Projektor za poslovne prezentacije

pregleda: 7361, komentara 0, Ocjena (14) korisnika:

Budući da je projektor danas nezaobilazano pomagalo u poslu, stoga i nužan u svakom uredu ili poslovnom prostoru, kroz ovaj vodič pokušati ćemo Vam objasniti što je važno pri odabiru odgovarajućeg projektora, te na što treba obratiti pozornost kako biste pronašli projektor koji je prilagđen upravo Vama i Vašim potrebama.

 

Pogledajte našu ponudu projektora i naručite uz BESPLATNU dostavu! 

 
ZAPOČNITE SHOPPING!
 

Naše educirano osoblje, s više od 12 godina iskustva u radu s audio/video opremom, rado će Vam pomoći savjetima i preporukama pri kupnji. Također, možete zatražiti uslugu montaže, spajanja i kalibracije projektora - kontaktirajte nas!

Prezentacijski, odnosno data projektori, mogu biti LCD ili DLP tehnologije. Uvijek je sretnije riješenje odabrati onaj koji koristi DLP chip, jer se radi o novijoj i kvalitetnijoj tehnologiji, koja se još naziva i "filter free" - što najkraće rečeno znači, da projektor nećete morati servisirati zbog nakupljene prašine u filteru, te smanjujete mogućnost kvarenja uslijed pregrijavanja.

 

Sljedeće karakteristike na koje treba obratiti pozornost:


Rezolucija slike

Što je veća rezolucija, to će prikaz slike biti detaljniji, odnosno kvalitetniji. Veća rezolucija je posebno važna ukoliko ćete projektor korisiti za tabularne podatke, sheme, nacrte i druge grafičke materijale. Razlikujemo SVGA (800x600) rezoluciju, koja je najslabija i najjeftinija, zatim slijede optimalne XGA (1024x768) i WXGA (1280x800), te najveća rezolucija WUXGA (1920x1200). Naravno, postoji i Full HD (1920x1080) rezolucija, ali ona se najčešće koristi za filmske projekcije.


Jakost svijetla (ANSI lumeni)

Jačina projektorske lampe, odnosno jačina svjetla koju ona projicira, mjeri se u ANSI lumenima. Svi projektori imaju dovoljno osvjetljena za gledanje u zamaračenim prostorijama, no budući da nije uputno na početku važnog sastanska obratiti se sudionicima rečenicom "molim Vas samo trenutnak, da ugasimo sva svijetla", preporučamo da odaberete projektor koji ima minimalno 2800 ANSI lumena, a optimalno bi bilo da ima od 3000-5000 ANSI lumena, ovisno o osvjetljenju u prostoriji u kojoj ćete projektor koristiti. Drugim riječima, što je soba svjetlija, treba Vam više ANSI lumena.


Kontrast

Kontrast je jedan od bitnih čimbenika kvalitete slike. Omjer kontrasta mjeri razliku između najbijelije bijele i najcrnije crne koju projektor može prikazati. Za poslovne prezentacije, potrebno je da projektor ima minimalno kontrast 2000:1.


Vijek trajanja lampe i zamjenske lampe

Projektorska lampa je najvažniji i najskuplji dio projektora bez kojeg ne biste mogli projicirati sliku. Međutim, te lampe imaju svoj životni vijek, te ih nakon određenog vremena treba zamijeniti novom. Vijek trajanja lampe računa se u satima rada projektora, stoga on može biti od 2000 sati do 6000 sati. Pri odabiru projektora, uputno je odabrati onaj projektor, koji ima od strane proizvođača, deklariran što dulji vijek trajanja lampe. Nije na odmet odmah se raspitati i o cijenama zamjenskih lampi, jer one zaista variraju (od 1.500,00 kn - 4.000,00 kn), ovisno o modelu projektora koji koristite. Kada slika na Vašem projektoru počinje gubiti boju, odnosno, postaje blijeđa, to je znak da mu je lampa "na izdisaju".

Prije kupnje nove lampe, izračunajte isplati li Vam se ulagati u novu lampu, ili je možda bolje riješenje kupiti novi projektor, s kojim ćete dobiti i novu garanciju.


Povezivost (konekcije)

Obratite pozornost da projektor koji kupujete ima jednake konekcije kao i uređaj s kojeg ćete projicirati sliku (najčešće se u poslu slika, dokument, prezentacija, nacrt... projiciraju s računala). Svako računalo ima VGA izlaz, tako i gotovo svaki projektor ima VGA ulaz. Međutim, kada se projektor i računalo povežu preko HDMI konekcije, slika je ipak kvalitetnija, stoga je uvijek preporuka koristiti HDMI.
Dodatne pogodnosti

Iako možda pri kupnji projektora nećete o tome razmišljati, izuzetno je praktično da je projektor što lakši i što manjih dimezija, ukoliko ga namjeravate nositi sa sobom na sastanke i prezentacije. Također, poželjno je da projektor dolazi u kompletu s prijenosnom torbom (koje u slobodnoj prodaji znaju koštati oko 400,00 kn). Vjerujte nam, shvatiti ćete koliko Vam je potrebna kada prvi put krenete s projektorom na sastanak. Naravno, ovo se ne odnosi na situacije kada kupujete projektor koji ćete fiksno montirati na strop, pomoću posebnog nosača.
Također, raspitajte se da li s projektorom u kompletu dolaze i svi potrebni kablovi za spajanje, ili ih morate kupiti zasebno.

 

Sada, kada smo se upoznali s osnovnim karakteristikama projektora, morate razlučiti za što Vam je potreban projektor, odnosno u koje svrhe i kako ćete ga koristiti.
 

PRIJENOSNI PROJEKTORI

Ukoliko ste recimo manager, koji je često na putu te imate potrebu za prezentacijom izvan ureda, prijenosni projektor je idealan odabir za Vas. To znači da mora biti lagan, malen, s torbom, te kvalitetnih karakteristika, budući da nikada ne znate u kakvom ćete prostoru morati projicirati sliku.


PREPORUKA
> minimalno XGA ili još bolje, WXGA rezolucija (ukoliko ste arhitekt ili dizajner - WUXGA projektor)

> 3000-4000 ANSI lumena


Postoje i ultraprijenosni projektori (tzv Pico projektori), veličine šake, koji stanu u džep, što ih čini iznimno praktičnima, a mogu projicirati podatke s USB sticka ili micro SD kartice.
Pico projektori su odlično riješenje ukoliko su prezentacije kratke, jer koriste bateriju za rad, ali stoga nisu pouzdani ako želite da Vaša prezentacija traje dulje od sat vremena.


INSTALACIJSKI PROJEKTORI

Ukoliko ćete projektor koristiti isključivo u uredu ili poslovnom prostoru, te nemate namjeru projektor nositi sa sobom, najbolje su riješenje neki od data projektora koji možete montirati na strop pomoću nosača:


MALE SOBE/DVORANE (do cca 30 m2, 10 ljudi)

PREPORUKA
> XGA rezolucije
> 2500-3500 ANSI lumena
> veličina projicirane slike max 2 metra širine


SREDNJE SOBE/DVORANE (cca 30-70 m2, 40 ljudi)

PREPORUKA
> XGA ili WXGA rezolucije
> 3500-5000 ANSI lumena
> veličina projicirane slike max 2,5 metra širine


VELIKE SOBE/DVORANE (cca 70-150 m2, 100 ljudi)

PREPORUKA
> WXGA ili WUXGA rezolucije
> 5000-7000 ANSI lumena
> veličina projicirane slike 3-4 metra širineSve ste saznali i spremni ste odabrati projektor?
 
ZAPOČNITE SHOPPING!


...ukoliko i dalje dvojite ili su Vam potrebne dodatne informacije i pomoć, javite nam se - naše stručno osoblje rado će Vas savjetovati i  pomoći Vam pri odabiru!
   

Komentiraj Komentari

Ukupno 0 komentara

Ime:
Ocjena:
Tekst:Zelite da napišemo vodič na neku određenu temu ?   Kontaktirajte nas