Šarenilo LOMOgrafije stiže u AVmax!!!

13. rujna 2011., pregleda: 1117, komentara 0, Ocjena (3) korisnika:

Leningrad Optical Mechanical Amalgamation ili skraćeno LOMO, osnovan davne 1914. godine, bio je ruski proizvođač naprednih optičkih instrumenata, medicinske opreme, potrošačke i filmske kamere, projektora, objektiva, ... sa sjedištem u Lenjingradu u bivšem Sovjetskom Savezu.

Prije 20 godina bečki su studenti lutajući ulicama Praga kupili jeftini, plastični ruski fotoaparat LOMO LC-A, razvili fotografije i vidjeli iznenađujući rezultat. Razvijene fotografije su bile mutne i neprirodnih boja, kršile su sva pravila konvencionalne fotografije koja su se do tada poznavala. Fotoaparat je prešao granice Rusije i ostalo je povijest. Nitko nije očekivao da će lomografija jednog dana postati pokret  koji je prisutan diljem svijeta i okuplja veliki broj ljudi.

Lomography je prepoznavanje trenutka, te bilježenje istog koristeći se svojim najdražim Lomografskim aparatom. To je spontana i impulzivna fotografija koja krši sva pravila i zacrtane granice, ono što je punk bio u glazbi, to je lomografija u fotografiji. Kada se šetate gradom, vani ste s društvom ili što god radili, ako uočite nešto zanimljivo, uzmete svoj lomo fotoaparat i zabilježite trenutak. Nema kompliciranja, namještanja kadra, podešavanja postavki, razmišljanja kako će fotografija ispasti, važno je samo okidati jer riječ pogreška u lomografiji ne postoji. Sve se može sažeti u frazi: "Don’t think, just shoot!"

Pravilno korištenje mogućnosti aparata, omogućiti će Lomografu da stvara jedinstvene efekte na svojim fotografijama, kao što su: više ekspozicija, svjetlosni efekti, duboke pastelne boje te mnogo drugih. Iako su fokus, blenda i ekspozicija ključne stvari u fotografiji, to u lomografiji nije slučaj. Lomo aparati su uglavnom plastični, koji propuštaju svjetlost što pridonosi tome da nikada ne znate kakva će vam se fotografija razviti te koriste filmove srednjeg formata.

Lomography je aktivan u mnogim državama na svijetu, gdje organizira brojne izložbe, radionice te prikazuje radove Lomografa na brojnim festivalima i u galerijama, promovirajući analognu fotografiju i modernu aplikaciju takve fotografije. Lomography proizvodi brojne artikle koji uključuju foto aparate i dodatnu opremu za njih, knjige, torbe i konfekciju.

Cijene se kreću od 300 kuna na više, ovisno o željenom modelu i njegovim funkcijama, a kada stiže u AVmax? Dragi naši budući Lomografi - biti ćete na vrijeme obaviješteni!

...do tada maštajte i uživajte u sljedećim primjerima LOMO fotografija:

....ili detaljnije provjerite na službenoj stranici: www.lomography.com/


Komentiraj Komentari

Ukupno 0 komentara

Ime:
Ocjena:
Tekst: