Sharp najavio 100GB Blu-ray medije

20. srpnja 2010., pregleda: 268, komentara 0, Ocjena (0) korisnika:

Sharp se ovih dana predstavlja kao prvi proizvođač Blu-ray medija, VR-100BR1, BDXL formata, s mogućnošću snimanja sadržaja na tri sloja Blu-ray formata s 100GB prostora za spremanje. To je dvostruko više prostora nego što nude trenutačni Blu-ray diskova.

Novi diskovi nisu sustava piši-briši. Odnosno, jednom snimljeni sadržaj nije više moguće presnimiti novim. Prema službenim tvrdnjama tvrtke Sharp moguće je snimiti do 12 sati digitalnog TV sadržaja ili približno 9 sati digitalnog satelitskog sadržaja.  Još uvijek nema riječi o cijenama novog medija, no prema raznim izvještajima BDXL mediji koštat će između 350 i 400 kuna. Sharpovi VR-100BR1 Blu-ray mediji biti će dostupni u Japanu početkom kolovoza ove godine, a ostala tržišta svoju premijeri doživjet će vjerojatno početkom ili tijekom jeseni.


BDXL format dozvoljava maximum od 128GB prostora za medije s mogućnošću jednokratnog snimanja  i do 100GB prostora za presnimive medije. Ključ uspješnosti  novog medija, odnosno povećanog prostora za snimanje, su višestruke površine ili layeri na koje je moguće zapisati sadržaj. Što više takvih površina ima u toliko je moguće snimiti više sadržaja. BDXL standard omogućava od 3 do 4 takve površine, jedne ispod druge, dok sadašnji mediji imaju samo dvije takve površine.

Za snimanje i pregledavanje BDXL medija morati ćemo koristiti nove uređaje, ali specifikacije dozvoljavaju proizvođačima ugradnju podrške za prijašnje standarde.

O novim medijima s velikim prostorima za snimanje sadržaja već smo pisali (link), a nastojanja da se napravi već 100GB medij traju još od 2002. godine kada su na Tajvanskom Nacionalnom Sveučilištu najavili razvoj takvog prototipa.

Kako god bilo s budućnošću novih Sharpovih medija ostaje jasna činjenica kako nam komercijalna industrija najviše ograničava i usporava upravo medije i prostor za pohranjivanje sadržaja čime višestruko zarađuju. Možda nije usamljeni primjer ali vezan za temu dovoljno jasan.

Komentiraj Komentari

Ukupno 0 komentara

Ime:
Ocjena:
Tekst: