalost nije preuzet od modela D4, već od povoljnijeg modela D610, što znači da ima 39 autofokusnih točaka.

Nikon DF ne može snimati video zapise, već je isključivo orjentiran, kako u Nikonu kažu - "na čistu fotografiju". Izgledom podsjeća na legendarne Nikonove 35-milimetarske SLR fotoaparate, no izrađen je tako da se može nositi sa zahtjevima suvremenih digitalnih fotografa. Ako gajite strast prema fotografiji, znate da jednako uživate u snimanju fotografija, kao i u konačnim slikama, a fotoaparat DF može se pohvaliti otpornom građom i iznimnom ergonomijom koja je Nikonovo ime učinila sinonimom za izdržljivost i pouzdanost. Ovaj je fotoaparat izrađen tako da može savršeno izvršiti vašu naredbu te će zagolicati osjetila fotografa koji gaji strast prema fotografijama i fotoaparatima, a dolazi u crnoj i srebrnoj boji kućišta.

DF je fotoaparat FX formata i u potpunosti je kompatibilan sa širokim rasponom Nikonovih objektiva NIKKOR; usto, fotoaparat dolazi u paketu s posebnim izdanjem poznatih Nikonovih objektiva NIKKOR AF-S 50mm f/1.8G. Ovaj objektiv, posebno dizajniran za DF, može se pohvaliti retro izgledom, a jedan je od najpopularnijih vrhunskih objektiva u Nikonovoj liniji proizvoda zahvaljujući kompaktnoj, laganoj građi i brzom maksimalnom otvoru blende f/1,8.

Još malo o tehnikalijama...

Kao što smo ranije spomenuli, DF ima ugrađen CMOS senzor FX formata s 16,2 megapiksela (Full Frame). Zahvaljujući toj optimiziranoj ravnoteži, između veličine senzora FX formata (36,0 × 23,9 mm) i efektivnom broju piksela od 16,2 milijuna - snima slike zadivljujuće dubine i detalja, uz minimalan šum i širok dinamički raspon.

Ovaj fotoaparat ima Izvanrednu osjetljivost na svjetlo: uz ISO 100–12.800, proširiv do 204.800, te tako DF zadržava Nikonov status prvaka u snimanju pri slabom osvjetljenju. Slike finih detalja i minimalan šum mogući su čak i kad snimate u nepovoljnom osvjetljenju.

Nikonov alat za obradu slike EXPEED 3 s lakoćom izvršava zadatke s velikom količinom podataka od obrade slika do njihova prijenosa i to bez žrtvovanja brzine i kvalitete. Obrada slika od 16 bita omogućuje optimalnu boju, savršene nijanse i smanjene šumove u kadru, uz blage gradacije i obilje detalja i nijansi sve do čisto bijele, čak i kod snimanja u JPEG formatu.

Tu je i brza izvedba: vrijeme pokretanja iznosi približno 0,14 s, a vrijeme otpuštanja okidača iznosi samo 0,052 s, poručuju iz Nikona. Brzo kontinuirano snimanje slika dostupno je u FX i DX formatima, brzinom do 5,5 fps.

DF ima veliki 8 cm (3,2'') LCD monitor s 921.000 točaka, sa širokim kutom prikaza i ojačanim staklom. Omogućuje reprodukciju jasnih i oštrih slika u širokom rasponu boja.

Fotoaparat očekujemo uskoro i na našem tržištu, a šuška se da će mu cijena iznositi preko 12.000,00 kn.

...do tada, detalje o Nikon DF fotoaparatu pogledajte ovdje.


Komentiraj Komentari

Ukupno 0 komentara

Ime:
Ocjena:
Tekst: