Novi fotoaparati predstavljeni na sajmu CES 2012.

30. siječnja 2012., pregleda: 281, komentara 0, Ocjena (0) korisnika:

Iako je CES kao sajam elektronike namijenjen širokoj publici pa se tako na području fotoaparata većinom očekivalo predstavljanje novih modela kompaktnih fotoaparata, nije nedostajalo ni naprednijih modela namijenjenih nešto ambicioznijim korisnicima.

Zvijezde sajma: FUJI i NIKON

Najviše prašine prije samog CES-a diglo je Nikonovo predstavljanje novog top modela - D4. Budući da smo o njemu već pisali (tekst možete pročitati ovdje), sada ćemo samo spomenuti da je uz D4 na CES-u predstavljen i jedan novi objektiv, i to 85mm f/1.8 G prime.

U Fujifilmu su za predstavljanje svog novog modela pričekali i predstavili ga nekoliko dana nakon što je Nikon predstavio D4. To se pokazalo kao pun pogodak - Fuji  X-PRO1 je bio definitivna zvijezda cijelog CES sajma. Fuji se već neko vrijeme vrti oko mirrorless tržišta. Prvo su predstavili X100 koji je bio nešto poput mirrorlessa, ali sa fiksnim objektivom. Onda je došao X10 koji je konkurencija naprednim kompaktima, a sada sa X-PRO 1 konačno ulaze punom snagom u mirrorless područje.Fujifilm X-PRO 1 je zapravo vrlo sličan modelu X100. Ima ono tenkovski snažno izrađeno metalno tijelo i hvaljenu kombinaciju optičkog i elektronskog tražila, ali zato donosi i izmjenjive objektive na novom XF navoju. Za početak će u ponudi biti tri prime objektiva (18, 45 i 60mm), a kasnije bi trebali doći i zum objektivi. Senzor je potpuno novi i razvijen u Fujiju − APS-C veličine sa 16 megapiksela.

Novost je i drukčiji raspored samih piksela na senzoru. Naime, pikseli za crvenu, zelenu i plavu boju nisu pravilno poredani kako je uobičajeno, već su u Fujiju izmislili novu kvazinasumičnu raspodjelu čime je omogućeno uklanjanje filtera koji standardno dolaze ispred senzora, a na kraju bi to sve trebalo značiti oštriju sliku. Mana je to što takva konfiguracija znači i potrebu za puno više procesorske snage, ali zato Fuji X-PRO 1 dolazi s potpuno novim procesorom koji bi te probleme trebao riješiti.

Naravno, sve ovo mora značiti i veliku cijenu, u Americi će ona iznositi $ 1.700. Koliko će ona porasti dolaskom u Europu i Hrvatsku tek treba vidjeti.

Zvijezda iza zvijezda: CANON G1 X

Pomalo u sjeni noviteta iz Nikona i Fujija prošlo je Canonovo predstavljanje novog modela u poznatoj G liniji naprednih kompaktnih fotoaparata.

Može se reći da je prošlo i nezasluženo u sjeni, jer je Canon napravio potez koji uvijek rezultira boljom kvalitetom fotografije ali ga zbog marketinške neeksponiranosti malo proizvođača radi - veliki senzor u malom kompaktu. I to koliki senzor! Nije baš APS-C kao kod jeftinijih DSLR i nekih mirrorless modela, ali je veći od npr. 4/3 senzora kakve u svoje mirrorlesse ugrađuju Olympus i Panasonic. Što znači da je i puno, puno veći od bilo kojeg senzora u bilo kojem drugom kompaktu. Budući da se rezolucija zadržala na razumnoj brojci od 14 megapiksela, nije pretjerano očekivati DSLR kvalitetu fotografija čak i na višim ISO vrijednostima. Naravno, tijelo je kvalitetno izrađeno kako smo i navikli od Canon G serije, dok objektiv ima raspon od 28 do 112 mm.


Komentiraj Komentari

Ukupno 0 komentara

Ime:
Ocjena:
Tekst: