OLED tehnologija - ukratko

pregleda: 9261, komentara 0, Ocjena (24) korisnika:

Eksponencijalan rast tehnologije i dostupnost sve pametnijih proizvoda danas je postala normalna pojava. Prodaja LCD TV-a nadmašila je sva očekivanja. Ipak, nezasitno tržište svakodnevno očekuje još naprednije uređaje.

Uz stalnu borbu između LCD-a i plazmi, od kojih svaki ima svojih prednosti i mana, pojavio se novi proizvod. Poznavatelji tržišta tvrde da su dobili oštru konkurenciju u proizvodu pod nazivom LED TV.

Prijašnje bitke su se vodile na području veličine TV-a, kontrasta i slično, ali najnovije natjecanje je u području ekologije. Koji TV troši najmanje struje? Po svim pokazateljima do sada vodi LED TV. Još jedan pokazatelj novog trenda su i OLED zasloni.


Po čemu se LED TV razlikuje od LCD TV-a?


LED TV radi po principu LCD-a, ali se razlikuje u načinu na koji osvjetljuje panel. Kod LCD-a je to CCFL osvjetljenje, dok LED zaslon koristi tisuće malih žaruljica koje osvjetljavaju ekran. Ovo je osnovna razlika između ova dva proizvoda.

U LCD-u se ne može kontrolirati individualno osvjetljenje piksela s obzirom da jedan izvor svjetlosti osvjetljava sve piksele, dok se kod LED tehnologije može kontrolirati svaki piksel pojedinačno i time vjerno prikazati crnu boju.

LCD-ov način osvjetljenja smanjuje kontrast i raspon boja, te najveći problem kod LCD-a, prikaz crne boje. Najbolje se to vidi kod prikaza noćnog neba gdje se jasno vidi Mjesec. Dok će LED to vrlo vjerno prikazati, LCD ne može u potpunosti zamračiti ekran, tako da ćete vidjeti nijanse sive.


LED TV


Prednosti LED prijamnika


LED nudi dulji vijek trajanja u odnosu na LCD. Prošla su vremena kad su ljudima bili bitni jedino oštrina i jasnoća slike. Danas su se nametnuli novi zahtjevi u obliku održavanja, trajnosti i potrošnje struje. Iznenadni pad prodaje plazmi to i dokazuje. Glavna prednost LED TV-a je visoka energetska učinkovitost.

Konzistentnost osvjetljenja još je jedna od prednosti ovih TV-a. Brojne male LED žaruljice sjaje jednakim intenzitetom čime tvore ujednačeno osvjetljenje na cijelom zaslonu. Prilikom reprodukcije živih boja LED TV ne zaostaje za LCD tehnologijom, tako da su predmeti detaljno nijansirani i točni.

Osim toga moguće je napraviti izuzetno tanke LED TV prijamnike, što je novi trend na tržištu zaslona. Ne čudi što su LED TV prijamnici opisani kao "Novi val u industriji zaslona". LED TV je puno otporniji na udarce u usporedbi sa LCD zaslonima.

Još jedna od prednosti je ne korištenje žive kao sastavnog elementa, što su eko aktivisti popratili sa odobravanjem.


Mane LED prijamnika


S obzirom da su novina na tržištu, LED prijamnici imaju visoke cijene. Ovo je glavna mana koja odbija veliku većinu korisnika. No, stručnjaci na ovom polju, smatraju da će cijene s vremenom početi padati, kada LED tehnologija bude rasprostranjenija.


Nedavno je prezentiran LED TV koji zatvara puni krug, te možemo očekivati nove inovacije na području LED tehnologije.


Komentiraj Komentari

Ukupno 0 komentara

Ime:
Ocjena:
Tekst:Zelite da napišemo vodič na neku određenu temu ?   Kontaktirajte nas