PowerTrekk - punjač koji radi na vodu!

20. siječnja 2012., pregleda: 338, komentara 0, Ocjena (2) korisnika:

Švedska tvrtka MyFC predstavila je na tehnološkom sajmu Consumer Electronics Show u Las Vegasu punjač koji koristi običnu vodu iz pipe za napajanje mobilnih uređaja.Da bi stvorio električnu energiju PowerTrekk punjač koristi kemijske reakcije koje vodik u vodi, uz specijalne elektrode i elektrolite u gorivim ćelijama, pretvaraju u elektricitet. Ono što je svakako vrijedno spomena je to da su gorive ćelije gotovo neiscrpne. Sve dok vodikov plin koji se dobiva iz vode prolazi kroz njih, dobivat ćete neograničene količine jeftine struje, piše Mashable.

Ovakva vrst "zelene tehnologije" postoji već godinama i mnoštvo kompanija ju je već pokušalo komercijalizirati. Ipak, dosad nitko od nas nije hodao naokolo s paketićem gorivih ćelija i bocom vode, uvjeren da će time uspjeti napuniti sve svoje uređaje. Švedska tvrtka MyFC izgleda da bi ovo zaista mogla promijeniti.

Uređaj je razvijen u Štokholmu, a veličine je otprilike nekoliko iPhoneova naslaganih jedan na drugi te dolazi s dva USB porta (mikro i standardni) i gorivim ćelijama koje zauzimaju pola do dvije trećine uređaja.

Kao i ostale gorive ćelije, PowerTrekk radi tako da pretvara vodikov plin u elektricitet. No, ovaj punjač ne koristi ventilator niti pumpu kako bi pokretao vodu koja otprilike stane u jednu žlicu. Prema tvrdnjama iz tvrtke MyFC ovaj punjač ispušta tek nešto malo neškodljivih plinova dok proizvodi električnu energiju. Osim toga, uređaj je napravljen od materijala koje je moguće reciklirati, a na što upućuje i njegova zeleno-crna boja.

Power Trekk stajat će 299 dolara kada se svibnju ili lipnju ove godine pojavi na tržištu u Sjedinjenim Državama.

Izvor: net.hr

Komentiraj Komentari

Ukupno 0 komentara

Ime:
Ocjena:
Tekst: