Sve o projektorima

pregleda: 7480, komentara 0, Ocjena (21) korisnika:

Multimedijski data i video projektori se trenutno proizvode u nekoliko različitih tehnologija. Pa tako razlikujemo DLP projektor (Digital Light Processing), LCD projektor (Liquid Crystal Display), LCOS projektor (Liquid Crystal on Silicon) idr. Ovisno o izvoru svjetlosti dijelimo ih na projekore sa standardnim lampama (UHP, Metal Halid) i LED lampama. Projektor prema namijeni može biti projektor za prezentacije (data projektor) ili projektor za kućno kino (home cinema projektor). Prilikom odabira odgovarajućeg modela potrebno je obratiti pažnju prvenstveno na jakost svjetlosti, vrijednost kontrasta te namjenu odnosno rezoluciju i format slike.

REZOLUCIJA I FORMATI SLIKE

Ovisno o namjeni projektori koriste različite formate slike. Za prezentacijske (data) projektore je karakterističan format slike 4:3 što odgovara slici na monitoru ili klasičnom TV prijemniku. Prilikom projiciranja DVD ili BluRay video signala na projektoru odnosno za kućno kino se koriste projektori istinskog16:9 (kino formata). Kino format koristi wide rezolucije DVD(852x480), HDReady (1280x720) ili FullHD (1920x1080) piksela. Za gledanje današnje digitalne televizijske slike će zadovoljiti projektor u HD Ready rezoluciji odnosno sa 720 horizontalnih linija. Ukoliko imate kvalitetniji satelitski prijemnik ili BluRay moguće je da ćete radije potražiti projektor sa Full HD rezolucijom.

Rezolucija projektora označava istinsku rezoluciju mjerenu u obliku umnoška broja horizontalnih i vertikalnih pixela. Veća rezolucija omogućiti će detaljniji prikaz slike. U slučaju data projektora je to prilično važno ukoliko često koristite tabularne podatke, sheme i druge grafičke materijale. U svakom slučaju a pogotovo kod odabira data projektora, idealno je odabrati projektor čija rezolucija odgovara istinskoj rezoluciji vašeg računala. Na taj način neće dolaziti do gubitaka zbog kompresije ili ekspanzije slike i ona će biti najveće kvalitete. Ukoliko će se više korisnika služiti sa projektorom, najbolje bi bilo odabrati standardnu XGA (1024x768) kao nativnu rezoluciju koja je danas najčešće zastupljena. U posljednje vrijeme sve češći su projektori sa WXGA (1280x800) rezolucijom kako bi pratili razvoj LCD monitora u prijenosnim računalima. Prije kupnje takvog projektora provjerite da li je grafička kartica vašeg računala sposobna dati takvu rezoluciju i na VGA izlazu.

JAKOST SVJETLOSTI PROJEKTORA

Snaga projektora ovisi o vrijednostima jakosti svjetlosti i kontrasta projektora. Izbor odgovarajuće snage projektora ovisi najčešće o intenzitetu osvjetljenosti prostorije i veličini platna. Prikazana je preporučena tablica ovisnosti platno/intenzitet svjetlosti/jakost. Za konkretniji izračun pogledajte primjer niže.

Što je veći intenzitet pozadinske rasvjete biće potreban projektor većih vrijednosti jakosti svjetlosti i kontrasta. Ne zaboravite da je dnevno svjetlo puno neugodnije za projekciju od umjetnog svjetla. Jeste li u mogućnosti zamračiti prostoriju ili ona mora biti normalno osvijetljena? Najčešći problem kod edukacijskih ustanova gdje je neophodno normalno osvjetljenje prostorije. Također je bitna i veličina platna odnosno projicirane slike. Intenzitet svjetlosti projicirane slike slabi sa povećanjem dijagonale slike. Što je projektor udaljeniji od platna to je veća slika, ali se gubi više svjetlosti. Ukoliko projektor udaljimo na dvostruku udaljenost od platna, površina slike se poveća četiri puta. Takvu sliku karakterizira iskorištena samo četvrtina početne svjetlosne jakosti.

Primjer izračuna potrebne jakosti projektora

Postavke: prosječna veličina auditorija 25, potrebna širina platna od 200 cm, koristiti ćete data projektor odnosno platno formata 4:3, površina platna je 2m x 1.53m = 3.06 m2, platno je od MateWhite materijala (Gain 1.0) sa prosječnom refleksijom 85%

Pretpostavka je da vam je potreban projektor od 3000 ANSI lumena. Podijelite snagu projektora sa površinom platna te oduzmite gubitak svjetlosti zbog refleksije platna kako bi dobili jakost svjetlosti na platnu u Lux-ima.

3000 : 3,06 = 980 x 85% = 833Lux

Okvirno osvjetljenje prostorije: Predavaona sa prigušenom rasvjetom 300-400 Lux Predavaona sa normalnim osvjetljenjem 400-500 Lux (preporučamo da izmjerite stvarnu jakost svjetlosti sa mjeračem)

Za kvalitetnu sliku dobivena jakost svjetlosti bi trebala biti veća od intenziteta osvjetljenja prostorije za 60 do 100%.

MONTAŽA PROJEKTORA


kako montirati projektor Prilikom montaže projektora na strop potrebno je izmjeriti udaljenost od projektora do platna. Ovisno o veličini platna koje koristimo udaljujemo projektor koliko je potrebno da projicirana slika ispuni platno. Udaljenost je moguće izračunati i upotrebom kalkulatora projekcije. Po vertikalnoj osi bilo bi najbolje da je projektor iznad ravnine gornjeg ruba platna za cca 1/6 udaljenosti (ovisi o specifikacijama samog projektora), tako da nema potrebe za ispravljanjem "keystone" efekta. Također je potrebno paziti da ne zaklonimo dovod zraka za hlađenje projektora. Ukoliko je projektor izvan dohvata poželjno je postaviti sklopku za prekid napajanja projektora. Postavlja se iz razloga sigurnosti i manje potrošnje električne energije.

KEYSTONE KOREKCIJA

keystone korekcija za projektorUkoliko se projektor ne nalazi pod kutem od 90 (okomito) u odnosu na platno doći će do deformacije projicirane slike. Slika nije pravokutnog oblika već nastaje trapezoid ovisno da li je pomak na horizontalnoj ili vertikalnoj osi. Ispravljanje trapezoidne slike se vrši keystone korekcijom koja može biti optička i digitalna. Najčešće projektori nude obje vrste s obzirom da je optička kvalitetnija, ali najčešće ne i dovoljna. Digitalan keystone podrazumijeva kompresiju proširenog dijela projicirane slike i rezultira manjim zamućenjem ispravljenog dijela slike. Keystone korekcijom je moguće 'ispraviti' sliku pri pomaku projektora po vertikalnoj i horizontalnoj osi. Ukoliko nije nužno, preporuka je izbjegavati keystone korekciju odnosno postaviti pojektor okomito na projekcijsko platno.

KVALITETA VIDEO SLIKE

Ukoliko tražite projektor za kućno kino tražite projektor sa visokim vrijednostima kontrasta, odličnim spektrom boja, visokom uniformnošću slike, digitalnim ulazima, sa progressive scan tehnologijom i istinskim 16:9 formatom slike. Projektori za kućno kino najčešće koriste DLP ili LCOS tehnologiju s obzirom da one omogućuju izuzetno visoke vrijednosti kontrasta, te je u mogućnosti prikazati potpuno crnu boju. Drugi važan element je Progressive scan tehnologija bez koje uređaj skenira svaku drugu horizontalnu liniju i zatim ispočetka. Problem nastaje kod prikaza pokreta (npr.lopta) gdje je pomak brži od skeniranja. Pri tome nastaju artefakti (sjene) oko pokretnih tijela. Progressive scan omogućuje skeniranje svih linija odjednom, odnosno koristeći internu memoriju projektor uparuje linije i slike. Tako da su linije predmeta u pokretu poravnane i pokret je pravilno prikazan.

ODABIR KONEKCIJE

Za spajanje projektora na video uređaje možete koristiti analogne ili digitalne tipove konekcija. Za analogni video je najkvalitetnija komponentna konekcija. Komponentni signal koristi iste kablove kao kompozitni samo što video signal prenosi putem tri kabela. Y,Cr,Cb, ili Y,Pb,Pr, ili crveni, zeleni, plavi kabel. Ovakav način konekcije daje daleko bolju kvalitetu slike od S-Video konekcije ili pak najlošije kompozitne konekcije (samo jedan kabel). HDMI je trenutno najkvalitetniji, potpuno digitalni standard prijenosa audio i video signala. Standard koji bi trebao zamijeniti postojeće video konekcije. Za razliku od analognih konekcija nema gubitaka na kvaliteti signala zbog konverzije analogno-digitalno te utjecaja kabela na fazni pomak signala što je najčešći uzrok 'šuma' na slici. Kod kvalitetnijih data projektora je također zastupljen HDMI kao zamjena za VGA signal. Iako on pruža kvalitetniji prijenos od VGA signala kod data projektora to nije toliko izraženo kao kod video projektora.

Hdmi konektor za projektorHDMI konekcija

Potrebno je znati da DVI i HDMI signal koriste HDCP (high definition content protection) piratsku zaštitu. Untar signala se prenosi programski 'ključ' koji omogućuje pravilnu komunikaciju između dva HDCP uređaja. Ukoliko ključ ne odgovara, slika će biti niske kvalitete (480P) ili se uopće neće prikazati.
 
HDMI (high definition multimedia interface) konekcija kao i DVI, prenosi nekomprimirani i potpuno digitalni signal. Zbog brzine prijenosa od 5 Gbps i više sa novim standardima, bez kompresije se prenosi i najzahtjevniji HDTV signal. Također je moguće istim kabelom prenijeti i višekanalni audio zapis, komprimirane formate; Dolby Digital, Dolby Digital EX, DTS, DTS EX i nekomprimirane kao PCM audio (do 8 audio kanala, 192kHz, 24-bita). S obzirom da je HDMI dvosmjerna konekcija, omogućuje međusobnu komunikaciju svih HDMI kompatibilnih uređaja što je preduvjet za potpunu iskoristivost DTV (Digitalne Televizije). Omogućeno je automatsko, inteligentno upravljanje među AV uređajima (formati slike i zvuka te ostale informacije i naredbe). Sa HDMI je podržan i AV.link kojim je moguće upravljati sa svim AV uređajima (npr. univerzalni daljinski upravljač za DVD, satelitska,..).Komentiraj Komentari

Ukupno 0 komentara

Ime:
Ocjena:
Tekst:Zelite da napišemo vodič na neku određenu temu ?   Kontaktirajte nas