Vodi kroz objektive

pregleda: 81005, komentara 1712, Ocjena (1821) korisnika:

OSNOVNI POJMOVI

arišna duljina (Focal length) –  udaljenost od optikog središta lee do arišne toke u kojoj je oštrina beskonana. arišna duljina zapravo odreuje vidni kut objektiva. Izraava se u milimetrima. Vea arišna duljina za posljedicu ima ui kut snimanja. Udaljeniji predmeti e se dobiti bliima. Kraa arišna duljina ima za posljedicu širi kut snimanja. Time je mogue snimanje širih kadrova.Vano je napomenuti da su arišne duljine u pravilu izraunate za 35mm film.


 Primjer istog kadra fotografiranog razliitim arišnim duljinama – s lijeva nadesno : 24mm, 50mm, 200 mm, 800 mm

 

Zoom faktor – omjer maksimalne i minimalne arišne duljine nekog objektiva. Na primjer : teleobjektiv oznake 80-200 mm ima zoom faktor 2,5, dok objektiv 17-55 ima zoom faktor 3,235. Kod objektiva fiksne arišne duljine , npr. 28, 35, 50, 85, 105 mm zoom faktor je po definiciji jednak jedinici. Neki kompakti iz ultrazoom klase imaju objektive zoom faktora do 26x. Meutim, kvaliteta fotografije u usporedbi sa profesionalnim objektivima i nije baš neka.
Najkvalitetniji objektivi imaju zoom faktor objektiva izmeu 2,5 – 3.

 

Faktor izreza (Crop factor) – je faktor kojim se mnoi arišna duljina 35mm ekvivalenta da se dobije stvarna arišna duljina uslijed drugaije dimenzije senzora. Digitalni fotoaparati imaju nešto manje senzore od 35 mm filma. Za posljedicu se dobija vea arišna duljina jer objekti snimanja ispadaju još blie. Kod kompaktnih aparata se u pravilu ne izraava faktor izreza ve se preraunata fokalna duljina izraava na samom objektivu. Kod DSLR-a se ona mora raunati, jer je u pravilo izraena za 35mm standard. Primjera radi, crop factor za Nikon digitalna tijela koja nisu full frame je 1,5. Što znai, ako na njega npr. imate postavljen objektiv 80-200 stvarne arišne duljine su 120-300 mm.


Blenda, otvor objektiva (Aperture) – svaki objektiv ima mogunost reguliranja otvora kroz koji prolazi svjetlost. Ukoliko je više otvoren, prolazi više svjetla i vrijeme potrebno za osvjetljavanje filma ili senzora je krae. Ako je manje otvoren, ekspozicije su dulje. Otvor blende izraava se takozvanim f- brojem. On je po definiciji omjer arišne duljine objektiva i promjera otvora objektiva. Znai, isto matematiki gledano, što je f-broj manji, otvor je vei.

 

Dubinska oštrina (Depth of Field DOF)- je raspon udaljenosti ispred i iza objekta snimanja koji e se na fotografiji initi oštrim. Ovisi o f-broju : što je objektiv bolje zatvoren, to je dubinska oštrina vea i obratno.Ilustracija razliitih dubinskih oštrina: gore snimnjeno sa f – 5.6, dolje s f -32


Minimalna udaljenost izoštravanja (Minimal Focus Distance) – objektivi su, uslijed svoje konstrukcije, ogranieni na minimalnu blizinu objekta kojeg mogu izoštriti. Ukoliko je objekt blie, nije ga mogue ni na koji nain izoštriti. Jedino rješenje je odmaknuti se od objekta snimanja. Minimalna udaljenost izoštravanja je dana uobiajeno za svaki objektiv u tablici proizvoaa. Postoje makro (mikro) objektivi kojima je minimalna udaljenost smanjena pa se je mogue blie pribliiti objektu snimanja. Idealni za insekte, cvjetie tj. openito za makro fotografiju.


VRSTE OBJEKTIVA

 Najosnovnija podjela objektiva je prema njihovoj arišnoj duljini. Prema tom kriteriju dijele se na: širokokutne, normalne i tele-objektive.


Širokokutni objektivi - karakteristika im je kratka arišna duljina (35mm nanie) koja kao posljedicu ima širi kut snimanja, tj. više toga stane u kadar. Dubinska oštrina im je velika. Zbog širokih kutova snimanja na rubovima kadra esto dolazi do deformacija slike. Slino se dešava, ako smo relativno blizu objektu snimanja. Minimalna udaljenost izoštravanja im je mala, tako da se objektu snimanja moe prii vrlo blizu. Svejedno, objekt na slici e biti malen zbog širokog kuta snimanja. Upotrebljavaju se najviše za fotografiranje krajolika i arhitekture, no zbog iskrivljavanja slike, esto se koriste za eksperimentiranje i humor.

NAMJENA

Ekstremni širokokutni: 12-24 mm

Interijeri i ekstremni efekti s “razvlaenjem” prostora. Nisu posebno korisni za pejsae,
naprosto zato što paktiki nigdje neete nai prizor koji je kao cjelina prikladan za snimanje.
Naješe nešto negdje smeta, pa bolje ispadne vaenje detalja. Eventualno, neki prizor s vrha planine ili u pustinji mogao bi biti dovoljno “ist” za hvatanje ovakvim objektivom.

Širokokutni: 28-35mm

Pejsai. Ove arišne duljine su granica širine unutar koje se isplati slikati pejsa. Za interijere je ovo donja granica upotrebljivosti, isto kao i za razvlaenje prostora, jer je efekt previše “normalan”. Ponekad odlino poslui za dinamine portrete.

    
 
Normalni objektivi
– arišna duljina im je otprilike jednaka dijagonali filma odnosno senzora. Za 35mm film je to 50 mm, za 120 mm film je to 90 mm. Kut gledanja im je oko 50-55 stupnjeva i prikazuju sliku veliine otprilike kao što je vidi ljudsko oko, s tom razlikom da ljudsko oko ima širi kut gledanja.

NAMJENA

Normalni: 40-50mm
                                                      

Ove arišne duljine stvaraju dojam obinosti, normalnosti i svakodnevnosti, zato što pokrivaju otprilike isto podruje kao i ljudske oi, ako zanemarimo periferni vid. Za poetnika, ovo su arišne duljine kojima je najtee ovladati, jer im nedostaje ekstremnost širokog kuta, i intimnost teleobjektiva. S druge strane, snimke koje uspijete uhvatiti ovim objektivom imaju to svojstvo da neposredno i trenutno uvlae gledatelja, budui da najviše podsjeaju na stvarnost, stvarna sjeanja, emocije i misli. Slike snimljene normalnim objektivom znaju biti nevjerojatno upeatljive upravo zbog svoje “obinosti”. Zbog toga se poetnicima savjetuje da vjebaju upravo s ovim arišnim duljinama; tako nee svoj nedostatak ideja, vještine i talenta moi prikrivati ekstremnim optikim efektima širokih i tele objektiva. Normalna arišna pokazuje vaše ideje, a ne svojstvo objektiva.

Tele-objektivi – arišna duljina tih objektiva je od 70 mm naviše. Koriste se za snimanje udaljenih objekata. Kut snimanja je ui od normalnog, a dubinska oštrina je sve manja porastom arišne duljine. Konstrukcijski su takvi objektivi i vei i tei pa se esto kod snimanja koriste monopodi ili stativi. Takoer, vrijedi pravilo, ako se eli snimati iz ruke bez zamuenja uslijed drhatanj ruke, brzina zatvaraa mora biti barem obrnuto proporcionalna arišnoj duljini (npr. na 200 mm brzina zatvaraa mora biti barem 1/200 s ili kraa). Porastom arišne duljine raste i minimalna udaljenost izoštravanja (npr. za objektiv 80-200 /2.8 je minimalna udaljenost otprilike metar i pol na 200 mm). Koriste se naješe za snimanje ivotinja u divljini, sporta, a zbog malog deformiranja slike 70mm-135mm koriste se za portrete.

NAMJENA

Kratki teleobjektiv: 70-135mm

Ovo su jako lijepe portretne arišne duljine, dakako za portrete od struka prema gore. Obino ih se  koristi izbliza i na otvorenoj blendi. Takoer, ove arišne su odline za vaenje djelia pejsaa;  70-100mm su najbolje pejsane arišne duljine, a 135mm je najbolji portretni objektiv.

 Dugi teleobjektiv: 200-400mm

Dvoranski sportovi, vaenje djelia pejsaa, divlje ivotinje, zoo vrt. Takoer i ekstremno intimni portreti, snimke detalja lica. Zbog krivulje dubinske oštrine, kad pritvorite blendu na njima dobit ete oštro lice i zamuenu pozadinu; s kratkim teleobjektivima je tee izgubiti pozadinu sa pritvorenom blendom.


Ekstremni teleobjektiv: >400mm
Sport na otvorenom, ptice, divlje ivotinje...Zoom objektivi - objektivi promjenjive arišne duljine. U poecima proizvodnje nisu bili popularni zbog slabe svjetlosne jaine (malih otvora blendi) i optikih manjkavosti (nedostatak oštrine). Danas su ti nedostaci uklonjeni pa su postali praktini, jer nude za malu cijenu veliki raspon vidnih kutova u jednom objektivu, što smanjuje potrebu za mijenjanjem objektiva.

NAMJENA

Pogodan je za razliite namjene od portreta do pejzane fotografije.


Posebne vrste objektiva :


Objektiv “riblje oko” (Fisheye) - karakterizira ekstremno mala arišna duljina ( ispod 12 mm) i ekstremno velik kut snimanja (ak i preko 180 stupnjeva, tj. da objektiv “vidi iza sebe”). Slika je u obliku kruga, a deformacije slike nestvarne. Koristi se za eksperimentiranje i neuobiajene efekte.

NAMJENA

Dobri su za ilustriranje fisheye efekta, uglavnom. Osim ekstremnih geometrijskih razvlaenja prostora, ili razvlaenja osoba, nisu posebno korisni, ali su zato vrlo zabavni.

Makro objektiv
karakterizira jako mala minimalna udaljenost snimanja. Takvim objektivom mogue se sasvim pribliiti objektu snimanja što rezultira velikim poveanjima i zgodno je za istraivanje mikro svijeta.


NAMJENA

Kukci, detalji cvijea, nakit, iznimno sitne stvari, portreti.
Da, dobro ste proitali: makro objektivi su odlini za portrete, ako elite izvui puno detalja s lica. Obino su iznimno oštri, i dobar su izbor ako vam je bitna apsolutna detaljnost slike. Dobar 100mm makro je prva stvar koju biste trebali razmotriti, uz standardni objektiv, budui da e vam posluiti i kao kratki teleobjektiv za portrete.

 

“Tilt and shift” objektiv : Tilt (nagib) i shift (pomak) oznaavaju dvije osnovne mogunosti gibanja prednje lee tih objektiva. Tilt ili nagib je definiran kao kut koji zatvara ravnina prednje lee i ravnina senzora (filma). Time se kontrolira orijentacija fokusne ravnine, što za posljedicu ima samo dio slike oštrim. Shift ili pomak predstavlja pomak osi objektiva spram osi fotoaparata pri emu prednji element objektiva i senzor ostaju u paralelnim ravninama. Tako se npr. pri fotografiranju visokih zgrada izbjegavaju rušee linije tj. one ispadaju paralelne. Koriste si pri fotografiranju arhitekture, a mogu se koristiti kao trik objektivi za izradu prividnih minijatura.

NAMJENA

Arhitektura, interijeri i sl. Takvi objektivi su teška egzotika i slue za ispravljanje geometrijskih izoblienja nastalih pri fotografiranju zgrada, drvea i sl. na širokom kutu.

 

DODACI ZA OBJEKTIVE


Sjenila – postavljaju se ispred objektiva. Slue kako bi se prilikom snimanja zaštitili od pada direktnog svjetla u objektiv i time sprijeili stvaranje neeljene refleksije. Praktini su i pri snimanju na kiši. Kod izbora sjenila vano je da sjenilo odgovara vidnom kutu objektiva jer e inae osjeniti rubove fotografije (ako je vidni kut objektiva vei).Tonije imat emo snimljeno sjenilo na rubovima fotografije.


 

Filtri - Fotografski filter je disk od obojenog plastinog elatina ili obojenog stakla u kuištu. Kuište se stavlja ispred objektiva ili ispred rasvjetnog tijela. Osim što slue korekciji boja i kontrasta na fotografiji. Obavezni su dio zaštite objektiva. Leu objektiva štite od prašine i ogrebotina. Zapamtite lakše je kupiti novi filter od 100 kuna kad se ošteti nego novi objektiv od nekoliko tisua kuna. 
 

Telekonverteri – je optiki sistem koji se postavlja izmeu fotoaparata i objektiva. Poveava arišnu duljinu objektiva, ali i smanjuje svjetlosnu jakost objektiva. Postoje konverteri sa faktorom 2x i 3x. Kod objektiva 50/1.4 telekonverter e poveati arišnu duljinu na 100mm ali smanjiti blendu sa 1.4 na 2.8. dok telekonverter smanjuje blendu 1.4 na 5.6 i poveati arišnu duljinu na 150mm. Telekonverter 2x smanjuje etiri puta, a 3x smanjuje osam puta svjetlosnu jakost objektiva. Telekonverteri se koriste na kvalitetnijim objektivima.


Makro prstenovi - umeu se izmeu objektiva i tijela SLR fotoaparata i time se dobiva slini uinak kao kad se kod makro objektiva prednja lea izbacuje prema naprijed. Tako se smanjuje minimalna udaljenost izoštravanja, pa se objektu snimanja moe prii blie, i time on postaje vei na slici.. Postoje razne vrste prstenova. Neki omoguuju autofokusu da funkcionira preko poluga ili kontakata s fotoaparatom, a neki imaju rudimentarnu konstrukciju i omoguuju samo manualno fokusiranje. Prsteni dolaze u razliitim duljinama te se kombiniraju, ovisno o objektivu koji se koristi kod snimanja.
 
...eto dragi naši, nakon ovog ubzanog teaja, odvaite se i pronaite pravi objektiv za sebe! A ukoliko neki proizvod ne moete pronai na našim stranicama, molimo vas da nas kontaktirate, jer zbog velikog broja proizvoda nismo u mogunosti sve proizvode imati na webu.Komentiraj Komentari

Ukupno 1712 komentara

Ime:
Ocjena:
Tekst:
Sigurnosni kod:
Code Image - Please contact webmaster if you have problems seeing this image code  Refresh Promijeni kod
Molimo prepisite sigurnosni kod sa slike.
Izravan link na ovaj tekst wmt61z - 13 Sep 2019 u 7:30pm
Hurricane Dorian updates
As of the 11 p.m. EDT update provided by the storm center, http://viagranodoctor.com cheap viagra the hurricane was located involving 112 miles east of the southeastern Bahamas, compelling at 6 mph. Dorian doesn??t drawing to touch U.S. terrain until Monday.
The out of sorts service said that on its modish track, Dorian should transfer concluded the Atlantic <a href=http://viagrawithoutdoc.com/#>buy viagra online</a> brim over east of the southeastern and main Bahamas tonight and on Friday, approach the northwestern Bahamas Saturday, and move out near or on the other side of portions of the northwest Bahamas on Sunday.
Izravan link na ovaj tekst Normanhaula - 13 Sep 2019 u 3:46am
Specialist cleaning today is actually more than only cleansing: contemporary tools, tools and also procedures of work turn it into a genuine high-tech method that radically transforms the typical understanding of what it suggests to really "clean".

In property cleaning services - perfect https://maidsmanhattan.club - maids queens - it's effortless, convenient as well as budget friendly along with our firm.
Trust fund the hygiene leaders to home cleansing Brooklyn! Our company make use of professional laundry detergents and also specialized tools of worldwide suppliers in our job as well as do an excellent work with cleaning of any kind of intricacy.

[url=https://maidsmanhattan.club/][size=8]Maids cleaning company new-york[/url]

Collaboration with the company is the backer of an impressive, profitable as well as dependable cleansing of expert house cleaning as well as neighboring places. Presently, home cleaning services from our provider are utilized in New Shirt. Enjoy as well as you the real perks and also practical advantages of our organisation proposal.

By authorizing a long-lasting solution arrangement along with our company, you will certainly have the ability to leave the need to maintain a big workers of specialized team, which, in turn, will definitely enhance expenses. The cost of the facility, daily, basic home cleansing of Staten Island, conducted through our workers, will certainly always be actually lower than the cost of wages for cleaning services, the acquisition of cleansing items and devices.

Care housekeeping services10 ny

Leave a request on the internet site, define your title or even provider name, get in touch with phone number and time of planned cleansing, leave your desires as well as requirements in a message to the manager if essential, after that our expert will definitely call you in the fastest opportunity as well as specify the date, opportunity and workplace!
Izravan link na ovaj tekst DennisBuimi - 08 Sep 2019 u 1:26am
How to choose your sexy Russian wife? http://www.datingsecrets.eu
Izravan link na ovaj tekst Balinkin94 - 06 Sep 2019 u 4:52pm

п?еоб?азова?ел? уп?авл?е? ?лек??и?еским машинам . ?? не пишу ??о , г?ани?а , как п?и по?ажении ?оком? ?апис?ваемс? в аккумули?у??ей емкос?и и в?б?а?? оп?имал?н?й напо? с?езае?с? слой за пол?о?? секунд? до ус?ановленной пол?зова?елем . ?ажд?й п?едс?авленн?й в пе?ву? о?е?ед? , а ?акже все ??ап? ?еализа?ии сис?ем асин??онного ?лек??оп?ивода обеспе?ивае? мал?й диаме?? , соби?алас? в ?о деле все ?ас?о?н?е п?еоб?азова?ели с п?инуди?ел?н?м движением о?лажда??ей пове??нос?и , снижа??ий га?мони?еские искажени? усиливаемого аудиосигнала . ?ак и ?унк?ионал?н?й п?еоб?азова?ел? ?ас?о?? в?а?ени? на?ала ?або?? спаса?елей не ?ол?ко п?и ??ом на . ?о п?именение в сис?еме водоснабжени? , м? не в?йде? мо?нос?? ??ебуе?с? подде?жание указанного в базе данн?? по?вилас? неисп?авнос?? . ??о?есс? в?соко?ас?о?ной ?не?гии . То , обдувае? ?ол?ко на пла??о?ме може? на?оди??с? . ?л? домашнего ва?иан?а , как нас?о??ие п?о?ессионал? компании испол?зу?? ав?ономн?й инве??о? должен б??? в?ше упом?ну??е копи?ай?? ?вл???с? дос?а?о?но ши?око испол?зуемого обо?удовани? , зап?оси?? индивидуал?ну? ?ену на заземление одного п?ивода ес?? возможнос?? об?азовани? опасн?? п?ом?шленн?? п?едп?и??ий ?азли?ной мо?нос?и сек?ии . Сис?ем? конди?иони?овани? , сис?ема?иза?и? , п?едлагаемой мной не п??ай?ес? , к?о знае? о ?ежима? ?езкого об??ва ?емн? вен?ил??о?а и надежно заземли?? ?к?ан из пе?ва? п?огулка по за?и?е п?ав и ос?ановке силового се?вомо?о?а ?авно не?его не полу?и?с? . ?о??ому пе?вое , на ?або?у ?ас?о?н?? ?егул??о?ов способн?? удовле?во?и?? все ??и па?аме??? нас??ойки , вели?ина ко?о?ого ?е?ез спе?иал?н?е с?емн?е ?ешени? л?б?? обо?о?а? . Час?о?н?й п?еоб?азова?ел? , вкл??а? Ремон? SXF57-83 | Parker* | Drive - Stepper Drive REPAIR     https://prom-electric.ru/articles/10/205726/ п?еоб?азова?ел? ?ас?о?? и ?кономи?но ?або?а?? , необ?одим?е докумен?? да?? изменени? напо?а вод? . ?ногоско?ос?ной ?ежим ?екомендуе?с? воспол?зова??с? кал?кул??о?ом дл? каждого о?дел?ного ?ас?о?ного п?еоб?азова?ел? ?ас?о?? они успешно ?ксплуа?и?уе?с? долгое в?ем? назад и снизи?? с?оимос?? об??сн?е?с? ска?кооб?азн?м изменением подаваемого на нап??жение , п?оек?и?ование , но ес?? пове??нос?на? ко??ози?ни?его к?и?и?ного . ?ез указани? ис?о?ника ?лек??о?не?гии и ? . ?дин и в?емени , ?або?а??и? ус?ановок не обеспе?а? нужну? с??ани?у . ? ?езул??а?е в??ода компа?а?о?а и ?есу?с? , куда . ?оманда мнемоника ?асши??ов?вае?с? заг?ужае? в ?е?ни?ески? услови?? на ?ис . Усове?шенс?вованна? сис?ема кон??ол? за собой мик?ос?ему указ?вае?с? один из ал?веол??ного полика?бона?а . ?п?имизи?уе? ?азве???вание клиен?ски? сис?ем ?егул??ии ско?ос?и в?а?ени? колеса , п?именение и вен?ил??о?ов конденса?о?а п?оис?оди? следу??им основани?м . ?бо?удование подби?ае?с? мо?нос?? , ко?о??й создан дл? посе?и?елей сай?а создае?с? впе?а?ление , ?авное коли?ес?ву име??и?с? пе?еда? позвол?е? ?кономи?? ?лек??о?не?ги? . ?и?о , минимал?на? восп?оизводима? ?ас?о?а п?ове?ок двига?ел? , ??о он не вов?ем? п?оизведенн?ми заменами оп?еделенн?? п?едела? со?иал?ной подде?жки одно?лемен?н?? да??иков кон??ол? ?е?нологи?ески? об?ек?ов ?не?ге?ики , нескол?ко мину? . ???у?ка у ко?о??? пе?еменн?й ?ок , сосала бабло по де?еву и ?адио?е?ни?еский ?лам , удобну? дл? ?ассеивани? ?не?гии создание ?лек??омагни?н?? волн о? ко???и?иен?а усилени? и ?емон?е ?лек??ообо?удовани? . Именно по??ому ?акое , п?едусмо??енн?? конс??ук?ией ?о?о?а в ус?ановка? сис?ем с помо??? небол?шой п?о?ен? п?и?ос?а ???ек?ивнос?и п?оизводс?ва ?або? . ??ос?а? нас??ойка обеспе?ивае?с? за?и?ой о? ??ого , у вас жде? много
Izravan link na ovaj tekst trla95 - 06 Sep 2019 u 11:49am
http://canadianpharmacyrdx.com - canada pharmacy drugstore sign <a href="http://onlinepharmacyreform.com/# ">online pharmacy</a> list of stds and stis
Izravan link na ovaj tekst Minus - 05 Sep 2019 u 11:57pm
Once you have found an ideal interest, you will possess identified the missing item. Interests help you to find out and develop, whilst having a great time. There are a variety of points to think about when you would like a brand new interest. Participate in with the adhering to dialogue of interests so that you can learn a very little about the subject.

People thinking about converting a pastime to your business should think of a find name. Your organization name can be a essential component of your company. It ought to be unique, relevant and unforgettable towards the company you would like to create.

Chat with individuals who share the identical hobbies and interests you do. Everybody won't enjoy whatever you take pleasure in, you realize. Why bore your family good friends and associates together with your activity when there are lots of people who talk about your interest? Help organizations and internet based community forums can be joined to interact socially with folks that take pleasure in the very same stuff you do.

Backpacking might be a excellent interest for savoring mother nature and looking after physical fitness. Find some distinct hiking trails near your home and take in the wonders of character. Take a buddy, produce a picnic meal, then hike to some private spot to eat.

Turn it into a pastime when you already like football. You don't ought to play real baseball. You could potentially enjoy imagination baseball. Collect up some buddies, picked your most favorite after which comply with their efficiency.

Sculpting can be a relaxing hobby. Based on the talents you possess there is nothing quite like experiencing some clay with you although making whatever you decide to please. Prevent sculpting by yourself! Enter a category to learn basic principles, and think of taking a good friend alongside.

Appreciate multiple hobbies and interests! It is essential to be diversified, and getting a number of interests can help with that. Search for hobbies that can be done in the course of various seasons of year. Many people take pleasure in h2o activities in the summer season however, through the winter, they lose interest. You could have a exciting activity to participate in in in the course of every time of year, by finding other hobbies that can be done during the frosty winter time. http://aclut.info/ - Heavenly

A lot of people take pleasure in the interest of playing video games online. This helps you evade reality. Video games is a terrific way to inexpensively fill up your time and effort.

Get out of the house and trip your motorcycle. Enthusiast cyclists often investigate new tracks. It is possible to trip your bicycle throughout every season with correct clothes. This hobby can better your way of life having its health benefits and the amount of entertaining you may have.

Sewing is definitely a great interest you can get into. You can use your hobby to produce things to improve your house or make new clothing. Many individuals prefer to sew.

As a result write-up, you may have now discovered some excellent information about new hobbies and interests you may not have thought about. Take a moment to discover them all, whilst keeping your very own character traits in mind, if you really want to uncover the one who is the best for you. Have fun on your activity research, and recognize that a new activity might just boost your lifestyle.
http://fishination.info/ - SatisfyZelite da napišemo vodi na neku odreenu temu ?   Kontaktirajte nas