Philipsova podražajna jakna

4. lipnja 2009., pregleda: 406, komentara 0, Ocjena (3) korisnika:

Prošlog mjeseca znanstvenici iz Philips Electronics-a su predstavili jaknu u koju su ugradili vibracijske motorčiće da promatraju i prouče kako dodir koji oponaša raspoloženje glumaca na filmu utječe na emocionalne reakcije gledatelja.

"Ljudi ne primjećuju koliko smo osjetljivi na dodir iako je to prvo osjetilo koje fetus razvije u maternici." kaže Paul Lemmens, Philipsov stariji istraživač koji prezentirati istraživanje.

U jaknu su ugrađena 64 nezavisno kontrolirana aktivartora rasporađenih po rukama i torzu. Aktivatori su raspoređeni u 16 grupa po četiri, serijski spojeni s time da svaka grupa ima svoj mikroprocesor. Aktivatori troše iznimno malo energije tako da cijeli sustav može neprestano raditi sat vremena pogoneći 20 motora istodobno, crpeći energiju iz dvije AA baterije.

Dakle kakav doživljaj vam može prenjeti jakna? Moželi gledatelj osjetiti udarac u prsni koš dok gleda Bruce Lee-ja u borbi protiv desetak protivnika? Ne, kaže Lemmens. Iako jakna može simulirati vanjske sile, prenoseći udarce na vaše tijelo to nije glavna namjera aktivatora. Cilj je, kaže Lemmens, istražiti emocionalno uranjanje u film.

"Želimo da gledatelji osjete tjeskobu koji osjeća Bruce Lee da li će preživjeti" kaže Philipsov istraživač. Jakna, reagira na signale zapisane na DVD-u, može oponašati raznolike osjećaje poput "trnci koji se penju po kralježnici te napetost u udovima". Tijekom scene borbe, kaže Lemmens, jakna će pulsirati na prsima kako bi simulirala povećani broj otkucaja srca kung-fu majstora.

Aktivatori su u stanju se gasiti i paliti 100 puta u sekundi, jednako ili više nego što se osvježi slika na TV-u ili monitoru. Ali kako su znanstvenici uspjeli utjecati na osjete cijelog gornjeg dijela tijela koristeći samo 64 aktivatora? Lemmens objašnjava da je koža neuronska mreža i da za način na koji mozak procesira podražaje 64 aktivatora su dovoljna. Iako jakna ima samo osam aktivatora u svakom rukavu (četiri s prednje i četiri sa stražnje strane) razmaknuti otprilike 15 cm, ti aktivatori mogu svoriti osjet dodira na mjestima između motora (fenomen pod nazivom iluzija zečeve kože).

U svakom slučaju interesantna alternativa nedavno predstavljenoj 3D tehnologiji.
 
Tagovi - philips

Komentiraj Komentari

Ukupno 0 komentara

Ime:
Ocjena:
Tekst: