Tehnološka čuda - danas antikviteti

10. listopada 2012., pregleda: 590, komentara 0, Ocjena (2) korisnika:

Svako vrijeme ima svoja pravila ili bolje reći, dostignuća. Ako se sjetite svoga djetinjstva znate da niste imali mobitel, a presretni ste bili kada su vam roditelji priuštili dobri stari Walkman. Sjeća li se njega tko uopće uz sva ova čuda današnje tehnologije? Saznajte što je to bilo hit prije kojeg desetljeća, a danas se može naći samo u antikvitetima, ako i ondje.


DISKETA

Vjerojatno se još sjećate računala koja su imala obavezni utor za disketu. Ova današnja ih nemaju jer disketa je odlepršala u povijest.  Ipak, disketa je revolucionalizirala upotrebu kućnih računala i bila je veoma popularna osamdestih i devedesetih godina prošlog stoljeća. No, onda se pojavio CD pa DVD i na kraju USB stick. Disketa je polako, ali sigurno umirala zbog malog prostora za pohranu podataka. Ulaskom u novo stoljeće proizvođači su se žestoko trudili poboljšati diskete, ali uzalud im trud jer koliko god prostora za pohranu podataka ponudili, nije bilo dovoljno za utrku s novim tehnološkim dostignućima. Apple je sa svog iMaca maknuo utor za diskete 1998. godine, a Dell 2003. što su ubrzo slijedili i ostali.


INSTANT FOTOKAMERA

Još je 1948. godine proizvedena prva Polaroid kamera koja, u roku jedne minute nakon fotografiranja izbacuje gotovu fotografiju. Ovo se smatralo pravim čudom u to vrijeme, a do 1978. godine instant kamera je bila široko raširena te joj je popularost bila stalna sve do kobnih devedesetih, kada su se pojavili digitalni fotoaparati. Polaroid je 2007. godine prestao proizvoditi instant kamere, a godinu kasnije i filmove za te kamere. 2010. godine tvrtka je objavila da počinje s proizvodnjom novih insant kamera s mini fotografijama za novo, digitalno doba.


WALKMAN

Jedan od najpopularnijih proizvoda s kraja osamdesetih i početka devedesetih danas je zamijenio Apple iPod. Sony je svoj vrlo popularan Walkman pokušao zamijeniti Mini-Disc-om. To mu nije uspjelo zbog previsoke cijene uređaja i samih disketica, unatoč vrhunskoj kvaliteti reprodukcije. Početkom novog milenija došao je Apple iPod, genijalan, jednostavan i lijep. Do danas je prodano preko 100 milijuna primjeraka iPoda. Dovoljno da mu niti jedan drugi MP3 player ne može konkurirati.VHS PLAYER

Dobri stari video playeri su se pojavili 1976. godine i napravili revoluciju u razvoju kućnog kina. U početku su kasete bile veoma skupe, ali su cijene drastično pale kasnih osamdesetih godina i postale 'must have' u gotovo pa svakom domaćinstvu. Popularnost video playerima pala je kasnih devedesetih, prije svega zbog pojave DVD-a, no ipak se na tržištu zadržao još koju godinicu, točnije do 2005. godine. Tvrtka JVC još ih je tri godine proizvodila.

KAZETA

Prvi put su se kazete pojavile šesdesetih godina prošlog stoljeća, a ubrzo nakon nje pojavio se i walkman pa je već osamdesetih i devedesetih bilo sasvim normalno hodati ulicom sa slušalicama na ušima. Kazeta je bila apsolutni hit, bilo da se kupovao original ili snimao vlastiti miks preko radijskih stanica. Ipak, i ova priča doživjela je svoj kraj početkom novog stoljeća. Naime, kaseti je već krajem devedesetih počela opadati popularnost zbog pojave CD-a, a glavni glazbeni igrači su je odbacili 2005. godine. Ovo je proizvod koji se i danas može naći na policama trgovina jer se još uvijek proizvodi u Kini, no evidentno je da se radi o arhaičnom proizvodu.

 

Izvor: http://www.usporedi.hr

Komentiraj Komentari

Ukupno 0 komentara

Ime:
Ocjena:
Tekst: