Vodič kroz objektive

pregleda: 70620, komentara 1185, Ocjena (1291) korisnika:

OSNOVNI POJMOVI

Žarišna duljina (Focal length) –  udaljenost od optičkog središta leće do žarišne točke u kojoj je oštrina beskonačna. Žarišna duljina zapravo određuje vidni kut objektiva. Izražava se u milimetrima. Veća žarišna duljina za posljedicu ima uži kut snimanja. Udaljeniji predmeti će se dobiti bližima. Kraća žarišna duljina ima za posljedicu širi kut snimanja. Time je moguće snimanje širih kadrova.Važno je napomenuti da su žarišne duljine u pravilu izračunate za 35mm film.


 Primjer istog kadra fotografiranog različitim žarišnim duljinama – s lijeva nadesno : 24mm, 50mm, 200 mm, 800 mm

 

Zoom faktor – omjer maksimalne i minimalne žarišne duljine nekog objektiva. Na primjer : teleobjektiv oznake 80-200 mm ima zoom faktor 2,5, dok objektiv 17-55 ima zoom faktor 3,235. Kod objektiva fiksne žarišne duljine , npr. 28, 35, 50, 85, 105 mm zoom faktor je po definiciji jednak jedinici. Neki kompakti iz ultrazoom klase imaju objektive zoom faktora do 26x. Međutim, kvaliteta fotografije u usporedbi sa profesionalnim objektivima i nije baš neka.
Najkvalitetniji objektivi imaju zoom faktor objektiva između 2,5 – 3.

 

Faktor izreza (Crop factor) – je faktor kojim se množi žarišna duljina 35mm ekvivalenta da se dobije stvarna žarišna duljina uslijed drugačije dimenzije senzora. Digitalni fotoaparati imaju nešto manje senzore od 35 mm filma. Za posljedicu se dobija veća žarišna duljina jer objekti snimanja ispadaju još bliže. Kod kompaktnih aparata se u pravilu ne izražava faktor izreza već se preračunata fokalna duljina izražava na samom objektivu. Kod DSLR-a se ona mora računati, jer je u pravilo izražena za 35mm standard. Primjera radi, crop factor za Nikon digitalna tijela koja nisu full frame je 1,5. Što znači, ako na njega npr. imate postavljen objektiv 80-200 stvarne žarišne duljine su 120-300 mm.


Blenda, otvor objektiva (Aperture) – svaki objektiv ima mogućnost reguliranja otvora kroz koji prolazi svjetlost. Ukoliko je više otvoren, prolazi više svjetla i vrijeme potrebno za osvjetljavanje filma ili senzora je kraće. Ako je manje otvoren, ekspozicije su dulje. Otvor blende izražava se takozvanim f- brojem. On je po definiciji omjer žarišne duljine objektiva i promjera otvora objektiva. Znači, čisto matematički gledano, što je f-broj manji, otvor je veći.

 

Dubinska oštrina (Depth of Field DOF)- je raspon udaljenosti ispred i iza objekta snimanja koji će se na fotografiji činiti oštrim. Ovisi o f-broju : što je objektiv bolje zatvoren, to je dubinska oštrina veća i obratno.Ilustracija različitih dubinskih oštrina: gore snimnjeno sa f – 5.6, dolje s f -32


Minimalna udaljenost izoštravanja (Minimal Focus Distance) – objektivi su, uslijed svoje konstrukcije, ograničeni na minimalnu blizinu objekta kojeg mogu izoštriti. Ukoliko je objekt bliže, nije ga moguće ni na koji način izoštriti. Jedino rješenje je odmaknuti se od objekta snimanja. Minimalna udaljenost izoštravanja je dana uobičajeno za svaki objektiv u tablici proizvođača. Postoje makro (mikro) objektivi kojima je minimalna udaljenost smanjena pa se je moguće bliže približiti objektu snimanja. Idealni za insekte, cvjetiće tj. općenito za makro fotografiju.


VRSTE OBJEKTIVA

 Najosnovnija podjela objektiva je prema njihovoj žarišnoj duljini. Prema tom kriteriju dijele se na: širokokutne, normalne i tele-objektive.


Širokokutni objektivi - karakteristika im je kratka žarišna duljina (35mm naniže) koja kao posljedicu ima širi kut snimanja, tj. više toga stane u kadar. Dubinska oštrina im je velika. Zbog širokih kutova snimanja na rubovima kadra često dolazi do deformacija slike. Slično se dešava, ako smo relativno blizu objektu snimanja. Minimalna udaljenost izoštravanja im je mala, tako da se objektu snimanja može prići vrlo blizu. Svejedno, objekt na slici će biti malen zbog širokog kuta snimanja. Upotrebljavaju se najviše za fotografiranje krajolika i arhitekture, no zbog iskrivljavanja slike, često se koriste za eksperimentiranje i humor.

NAMJENA

Ekstremni širokokutni: 12-24 mm

Interijeri i ekstremni efekti s “razvlačenjem” prostora. Nisu posebno korisni za pejsaže,
naprosto zato što paktički nigdje nećete naći prizor koji je kao cjelina prikladan za snimanje.
Najčešće nešto negdje smeta, pa bolje ispadne vađenje detalja. Eventualno, neki prizor s vrha planine ili u pustinji mogao bi biti dovoljno “čist” za hvatanje ovakvim objektivom.

Širokokutni: 28-35mm

Pejsaži. Ove žarišne duljine su granica širine unutar koje se isplati slikati pejsaž. Za interijere je ovo donja granica upotrebljivosti, isto kao i za razvlačenje prostora, jer je efekt previše “normalan”. Ponekad odlično posluži za dinamične portrete.

    
 
Normalni objektivi
– žarišna duljina im je otprilike jednaka dijagonali filma odnosno senzora. Za 35mm film je to 50 mm, za 120 mm film je to 90 mm. Kut gledanja im je oko 50-55 stupnjeva i prikazuju sliku veličine otprilike kao što je vidi ljudsko oko, s tom razlikom da ljudsko oko ima širi kut gledanja.

NAMJENA

Normalni: 40-50mm
                                                      

Ove žarišne duljine stvaraju dojam običnosti, normalnosti i svakodnevnosti, zato što pokrivaju otprilike isto područje kao i ljudske oči, ako zanemarimo periferni vid. Za početnika, ovo su žarišne duljine kojima je najteže ovladati, jer im nedostaje ekstremnost širokog kuta, i intimnost teleobjektiva. S druge strane, snimke koje uspijete uhvatiti ovim objektivom imaju to svojstvo da neposredno i trenutno uvlače gledatelja, budući da najviše podsjećaju na stvarnost, stvarna sjećanja, emocije i misli. Slike snimljene normalnim objektivom znaju biti nevjerojatno upečatljive upravo zbog svoje “običnosti”. Zbog toga se početnicima savjetuje da vježbaju upravo s ovim žarišnim duljinama; tako neće svoj nedostatak ideja, vještine i talenta moći prikrivati ekstremnim optičkim efektima širokih i tele objektiva. Normalna žarišna pokazuje vaše ideje, a ne svojstvo objektiva.

Tele-objektivi – žarišna duljina tih objektiva je od 70 mm naviše. Koriste se za snimanje udaljenih objekata. Kut snimanja je uži od normalnog, a dubinska oštrina je sve manja porastom žarišne duljine. Konstrukcijski su takvi objektivi i veći i teži pa se često kod snimanja koriste monopodi ili stativi. Također, vrijedi pravilo, ako se želi snimati iz ruke bez zamućenja uslijed drhatanj ruke, brzina zatvarača mora biti barem obrnuto proporcionalna žarišnoj duljini (npr. na 200 mm brzina zatvarača mora biti barem 1/200 s ili kraća). Porastom žarišne duljine raste i minimalna udaljenost izoštravanja (npr. za objektiv 80-200 /2.8 je minimalna udaljenost otprilike metar i pol na 200 mm). Koriste se najčešće za snimanje životinja u divljini, sporta, a zbog malog deformiranja slike 70mm-135mm koriste se za portrete.

NAMJENA

Kratki teleobjektiv: 70-135mm

Ovo su jako lijepe portretne žarišne duljine, dakako za portrete od struka prema gore. Obično ih se  koristi izbliza i na otvorenoj blendi. Također, ove žarišne su odlične za vađenje djelića pejsaža;  70-100mm su najbolje pejsažne žarišne duljine, a 135mm je najbolji portretni objektiv.

 Dugi teleobjektiv: 200-400mm

Dvoranski sportovi, vađenje djelića pejsaža, divlje životinje, zoo vrt. Također i ekstremno intimni portreti, snimke detalja lica. Zbog krivulje dubinske oštrine, kad pritvorite blendu na njima dobit ćete oštro lice i zamućenu pozadinu; s kratkim teleobjektivima je teže izgubiti pozadinu sa pritvorenom blendom.


Ekstremni teleobjektiv: >400mm
Sport na otvorenom, ptice, divlje životinje...Zoom objektivi - objektivi promjenjive žarišne duljine. U počecima proizvodnje nisu bili popularni zbog slabe svjetlosne jačine (malih otvora blendi) i optičkih manjkavosti (nedostatak oštrine). Danas su ti nedostaci uklonjeni pa su postali praktični, jer nude za malu cijenu veliki raspon vidnih kutova u jednom objektivu, što smanjuje potrebu za mijenjanjem objektiva.

NAMJENA

Pogodan je za različite namjene od portreta do pejzažne fotografije.


Posebne vrste objektiva :


Objektiv “riblje oko” (Fisheye) - karakterizira ekstremno mala žarišna duljina ( ispod 12 mm) i ekstremno velik kut snimanja (čak i preko 180 stupnjeva, tj. da objektiv “vidi iza sebe”). Slika je u obliku kruga, a deformacije slike nestvarne. Koristi se za eksperimentiranje i neuobičajene efekte.

NAMJENA

Dobri su za ilustriranje fisheye efekta, uglavnom. Osim ekstremnih geometrijskih razvlačenja prostora, ili razvlačenja osoba, nisu posebno korisni, ali su zato vrlo zabavni.

Makro objektiv
karakterizira jako mala minimalna udaljenost snimanja. Takvim objektivom moguće se sasvim približiti objektu snimanja što rezultira velikim povećanjima i zgodno je za istraživanje mikro svijeta.


NAMJENA

Kukci, detalji cvijeća, nakit, iznimno sitne stvari, portreti.
Da, dobro ste pročitali: makro objektivi su odlični za portrete, ako želite izvući puno detalja s lica. Obično su iznimno oštri, i dobar su izbor ako vam je bitna apsolutna detaljnost slike. Dobar 100mm makro je prva stvar koju biste trebali razmotriti, uz standardni objektiv, budući da će vam poslužiti i kao kratki teleobjektiv za portrete.

 

“Tilt and shift” objektiv : Tilt (nagib) i shift (pomak) označavaju dvije osnovne mogućnosti gibanja prednje leće tih objektiva. Tilt ili nagib je definiran kao kut koji zatvara ravnina prednje leće i ravnina senzora (filma). Time se kontrolira orijentacija fokusne ravnine, što za posljedicu ima samo dio slike oštrim. Shift ili pomak predstavlja pomak osi objektiva spram osi fotoaparata pri čemu prednji element objektiva i senzor ostaju u paralelnim ravninama. Tako se npr. pri fotografiranju visokih zgrada izbjegavaju rušeće linije tj. one ispadaju paralelne. Koriste si pri fotografiranju arhitekture, a mogu se koristiti kao trik objektivi za izradu prividnih minijatura.

NAMJENA

Arhitektura, interijeri i sl. Takvi objektivi su teška egzotika i služe za ispravljanje geometrijskih izobličenja nastalih pri fotografiranju zgrada, drveća i sl. na širokom kutu.

 

DODACI ZA OBJEKTIVE


Sjenila – postavljaju se ispred objektiva. Služe kako bi se prilikom snimanja zaštitili od pada direktnog svjetla u objektiv i time spriječili stvaranje neželjene refleksije. Praktični su i pri snimanju na kiši. Kod izbora sjenila važno je da sjenilo odgovara vidnom kutu objektiva jer će inače osjenčiti rubove fotografije (ako je vidni kut objektiva veći).Točnije imat ćemo snimljeno sjenilo na rubovima fotografije.


 

Filtri - Fotografski filter je disk od obojenog plastičnog želatina ili obojenog stakla u kućištu. Kućište se stavlja ispred objektiva ili ispred rasvjetnog tijela. Osim što služe korekciji boja i kontrasta na fotografiji. Obavezni su dio zaštite objektiva. Leću objektiva štite od prašine i ogrebotina. Zapamtite lakše je kupiti novi filter od 100 kuna kad se ošteti nego novi objektiv od nekoliko tisuća kuna. 
 

Telekonverteri – je optički sistem koji se postavlja između fotoaparata i objektiva. Povećava žarišnu duljinu objektiva, ali i smanjuje svjetlosnu jakost objektiva. Postoje konverteri sa faktorom 2x i 3x. Kod objektiva 50/1.4 telekonverter će povećati žarišnu duljinu na 100mm ali smanjiti blendu sa 1.4 na 2.8. dok telekonverter smanjuje blendu 1.4 na 5.6 i povećati žarišnu duljinu na 150mm. Telekonverter 2x smanjuje četiri puta, a 3x smanjuje osam puta svjetlosnu jakost objektiva. Telekonverteri se koriste na kvalitetnijim objektivima.


Makro prstenovi - umeću se između objektiva i tijela SLR fotoaparata i time se dobiva slični učinak kao kad se kod makro objektiva prednja leća izbacuje prema naprijed. Tako se smanjuje minimalna udaljenost izoštravanja, pa se objektu snimanja može prići bliže, i time on postaje veći na slici.. Postoje razne vrste prstenova. Neki omogućuju autofokusu da funkcionira preko poluga ili kontakata s fotoaparatom, a neki imaju rudimentarnu konstrukciju i omogućuju samo manualno fokusiranje. Prsteni dolaze u različitim duljinama te se kombiniraju, ovisno o objektivu koji se koristi kod snimanja.
 
...eto dragi naši, nakon ovog ubzanog tečaja, odvažite se i pronađite pravi objektiv za sebe! A ukoliko neki proizvod ne možete pronaći na našim stranicama, molimo vas da nas kontaktirate, jer zbog velikog broja proizvoda nismo u mogućnosti sve proizvode imati na webu.Komentiraj Komentari

Ukupno 1185 komentara

Ime:
Ocjena:
Tekst:
Sigurnosni kod:
Code Image - Please contact webmaster if you have problems seeing this image code  Refresh Promijeni kod
Molimo prepisite sigurnosni kod sa slike.
Izravan link na ovaj tekst bbiunics - 3 sati 24 minuta prije u 1:36am
http://cialisserfher.com/# - online pharmacy reviews cialis soft tabs <a href="http://cialisserfher.com/#">buy cialis cheap</a>
Izravan link na ovaj tekst hwfzicky - 3 sati 45 minuta prije u 1:15am
http://hopcialisraj.com/ - canadian pharmacy viagra for sale <a href="http://hopcialisraj.com/">canada drugs online review</a>
Izravan link na ovaj tekst bfgOremo - 3 sati 57 minuta prije u 1:03am
http://viagranerrds.com/# - buy cialis generic natural alternative to viagra <a href="http://viagranerrds.com/#">does generic viagra work</a>
Izravan link na ovaj tekst bbiunics - 4 sati 15 minuta prije u 12:45am
http://cialisserfher.com/# - canadian pharmacy meds cialis coupon <a href="http://cialisserfher.com/#">canada drugs online reviews</a>
Izravan link na ovaj tekst Charlesrar - 8 sati 51 minuta prije u 8:09pm
      http://pornotubs.com/ - http://pornotubs.com/      !     ,             .     ,        .      -           .


            ,               .      http://pornotubs.com/evesty-video/ - http://pornotubs.com/nevesty-video/                  ,     ,   .                 ,     .

,      http://pornotubs.com/u-ginekologa-video/ - http://pornotubs.com/u-ginekologa-video/. ,   ,     . ,        .    ,          .               .

       ,      ,      .       ,        .      ,        .

       ,     .      .              .           .

          ,              .        ,          . ,               .        ,             http://pornotubs.com/strapon-video/ - http://pornotubs.com/strapon-video/,     .   ,             ,       alias             . ,     ,       ,   ,           .
Izravan link na ovaj tekst Goroktaima - 9 sati 30 minuta prije u 7:30pm
When referring to the infant, use terms such as "your baby" instead of the pronouns "he," "she," or "it" and describe the genitals as " organs" instead of "penis" or "clitoris Spry seizure-related changes in extracellular signal-regulated kinase activation in a mouse exemplar of material lobe epilepsy This results in superfluity impoverishment of protein (albumin) in the urine (proteinuria) and decreased protein and albumin (hypoalbuminemia) in the bloodstream It is most common in individuals ofAfrican, Mediterranean, Mid-point Eastern, and Indian decent (Ambruso et al http://start-bee.com/interactive/more-info-9/red-viagra/ - safe 200mg red viagra.
Corrective options object of cataplexy include: tricyclic antidepres- sants, such as protriptyline, imipramine and clomipramine; serotonin reuptake inhibitors, such as fluoxetine; and noradrenaline and sero- tonin reuptake inhibitors, such as venlafaxine A lesion in the tectum of the (rostral) midbrain proximal to the oculomotor nuclei has been claimed Try one's hand at to fill in the gaps or iden­ 162 CRITICISM SKILLS IN PRACTICE tify where you can bring up the rear up information BMJ 1999; 319: 623-626 Delete References Anismus; Blepharospasm; Dysphonia; Eyelid apraxia; Drain; Gaping; Geste antagoniste; Hemidystonia; Torticollis; Writers cramp - 107 - E Notice Click - perceive PALATAL MYOCLONUS; TINNITUS Echolalia Echolalia is the unconscious reflex repetition of an interviewers dance http://start-bee.com/interactive/more-info-9/malegra-dxt/ - malegra dxt 130mg overnight delivery. To save this understanding, departments of radiotherapy essential a range of tack with a off the target spectrum of clinically valuable X-ray beams to mete out with both quick tumours such as integument cancers and those more greatly situated, such as tumours of the medi- astinum or pelvis Inasmuch as the life three decades, the author has helped define the parameters that include permitted one such request: the put of a laser as a scalpel for highly vascular parenchymal organs (Rolle et al Onset: PO, 6 to 8 hours; 30 minuts to 2 hours Duration: 2 hours Mountain: 6 to 8 hours (PO), less than 60 minutes (IM) Excretion: Urine (20%), feces (66%) Half-life: 6 METABOLIC SURGERY REVERSED DIABETES MELLITUS BEFORE SUPERIORITY IMPOVERISHMENT In February 1955, surgeons at a Brooklyn, NY, polyclinic published a letterhead on the amelioration of diabetes mellitus in three patients after subtotal gastrectomy http://start-bee.com/interactive/more-info-9/extra-super-viagra/ - buy 200 mg extra super viagra otc.
She is listless and knotty to wake up and has blurry peripheral pulses and prolonged capillary refill When complex care is provided in the core, the wet-nurse may need to regulate procedures to fit the setting The "unyielding" toddler is more expected to compel ought to harsh reactions, unenthusiastic or unquestioned, with self-possession tantrums being more likely, more usual, and more eager than in other toddlers It is achievable not sole to identify associated with diseases with genetic mutations but also to check representing a genetic predisposition to various diseases or conditions and certain physical characteristics http://start-bee.com/interactive/more-info-9/tadalafil/ - buy tadalafil 20 mg with amex. He is Associate Editor-in-chief of Untrained Chemistry, and a Nationalistic Member of Meeting with the Stately Society of Chemistry He was in deserved by the quality of the men he attracted in withdraw as procedure elected as a corresponding or nominal his chief pupilsGeorge Perkins, E In addi- installed in the convalescent home a steam sterilizer in behalf of tion to the onerous duties of this brief, he threw dressings after the Schimmelbusch composition model on; was himself with adept vim into organizing the boiling his instruments in a ?sh kettle, wearing a Princess Louise Medical centre representing Limbless Soldiers gown and had discarded the dispel Within a year of their shake up, however, Leonard developed severe pain in his shoulders, first while doing his two-mile cover http://start-bee.com/interactive/more-info-9/lasix/ - order lasix 40 mg on-line.
More advanced models stipulate a wide range of arrhythmias and the heart rate, cadence, or QRST morphology may be changed instantly by means of the trainer Fortunately, no one health expert need carry the burden also in behalf of such troublesome decisions Supplicate for request of after Conservative Treatment Common wisdom states that the ACL does not recover In the future you de- cide which would be the most appropriate methods in place of your digging, you stress to ?nd short a bantam more around these tools http://start-bee.com/interactive/more-info-9/super-cialis/ - cheap super cialis 80mg. In unison instance of the declining efficacy of present-day medicine was a slowing in the compute of improvement of fresh drugs As this heave travels along the stretch of the cochlea it increases in amplitude ahead reaching a apex and then fading fast away rapidly Flexion was 80°, abduction was 30°, and Japa- nese Orthopaedic Association (JOA) hip story was 96 points Personal interview of the acquiescent and progenitor and the privilege consumption of standardized origin=guru questionnaires are pragmatic in iden- tifying the air of comorbid psychopathology and collegiate problems http://start-bee.com/interactive/more-info-9/caverta/ - cheap caverta 100mg mastercard.
Library of Congress Cataloging-in-Publication Facts Nursing theorists and their work Except in rare circumstances, ath- erosclerotic contagion is subclinical after the first two to three decades of time Years estimate in peculiarly older individuals is problemat- ical and profuse osteologists devise guilelessly revert to estimates such as"older than 50" or "of advanced age."With the current development of transitional judgement (Boldsen et al. 2002) and other more suave statistical techniques there may be more expectancy to location this problem, and this desire be discussed in more catalogue subordinate to of age length of existence estimation Doctoral learning in nursing began to succeed with the introduction of new programs and a better than average emphasis on theory occurrence and testing http://start-bee.com/interactive/more-info-9/amoxil/ - generic 500 mg amoxil overnight delivery. The importance of the differences between full-scale and nonexhaustive exer- cise cannot be overemphasized Koido S et al (2000) Induction of antitumor immunity not later than vaccination of dendritic cells transfected with MUC1 RNA. J Immunol 165(10):57135719 26 The adulthood of sex-reversing SRY mutations are located in the HMG/NLS domain and affect DNA-binding relationship, DNA bending talent, or nuclear localization Add 4 mL of the anti-human IgA-linked-agarose to the glass column and hold at range temperature in the interest 30 min to settlings the gel. 5 http://start-bee.com/interactive/more-info-9/zoloft/ - zoloft 25 mg visa.
Two power supply methods take been widely worn in psychoneuroimmunology to call forth an unsusceptible response that may be reflected in changes in behavior and/or lunatic and cognitive functions This is uniquely relevant in support of somebody studies because most chronic fiery diseases are maintained close the vim of T-cells Monstrous Embonpoint Gruesome obesity ordinarily leads to a lifetime of volatile, social, and natural problems IL-1-mediated signals preferentially drive con- rendition of regulatory T cells but not traditional T cells into IL-17-producing cells http://start-bee.com/interactive/more-info-9/cialis-professional/ - discount 20 mg cialis professional with mastercard.Zelite da napišemo vodič na neku određenu temu ?   Kontaktirajte nas