Upoznajte Njegovo Veličanstvo: NIKON D4

18. siječnja 2012., pregleda: 506, komentara 0, Ocjena (2) korisnika:


Nakon više od godinu dana čekanja, odgađanja i borbe sa svim vrstama vremenskih nepogoda i prirodnih katastrofa, Nikon je, 6. siječnja u Amsterdamu, konačno objavio novi full frame profesionalni aparat, model D4 - svoju novu D-SLR perjanicu za fotografe koji u fotografiji traže samo najbolje.

Stvoren kako bi srušio granice i iskoristio svaku priliku za snimanje, ovaj profesionalni fotoaparat FX formata donosi nove razine kvalitete slike, brzine i preciznosti u snimanju fotografija i videa.

Opremljen 16,2-megapikselnim senzorom FX formata, s fenomenalno visokom ISO vrijednošću i Nikonovom snažnom tehnologijom za obradu slika EXPEED 3, pruža beskompromisne performanse i nenadmašnu svestranost u ekstremnim uvjetima osvjetljenja i okruženja.

“S Nikonovim D4, tržištu smo predstavili ultimativni fotoaparat,” kaže Dirk Jasper, direktor Sektora proizvoda za profesionalne proizvode, Nikon Europe. “Ako ste vrhunski fotograf, onda vam je potreban fotoaparat koji vas nikada neće iznevjeriti – a to je Nikon D4. Stvoren da pomakne granice – baš kao što fotografi koji će ga koristiti svakodnevno pomiču granice u svom poslu.”

 
Beskompromisna kvaliteta slike - iznimna brzina
 

Konstruiran kako bi omogućio izvanrednu kvalitetu slike u najrazličitijim uvjetima osvjetljenja, D4 pruža žestoko velik broj okvira u sekundi (fps) i postavlja novi standard za rezultate bez šuma. CMOS senzor FX formata (puni okvir) i sa 16,2 megapiksela, s brzim kanalnim očitavanjem omogućuje čak do 11 okvira u sekundi—što je brže od bilo kojeg drugog Nikonovog fotoaparata.

Slike iznimne kvalitete uz nizak šum i širok dinamički raspon moguće su čak i kod visokih vrijednosti ISO osjetljivosti zahvaljujući optimiziranom dizajnu za smanjenje šuma i 14-bitnoj A/D obradi signala ugrađenoj u senzor. Fenomenalan ISO raspon postavlja novi standard ISO12800 i proširuje raspon jedan EV dalje kako bi ISO 100 učinio standardom. Za zahtjevnije uvjete, ekvivalenti osjetljivosti ISO 50 i ISO 204.800 čine D4 fotoaparatom izbora za fotografe koji uglavnom rade u ekstremnim uvjetima osvjetljenja.
 
Super snažna tehnologija za obradu slika EXPEED 3
 

Zahvaljujući Nikonovom mehanizmu za obradu slika nove generacije EXPEED 3, D4 znatno olakšava obavljanje zadataka koji obiluju podacima, a da pritom ne smanjuje brzinu ili kvalitetu na koje su navikli profesionalci. Iznimno brza 16-bitna obrada slike slijedi 14-bitnu A/D konverziju te omogućuje slike JPEG formata, spremne za slanje direktno iz fotoaparata. Kvaliteta rada u svakom je trenutku beskompromisna, čak i za zadatke s mnogo podataka. Slike se odlikuju vjernim i dobro zasićenim bojama te prirodnom dubinom. Čak i prilikom snimanja pri slabom osvjetljenju i visokim vrijednostima ISO osjetljivosti, inteligentan i dokazan sustav za smanjenje šuma ovog fotoaparata smanjuje šum bez smanjivanja oštrine slike.


 
Video televizijske kvalitete
 

Za profesionalce čiji posao zahtijeva snimanje videozapisa, D4 omogućuje potpunu fleksibilnost potrebnu za najraznovrsnije filmske primjene. Fotoaparat za snimanje filmova velikog formata u svom najboljem izdanju, uz iznimnu raznovrsnost brzina okvira.

Brzine okvira: Filmovi pune HD rezolucije (1080p) mogu se snimati pri 30p, 25p i 24p, uz opcije od 60p, 50p, 30p i 25p pri 720p. Filmski isječci mogu trajati gotovo 30 minuta (oko 29,59 min).

Način rada s višestrukim područjima
: Full HD (1080p) snimanje moguće je i u FX i u DX utemeljenim formatima kao i u pravom Full HD (1920x1080) izrezivanju.

Upravljanje zvukom uz vjernu reprodukciju (hi-fi): kao odgovor na reakcije struke, D4 postavlja novi standard za D-SLR snimanje zvuka, pa vaši filmovi zvuče jednako dobro kao što izgledaju. Osim vanjskog stereo ulaza za mikrofon, tu je i audio izlaz za vanjske slušalice koji vam omogućuje izdvojeno fino podešavanje zvuka za snimanje filma.

Nekomprimirani HDMI izlaz: za one koji trebaju najčišći video izlaz za uređivanje na profesionalnoj razini kvalitete, D4 ima mogućnost izlaza nekomprimiranog pregleda uživo za vanjske snimače i zaslone. Prvi put to je moguće u nekom SLR fotoaparatu, podaci izlaze pri 1080i (Full HD) u određenoj veličini slike i brzini okvira. Izlaz podataka može se po potrebi smanjiti te nema preklapanja informacija koje se mogu istovremeno prikazati na TFT zaslonu fotoaparata.

Praktične prilagođene kontrole: pregled uživo poboljšan je zahvaljujući praktičnim prilagođenim kontrolama. Umjesto okretanja kotačića s naredbama, snažni otvor omogućuje lakšu kontrolu otvora pomoću dodijeljenih tipki na prednjoj strani fotoaparata. Indeksno označavanje omogućuje označavanje važnih okvira po vremenskom redoslijedu tijekom snimanja filma, što olakšava njihovo pronalaženje prilikom uređivanja.


 
Nove razine brzine i preciznosti
 

Kada se radi o preciznom snimanju presudnih trenutaka, poboljšan automatski rad fotoaparata D4 daje fotografima nedvojbenu prednost.

Napredno prepoznavanje prizora pomoću RGB senzora od 91.000 piksela
: Nikonov revolucionarni napredni sustav prepoznavanja prizora sada ima i novodizajnirani RGB senzor od 91.000 piksela, koji podrobno analizira svaki pojedini prizor te omogućuje vrhunsku preciznost.

Praćenje 3D objekata je posebno poboljšano za snimanje i praćenje manjih objekata. Ljudska lica otkrivaju se zapanjujuće točno čak i kad radite samo pomoću optičkog tražila. Ova razina detaljne analize prizora također se koristi kao podrška za preciznije automatsko fokusiranje i automatsku ekspoziciju, čak i u najtežim uvjetima osvjetljenja.

Napredni Multi-CAM3500FX AF senzor modul
: Nikonov iznimno hvaljeni Multi-CAM 3500FX AF sustav — s mogućnošću pojedinačnog odabira ili konfiguriranja postavki pokrivanja u 9, 21 i 51 točki — iznova je projektiran kako bi se omogućilabrža detekcija objekta.

Modul senzora automatskog fokusa i algoritmi značajno poboljšavaju mogućnosti osjetljivosti na prikupljanje slabog svjetla sve do -2 EV (ISO 100, 20°C/68°F). Svaki od 51 AF senzora, od kojih je 15 senzora u obliku križića, u potpunosti odgovara bilo kojem AF NIKKOR objektivu od f/5,6 i—po prvi put—ovaj vrhunski rad ne završava s otvorima od f/5,6.

Snažni AF senzori kompatibilni do najviše f/8
: D4 održava snagu 11 središnjih AF senzora, čak i kada kombinirana vrijednost otvorenog otvora iznosi f/8. Kao veliki plus za snimanje sportskih događaja i prirode, to omogućuje novu razinu potencijala otkrivanja kod kombinacije, na primjer, NIKKOR objektiva od 600 mm i f/4 s 2,0x telekonverterom NIKKOR. Ako je kombinirana vrijednost otvora između f/5,6 i f/8, na raspolaganju imate čak i snagu petnaest središnjih AF senzora, od kojih je devet senzora u obliku križića.


 
Veća ukupna brzina tijeka rada
 

Novorazvijena jedinica zatvarača od Kevlar/ugljičnih vlakana: nova, izuzetno dugotrajna jedinica zatvarača omogućuje standardni životni ciklus od 400.000 okidanja, uz maksimalnu brzinu okidača od 1/8000 do 30s i sinkronizaciju bljeskalice od najviše 1/250 sek. Inteligentni zaslon zatvarača s automatskom dijagnostikom i pogonska jedinica smanjuju potrebnu snagu prilikom podizanja zatvarača na dulje vrijeme tijekom snimanja filmova.

Brzi odziv
: pokretanje za oko 0.12 sekundi, vrijeme odziva okidača smanjeno je na oko 0.042 sekunde (ekvivalent onome kod modela D3S), uz mogućnost od približno najviše 11 okvira u sekundi u FX formatu i u svim načinima rada izrezivanja.

Medij za pohranu: D4 ima dva utora za kartice. Jedan za CF (UDMA 7) kartice velike brzine i jedan za XQD kartice velike brzine i velikog kapaciteta.

Mogućnost povezivanja
: zahvaljujući snažnom sustavu za upravljanje i prijenos podataka i žični i bežični LAN prijenos datoteka sada su brži i jednostavniji nego ikada prije. Podrška za bežični LAN dostupna je pomoću kompaktnog, novodizajniranog WT-5 bežičnog odašiljača, koji ima načine rada za HTTP i FTP povezivanje, a uz to omogućuje istovremeno okidanje više fotoaparata opremljenih s WT-5. Po prvi put, žični LAN priključak ugrađen je u kućište fotoaparata.


 

Uvijek dorasli zadatku

 

Ponekad je važna svaka tisućinka sekunde, a poboljšana funkcionalnost fotoaparata D4 omogućuje fotografima da brzo reagiraju na promjenjive situacije.

Intuitivna vodoravna i okomita kontrola
: svaka orijentacija ima identičan raspored kontrola, praktično smještenih tako da fotoaparat brzo može postati vaša produžena ruka, bilo da snimate krajolik ili portret.

Pojednostavnjeni odabir načina rada AF i AF područje
: sada je moguć bez micanja oka s tražila.

Precizan širokokutni LCD zaslon od 8 cm (3,2 inča), s oko 921.000 točaka
i s automatskom kontrolom svjetline. Zaslon omogućuje reprodukciju svijetlih, oštrih slika uz mnogo veću mogućnost reproduciranja boja. Svjetlina LCD zaslona automatski se podešava u skladu s okruženjem gledanja, dok se slike mogu povećati i do 46x tijekom reprodukcije, što može biti od velike pomoći za potvrdu fokusa točke.

Optičko tražilo sa staklenom prizmom
: s približno 100%-tnom pokrivenošću okvira i uvećanjem od 0,7x (objektiv 50 mm f/1,4 do beskonačnosti, -1,0 m-1). Dizajn s visokom točkom oka Nikonovih tražila poznat je po tome što smanjuje zamor oka kod dugotrajnijeg korištenja fotoaparata.

Elektronički virtualni horizont s dvostrukom osi
: osigurava preciznu potvrdu razinskog snimanja jer vam omogućuje da na LCD zaslonu, ili u tražilu, provjerite i položaj fotoaparata u odnosu na vodoravnu ravninu i njegov nagib (rotacija naprijed ili natrag).

Izravan pristup kontrolama slike: putem novog, posebnog gumba, umjesto preko izbornika. Kontrole slike omogućuju vam da prilagodite izgled svojih fotografija i videozapisa finim podešavanjem parametara kao što su oštrina, zasićenje i nijansa.
Potpuna kontrola tijeka rada
 

D4 je stvoren za brzinu, ali ne i samo za brzinu. Spremnost i svestranost idu podruku s opcijama kontrole koje se pokazuju istinskom prednošću kada vrijeme postane ključni faktor.

Filmovi s odgodom: D4 proširuje popularnu funkciju fotografije s vremenskom odgodom tako što u fotoaparat pohranjuje slike kao filmsku datoteku. S brzinama reprodukcije od 24 do 36.000 puta bržima od uobičajenih.

HDR (High Dynamic Range): visoki dinamički raspon snima jedan okvir s prevelikom ekspozicijom i jedan okvir s premalom ekspozicijom u samo jednom okidanju. Raspon se može proširiti do najviše 3 EV radi postizanja različitih izgleda, uz puno zasićenje i tonsku gradaciju. Ujednačenost ruba na kojem se spajaju dvije ekspozicije može se podesiti kako bi se postigao prirodniji izgled.

Profinjena kontrola temperature boje: omogućuje detaljnu kontrolu ravnoteže bijelog. Nijanse zaslona kod pregleda uživo i posljedična ravnoteža bijele boje na slici mogu se podešavati tako da se postigne njihova usklađenost. Temperatura boje može se ručno podešavati u koracima od po 10 Kelvina ili u miredima.

Četiri opcije područja slike: po prvi put kod fotoaparata ove klase možete birati između brojnih načina izrezivanja slike, a svi su vizualno maskirani u tražilu. 5:4 (30,0 x 24,0 mm), 1,2x (30,0 x 19,9 mm) i DX format (23,4 x 15,6 mm).

Uređivanje u fotoaparatu: snimljene slike i filmovi mogu se izmijeniti i uređivati u fotoaparatu i 'u hodu', ako je potrebno. Izbornici za retuširanje uključuju brojne korisne značajke kao što su NEF (RAW) obrada, promjena veličine, kontrola izobličenja i perspektive, navedimo samo neke. Povrh svega, ima mogućnost označavanja početne i završne točke filmskih isječaka odjednom, radi učinkovitijeg pohranjivanja.
 


Dodatna oprema

 

Kompaktni WT-5 bežični odašiljač
(uz nadoplatu): pričvršćuje se na posebni priključak za sučelje fotoaparata, a napaja se iz kućišta fotoaparata. Ima načine rada za HTTP i FTP povezivanje te omogućuje istovremeno okidanje više fotoaparata koji imaju WT-5.

GP-1 GPS jedinica (uz nadoplatu): bilježi informacije o lokaciji kao što su zemljopisna širina, visina i vrijeme (UTC) putem geooznaka u podacima o slici (Exif) te omogućuje istovremeni rad zajedno s WT-5.

Kompaktni stereo mikrofon ME-1
(uz nadoplatu): snima jasan zvuk uz značajno smanjenje mehaničkog šuma.

Nikonov SB-910 (uz nadoplatu)—Neusporedivo kvalitetan rad svjetla: nudi svestran i-TTL za kontrolu bljeskalice na fotoaparatu ili bežične bljeskalice, profinjenu funkcionalnost te moćan vodeći broj od 34/112 (ISO 100, m/ft, STD, FX format, zum 35 mm). Poboljšani izbornici i kontrole omogućuju još lakši rad. Tvrdi filtri za svjetlo žarulje i fluorescentno svjetlo koji omogućuju trenutno podešavanje ravnoteže bijele boje vašeg fotoaparata D4, također su uključeni.

Capture NX 2
(uz nadoplatu)—Brza, snažna i kreativna obrada slike: kako bi odgovarao snazi koju pruža D4, Capture NX 2 brži je nego prije i kompatibilan sa 64 bita.

Kontrole fotoaparata Pro 2
(uz nadoplatu)—Svestrane daljinske kontrole fotoaparata: osim što upravlja načinom ekspozicije, brzinom okidača i otvorom, ovaj softver svojim brojnim poboljšanjima sada omogućuje izuzetno lak rad pregleda uživo fotoaparata D4. Nove kreativne kontrole uključuju daljinsko pokretanje i zaustavljanje kod snimanja filmova te mogućnost brzog prebacivanja između pregleda uživo fotografija i filmova.

ViewNX 2 (uključen u isporuku)—Pretražujte, uređujte, dijelite i još mnogo više: ovaj sve-u-jednom softver sadrži jednostavno sučelje kao i čitav niz funkcija za uređivanje, uključujući i osnovno uređivanje RAW datoteka i D-filmova. Omogućuje savršenu integraciju s Nikonovom uslugom dijeljenja i pohranjivanja fotografija, my Picturetown.
Komentiraj Komentari

Ukupno 0 komentara

Ime:
Ocjena:
Tekst: