Projektor za kućno kino - što treba znati

pregleda: 78989, komentara 0, Ocjena (805) korisnika:

Projektor pruža najbolji doživljaj kućnog kina i ništa drugo se ne može usporediti doživljaju gledanja u kinu. Zamislite prekrasne ljepote planeta Pandora iz Avatara pred Vama, ili finale SP-a baš kao da ste tamo... ili recimo negativca video igre s mačem dovoljno velikim da Vam raspolovi trosjed. Projektor će isporučiti sve to - slike prepune kino detalja i boje preko ogromnog zaslona mjerenog, pazite sad, ne u centimetrima - nego u metrima!
 
Pogledajte našu ponudu projektora za kućno kino i naručite uz BESPLATNU dostavu!   
 
ZAPOČNITE SHOPPING!
 
 
Naše educirano osoblje, s više od 12 godina iskustva u radu s audio/video opremom, rado će Vam pomoći savjetima i preporukama pri kupnji. Također, sve projektore možete isprobati u našem showroom-u, a  možete zatražiti i uslugu montaže, spajanja i kalibracije projektora - kontaktirajte nas!
 
Današnji projektori su jednostavni za postavljanje i korištenje, a mnogi su dovoljno kompaktni i lagani da se mogu smatrati prijenosnima. Projektor možete staviti na stolić ili na policu iza kauča, ili ga pak možete montirati na strop pomoću posebnog nosača. Projekcijska platna dolaze u različitim veličinama, a mogu biti samostojeća, montirana na zid ili strop, manualna ili motorna. Ne korištenje platna i projekcija na zid može pružiti odličnu sliku, ali platno pruža ipak malo oštriju, konzistentniju sliku, te zapravo pomaže projektoru pružiti najbolju moguću sliku.
 

Projektori ne samo da pružaju najveće i najkvalitetnije slike, već su i jeftiniji od mega-velikih ravnih TV-a ako računamo trošak po inču zaslona. Također, zato što projiciranje na platno (ili zid) ne uključuje staklo, nema pojave refleksije ili odbljeska sa zaslona!

 

Da li je projektor za Vas?

Postoji par ključnih stvari koje trebate uzeti u obzir ako razmišljate o kupovini projektora...


Osvjetljenje sobe

Za najbolje rezultate bilo bi dobro kada biste bili u mogućnosti značajno smanjiti ili eliminirati svjetlo u sobi, neovisno da li je riječ o rasvjeti ili dnevnom svjetlu. Sobe sa malo prozora, idealni su kandidati za projektor, posebice ako ste naumili gledati puuuno filmova. Iako, ukoliko planirate koristiti projektor u sobi koja dobiva puno sunčeve svjetlosti, nema problema, tome ćete jednostavno doskočiti - upotrebom zavjesa ili roleta. Ali, budimo iskreni, većina nas, ionako tek navečer ima vremena (i mira) pogledati dobar film ili utakmicu, tako da svjetlost, u principu, i neće predstavljati nekakav problem.
 

Vaše navike gledanja i trajanje lampe projektora

DLP i LCD projektori obično imaju radni vijek žarulje od 2000-4000 sati. Sati trajanja lampe označavaju vrijeme potrebno da lampa izgubi polovicu svjetline, nakon koje, slika više nije kvalitetna. Zamjena lampe je jednostavna za korisnika, a kvaliteta slike se vraća, kao da ste kupili novi projektor. Projektori koriste visokotlačne žarulje koje koštaju između 1.500 do 4.000 kn. Vlasnici koji prvenstveno koriste projektore za gledanje filmova i posebnih događaja, u prosjeku ih gledaju oko 8 sati tjedno. Za projektor sa vijekom lampe 2000 sati, to znači 4-5 godina korištenja. Zato je uvijek mudro odlučiti se za projektor koji ima što duži vijek trajanja lampe. Također nije na odmet pri kupnji projektora odmah se raspitati i kolika je cijena zamjenske lampe, da se ne biste iznenadili kada Vam zatreba...


 

Poželjne karakteristike projektora za kućno kino

Svi današnji projektori izgledaju impresivno. Ali, naravno, svaki ima svoje jedinstvene prednosti i nedostatke, te jedan model ne može biti ultimativno rješenje za sve prostore i zahtjeve. Tri ključne specifikacije karakteriziraju projektore, te ih možete koristiti za generalnu usporedbu modela:

Rezolucija

Broj piksela na čipu (mjerenih sa strane na stranu i odozgo prema dolje). Gotovo svi projektori za kućno kino bi trebali biti 1080p (Full HD) – 1920 x 1080 piksela. Veća rezolucija znači da će svaki piksel biti manji, što rezultira vjernijim slikama sa manje primjetljivom "strukturom piksela".

Kontrast

Kontrast je, kako stručnjaci kažu, jedan od najbitnijih čimbenika kvalitete slike. Omjer kontrasta mjeri razliku između najbjelije bijele i najcrnije crne koju projektor može prikazati. Viši omjer kontrasta može prikazati tamniju crnu i suptilnije boje. Dobar kontrast je presudan za projektore za kućno kino. Mnogi modeli uključuju postavke lampe koje smanjuju svjetlinu i pojačavaju kontrast za optimalno gledanje u zamračenoj sobi.

Jakost svjetla

Projektori za kućno kino obično imaju jakost svjetla između 2000 i 3500 ANSI lumena. Svi projektori imaju dovoljno osvijetljena za gledanje u zamračenim prostorijama. Jače osvjetljenje će biti korisno kada prostorija ima više svjetla. Također pomaže ako projicirate na zid (koji je manje refleksivan nego platno) ili ako želite jako veliku sliku (veću od 110'' dijagonale).

Pogledajte našu ponudu projektora za kućno kino!   
 
ZAPOČNITE SHOPPING!
 
 

3D - da ili ne?

Ako ste pogledali kakav 3D film u kinu onda znate kako funkcionira 3D i kakav doživljaj pruža. No taj doživljaj ima i nekoliko nedostataka. Svi gledatelji moraju imati naočale što je dodatni trošak a i prilično je nezgodno, neke ljude nakon 20 minuta gledanja 3D slike počne boljeti glava, a najveći problem predstavlja sami sadržaj. Nažalost, jedini dostupni 3D sadržaj u Hrvatskoj su Blu-ray filmovi. Putem programskih paketa sramežljivo se pojavljuju HD programi, dok o 3D programima možemo tek sanjati. Isplativost 3D-a danas, u Hrvatskoj je, zasada, ipak na prilično klimavim nogama. Ali tko voli, nek izvoli!Kuda sa silnim žicama i kablovima?

Imamo dobru vijest. Ne treba Vam zapravo nikakav kabl. Ako želite da Vaš projektor bežično komunicira s uređajem koji koristite za reprodukciju (DVD, Blu Ray, AV receiver, računalo...) potreban Vam je samo modul za bežični prijenos slike (nevidljivi kabel), a trenutno jedini takav uređaj na tržištu ima Optoma, naziva WHD100 HDMI dongle. Kompatibilan je sa svim projektorima i zaslonima s HDMI ulazom, i naravno, podržava Full HD rezoluciju i 3D.Savjeti za postavljanje projektora


Ako planirate koristiti projektor samo za gledanje sportskih događaja i filmova najjednostavnija opcija je postaviti projektor na stol ili drugu ravnu površinu, a dok ga ne koristite, može stajati u ormaru. Time isključujete elemente poput nosača ili kabliranja iz svog troškovnika.

Ukoliko želite izbjeći vrijeme potrebno za postavljanje i spremanje projektora, neuredne žice, ali i osloboditi mjesto na stolu za kokice - projektor možete montirati na strop. Proizvođači su posvetili pažnju i izgledu samog projektora, pa tako to više nisu ogromne ružne kutije, već dapače, neki model izgledaju zaista privlačno. 

Dok uspoređujete projektore i njihove mogućnosti, dobra ideja je imati i nekoliko instalacijskih pitanja na umu. Prvo trebali bi imati grubu ideju koliko veliku sliku želite dobiti, jer će to utjecati na udaljenost projektora od platna. Svi projektori kako ih udaljavate od platna daju veću sliku, ali nemaju svi projektori jednak omjer, tzv. "throw ratio". To je odnos između udaljenosti projektora i veličine slike. Širokokutni projektori sa short-throw lećom daje veću sliku sa zadane udaljenosti, pa bi stoga bio pametniji odabir za manje sobe gdje je projektor relativno blizu platna. Uskokutni ili long-throw projektori su idealni za duže sobe, gdje je moguće projektor montirati iznad ili iza gledatelja.

Ako montirate projektor na strop obavezno pripazite da je leća centrirana u odnosu na sredinu platna. To osigurava realnu sliku s ravnim rubovima. Ako projektor nije ispravno poravnat u odnosu na platno slika će biti trapezoidna, npr lijeva strana slike će biti veća od desne ili obrnuto. Ukoliko odstupanje nije preveliko stvar se može spasiti sa keystone korekcijom.

Konačno, uzmite u obzir da lampe generiraju veliku toplinu. Osigurajte dovoljno prostora oko projektora kako bi hlađenje i provjetravanje bilo nesmetano.

Želite profesionalnu montažu projektora?
   

 

Projekcijsko platno

Budući da platno ne sadrži niti jedan elektronički dio, ono može biti tanko poput papira. Neovisno da li je platno prijenosno, montirano na zidu ili stropu uštedjeti će vam znatno više prostora u odnosu na veliki TV. Mnogi smatraju da je veće automatski i bolje no to nije uvijek slučaj. Projiciranje prevelike slike može dovesti do slike nedovoljnog osvjetljenja ili do znatno vidljive strukture piksela.

Veličina slike određuje idealnu udaljenost za gledanje. Za HD projektore neformalno pravilo je dijagonala slike puta 1,5 što znači da ako je slika širine 2 metra, dijagonala je približno 2,3 metra što bi idealnu udaljenost postavilo na 3,45 metara. Naravno ovo nikako ne treba uzeti kao da je zapisano u kamenu, idealna udaljenost je prilično subjektivni dojam. Uostalom, u kinu ljudi sjede u zadnjem, prednjim i svim redovima između i svi se jednako zabavljaju.

Platna možemo podijeliti i na motorna i mehanička. Treba uzeti u obzir visinu prostorije i da li je moguće dohvatiti ručicu za otvaranje platna. Naravno moguće je zavezati vezicu za ručicu, ali estetski to prolazi samo u obrazovnim ustanovama, pogotovo ako je platno ugrađeno u spušteni strop. Motorno platno elegantno to eliminira i sa daljinskim upravljačem spuštate, zaustavljate i dižete platno. To dolazi uz određenu cijenu, pa tako motorna platna jednakih dimenzija kao mehanička mogu koštati do 4 puta više.

Pogledajte našu ponudu projekcijskih platna i naručite uz BESPLATNU dostavu!   
 
ZAPOČNITE SHOPPING!Razmislite, prije nego se odlučite za kupnju platna, da li Vam je uistinu i potrebno. Možda, barem za prvu ruku, ipak možete izbjeći taj dodatni trošak. A ukoliko se kasnije javi potreba za njim, uvijek ga možete naknadno kupiti.


I konačno - zaključak

Ništa Vam neće pružiti potpuni doživljaj kina kao projektor. Ukoliko volite filmove, tekme i igrice, upravo je on savršen odabir za Vas. Nemojmo se zavaravati, niti jedan TV, ma koliko god on velik bio, ne može konkurirati projektoru koji će Vam pružiti vrhunsku sliku dijagonale barem 2 metra. Vjerujte nam, to zaista oduzima dah.

Prilikom kupnje projektora za kućno kino obratite pozornost da je projektor koji namjeravate kupiti, zaista projektor za kućno kino. Ne nasjedajte na marketinške trikove proizvođača, koji projektore SVGA (800 x 600) ili XGA (1024 x 768) rezolucije nazivaju "projektorima za kućno kino". Pravi projektori za kućno kino moraju biti Full HD ili barem WXGA rezolucije. Također, nemojte se zanositi prenapuhanim ANSI lumenima. Projektor za kućno kino ne smije imati previše ANSI lumena. Zašto? Jer upravo to smanjuje kontrast slike, a samim time narušava i kvalitetu slike. Idealno je da projektor za kućno kino ima od 2000 - 3500 ANSI lumena, a kontrast od 10 000:1 do 50 000:1. Sve više od toga je nepotrebno. I na kraju još dodajmo: uvijek je isplativije kupiti projektor sa što duljim vijekom trajanja lampe, ali i povoljnijom zamjenskom lampom.
 

Sve ste saznali i spremni ste odabrati vlastiti projektor projektor za kućno kino?

 

 
ZAPOČNITE SHOPPING!


...ukoliko i dalje dvojite ili su Vam potrebne dodatne informacije i pomoć, javite nam se - naše stručno osoblje rado će Vas savjetovati i  pomoći Vam pri odabiru!
   

Komentiraj Komentari

Ukupno 0 komentara

Ime:
Ocjena:
Tekst:Zelite da napišemo vodič na neku određenu temu ?   Kontaktirajte nas