Uskoro će svi kod kuće uživati u 3D-u!

13. svibnja 2011., pregleda: 378, komentara 0, Ocjena (3) korisnika:

Kratka povijest 3D tehnologije

Iako to malotko zna, pokušaji da se uvede tehnologija prikaza filma u tri dimenzije, s nama je od 1980. godine i Williama Friese-Greene-a koji je patentirao prvu kameru sposobnu snimati 3D sadržaj. Ta je kamera istovremeno snimala na dvije role filma; po jednu za svako oko. Sve što je gospodin Friese-Green morao učiniti, bilo je projicirati dvije slike na platno, a publici osigurati da sadržaj gleda kroz stereoskop. Iako, stereoskopi su u to vrijeme bili veliki poput hladnjaka, pa ih nije bilo jednostavno montirati na nečiju glavu, i još pri tome postići cool izgled..

U sljedećih nekoliko godina očekuje se velik rast prodaje 3D uređaja.U nekoliko je navrata tehnologija propadala, i opet se vraćala na velika vrata. Ovaj put, čini se, za stalno. Očekuje se da će se do 2014. godine prodati više od 125 milijuna kućnih 3D sustava, za razliku od, na primjer 2010. godine, kada je prodano oko četiri i pol milijuna jedinica. To znači da se u sljedećih nekoliko godina očekuje rast prodaje 3D uređaja za oko 300% godišnje.

Vrijeme 3D-a tek dolazi

Razlog što se 3D tehnologija nije do sada osjetnije proširila, leži u tome što je prošle godine još uvijek ima vrlo malo 3D sadržaja, i samo su se neki događaji, poput prijenosa nekih teniskih mečeva ili Svjetskog nogometnog prvenstva, prenosili u 3D tehnologiji. Kako će rasti broj kompanija koje će ulagati u razvoj 3D tehnologije, obuku kadrova za proizvodnju kvalitetnog 3D sadržaja, tako će rasti i prodaja uređaja s podrškom za 3D.

Provjerite ponudu 3D projektora, 3D TV-a i 3D naočala na AVmax portalu.


Komentiraj Komentari

Ukupno 0 komentara

Ime:
Ocjena:
Tekst: