Vodi kroz objektive

pregleda: 97423, komentara 1996, Ocjena (2105) korisnika:

OSNOVNI POJMOVI

arišna duljina (Focal length) –  udaljenost od optikog središta lee do arišne toke u kojoj je oštrina beskonana. arišna duljina zapravo odreuje vidni kut objektiva. Izraava se u milimetrima. Vea arišna duljina za posljedicu ima ui kut snimanja. Udaljeniji predmeti e se dobiti bliima. Kraa arišna duljina ima za posljedicu širi kut snimanja. Time je mogue snimanje širih kadrova.Vano je napomenuti da su arišne duljine u pravilu izraunate za 35mm film.


 Primjer istog kadra fotografiranog razliitim arišnim duljinama – s lijeva nadesno : 24mm, 50mm, 200 mm, 800 mm

 

Zoom faktor – omjer maksimalne i minimalne arišne duljine nekog objektiva. Na primjer : teleobjektiv oznake 80-200 mm ima zoom faktor 2,5, dok objektiv 17-55 ima zoom faktor 3,235. Kod objektiva fiksne arišne duljine , npr. 28, 35, 50, 85, 105 mm zoom faktor je po definiciji jednak jedinici. Neki kompakti iz ultrazoom klase imaju objektive zoom faktora do 26x. Meutim, kvaliteta fotografije u usporedbi sa profesionalnim objektivima i nije baš neka.
Najkvalitetniji objektivi imaju zoom faktor objektiva izmeu 2,5 – 3.

 

Faktor izreza (Crop factor) – je faktor kojim se mnoi arišna duljina 35mm ekvivalenta da se dobije stvarna arišna duljina uslijed drugaije dimenzije senzora. Digitalni fotoaparati imaju nešto manje senzore od 35 mm filma. Za posljedicu se dobija vea arišna duljina jer objekti snimanja ispadaju još blie. Kod kompaktnih aparata se u pravilu ne izraava faktor izreza ve se preraunata fokalna duljina izraava na samom objektivu. Kod DSLR-a se ona mora raunati, jer je u pravilo izraena za 35mm standard. Primjera radi, crop factor za Nikon digitalna tijela koja nisu full frame je 1,5. Što znai, ako na njega npr. imate postavljen objektiv 80-200 stvarne arišne duljine su 120-300 mm.


Blenda, otvor objektiva (Aperture) – svaki objektiv ima mogunost reguliranja otvora kroz koji prolazi svjetlost. Ukoliko je više otvoren, prolazi više svjetla i vrijeme potrebno za osvjetljavanje filma ili senzora je krae. Ako je manje otvoren, ekspozicije su dulje. Otvor blende izraava se takozvanim f- brojem. On je po definiciji omjer arišne duljine objektiva i promjera otvora objektiva. Znai, isto matematiki gledano, što je f-broj manji, otvor je vei.

 

Dubinska oštrina (Depth of Field DOF)- je raspon udaljenosti ispred i iza objekta snimanja koji e se na fotografiji initi oštrim. Ovisi o f-broju : što je objektiv bolje zatvoren, to je dubinska oštrina vea i obratno.Ilustracija razliitih dubinskih oštrina: gore snimnjeno sa f – 5.6, dolje s f -32


Minimalna udaljenost izoštravanja (Minimal Focus Distance) – objektivi su, uslijed svoje konstrukcije, ogranieni na minimalnu blizinu objekta kojeg mogu izoštriti. Ukoliko je objekt blie, nije ga mogue ni na koji nain izoštriti. Jedino rješenje je odmaknuti se od objekta snimanja. Minimalna udaljenost izoštravanja je dana uobiajeno za svaki objektiv u tablici proizvoaa. Postoje makro (mikro) objektivi kojima je minimalna udaljenost smanjena pa se je mogue blie pribliiti objektu snimanja. Idealni za insekte, cvjetie tj. openito za makro fotografiju.


VRSTE OBJEKTIVA

 Najosnovnija podjela objektiva je prema njihovoj arišnoj duljini. Prema tom kriteriju dijele se na: širokokutne, normalne i tele-objektive.


Širokokutni objektivi - karakteristika im je kratka arišna duljina (35mm nanie) koja kao posljedicu ima širi kut snimanja, tj. više toga stane u kadar. Dubinska oštrina im je velika. Zbog širokih kutova snimanja na rubovima kadra esto dolazi do deformacija slike. Slino se dešava, ako smo relativno blizu objektu snimanja. Minimalna udaljenost izoštravanja im je mala, tako da se objektu snimanja moe prii vrlo blizu. Svejedno, objekt na slici e biti malen zbog širokog kuta snimanja. Upotrebljavaju se najviše za fotografiranje krajolika i arhitekture, no zbog iskrivljavanja slike, esto se koriste za eksperimentiranje i humor.

NAMJENA

Ekstremni širokokutni: 12-24 mm

Interijeri i ekstremni efekti s “razvlaenjem” prostora. Nisu posebno korisni za pejsae,
naprosto zato što paktiki nigdje neete nai prizor koji je kao cjelina prikladan za snimanje.
Naješe nešto negdje smeta, pa bolje ispadne vaenje detalja. Eventualno, neki prizor s vrha planine ili u pustinji mogao bi biti dovoljno “ist” za hvatanje ovakvim objektivom.

Širokokutni: 28-35mm

Pejsai. Ove arišne duljine su granica širine unutar koje se isplati slikati pejsa. Za interijere je ovo donja granica upotrebljivosti, isto kao i za razvlaenje prostora, jer je efekt previše “normalan”. Ponekad odlino poslui za dinamine portrete.

    
 
Normalni objektivi
– arišna duljina im je otprilike jednaka dijagonali filma odnosno senzora. Za 35mm film je to 50 mm, za 120 mm film je to 90 mm. Kut gledanja im je oko 50-55 stupnjeva i prikazuju sliku veliine otprilike kao što je vidi ljudsko oko, s tom razlikom da ljudsko oko ima širi kut gledanja.

NAMJENA

Normalni: 40-50mm
                                                      

Ove arišne duljine stvaraju dojam obinosti, normalnosti i svakodnevnosti, zato što pokrivaju otprilike isto podruje kao i ljudske oi, ako zanemarimo periferni vid. Za poetnika, ovo su arišne duljine kojima je najtee ovladati, jer im nedostaje ekstremnost širokog kuta, i intimnost teleobjektiva. S druge strane, snimke koje uspijete uhvatiti ovim objektivom imaju to svojstvo da neposredno i trenutno uvlae gledatelja, budui da najviše podsjeaju na stvarnost, stvarna sjeanja, emocije i misli. Slike snimljene normalnim objektivom znaju biti nevjerojatno upeatljive upravo zbog svoje “obinosti”. Zbog toga se poetnicima savjetuje da vjebaju upravo s ovim arišnim duljinama; tako nee svoj nedostatak ideja, vještine i talenta moi prikrivati ekstremnim optikim efektima širokih i tele objektiva. Normalna arišna pokazuje vaše ideje, a ne svojstvo objektiva.

Tele-objektivi – arišna duljina tih objektiva je od 70 mm naviše. Koriste se za snimanje udaljenih objekata. Kut snimanja je ui od normalnog, a dubinska oštrina je sve manja porastom arišne duljine. Konstrukcijski su takvi objektivi i vei i tei pa se esto kod snimanja koriste monopodi ili stativi. Takoer, vrijedi pravilo, ako se eli snimati iz ruke bez zamuenja uslijed drhatanj ruke, brzina zatvaraa mora biti barem obrnuto proporcionalna arišnoj duljini (npr. na 200 mm brzina zatvaraa mora biti barem 1/200 s ili kraa). Porastom arišne duljine raste i minimalna udaljenost izoštravanja (npr. za objektiv 80-200 /2.8 je minimalna udaljenost otprilike metar i pol na 200 mm). Koriste se naješe za snimanje ivotinja u divljini, sporta, a zbog malog deformiranja slike 70mm-135mm koriste se za portrete.

NAMJENA

Kratki teleobjektiv: 70-135mm

Ovo su jako lijepe portretne arišne duljine, dakako za portrete od struka prema gore. Obino ih se  koristi izbliza i na otvorenoj blendi. Takoer, ove arišne su odline za vaenje djelia pejsaa;  70-100mm su najbolje pejsane arišne duljine, a 135mm je najbolji portretni objektiv.

 Dugi teleobjektiv: 200-400mm

Dvoranski sportovi, vaenje djelia pejsaa, divlje ivotinje, zoo vrt. Takoer i ekstremno intimni portreti, snimke detalja lica. Zbog krivulje dubinske oštrine, kad pritvorite blendu na njima dobit ete oštro lice i zamuenu pozadinu; s kratkim teleobjektivima je tee izgubiti pozadinu sa pritvorenom blendom.


Ekstremni teleobjektiv: >400mm
Sport na otvorenom, ptice, divlje ivotinje...Zoom objektivi - objektivi promjenjive arišne duljine. U poecima proizvodnje nisu bili popularni zbog slabe svjetlosne jaine (malih otvora blendi) i optikih manjkavosti (nedostatak oštrine). Danas su ti nedostaci uklonjeni pa su postali praktini, jer nude za malu cijenu veliki raspon vidnih kutova u jednom objektivu, što smanjuje potrebu za mijenjanjem objektiva.

NAMJENA

Pogodan je za razliite namjene od portreta do pejzane fotografije.


Posebne vrste objektiva :


Objektiv “riblje oko” (Fisheye) - karakterizira ekstremno mala arišna duljina ( ispod 12 mm) i ekstremno velik kut snimanja (ak i preko 180 stupnjeva, tj. da objektiv “vidi iza sebe”). Slika je u obliku kruga, a deformacije slike nestvarne. Koristi se za eksperimentiranje i neuobiajene efekte.

NAMJENA

Dobri su za ilustriranje fisheye efekta, uglavnom. Osim ekstremnih geometrijskih razvlaenja prostora, ili razvlaenja osoba, nisu posebno korisni, ali su zato vrlo zabavni.

Makro objektiv
karakterizira jako mala minimalna udaljenost snimanja. Takvim objektivom mogue se sasvim pribliiti objektu snimanja što rezultira velikim poveanjima i zgodno je za istraivanje mikro svijeta.


NAMJENA

Kukci, detalji cvijea, nakit, iznimno sitne stvari, portreti.
Da, dobro ste proitali: makro objektivi su odlini za portrete, ako elite izvui puno detalja s lica. Obino su iznimno oštri, i dobar su izbor ako vam je bitna apsolutna detaljnost slike. Dobar 100mm makro je prva stvar koju biste trebali razmotriti, uz standardni objektiv, budui da e vam posluiti i kao kratki teleobjektiv za portrete.

 

“Tilt and shift” objektiv : Tilt (nagib) i shift (pomak) oznaavaju dvije osnovne mogunosti gibanja prednje lee tih objektiva. Tilt ili nagib je definiran kao kut koji zatvara ravnina prednje lee i ravnina senzora (filma). Time se kontrolira orijentacija fokusne ravnine, što za posljedicu ima samo dio slike oštrim. Shift ili pomak predstavlja pomak osi objektiva spram osi fotoaparata pri emu prednji element objektiva i senzor ostaju u paralelnim ravninama. Tako se npr. pri fotografiranju visokih zgrada izbjegavaju rušee linije tj. one ispadaju paralelne. Koriste si pri fotografiranju arhitekture, a mogu se koristiti kao trik objektivi za izradu prividnih minijatura.

NAMJENA

Arhitektura, interijeri i sl. Takvi objektivi su teška egzotika i slue za ispravljanje geometrijskih izoblienja nastalih pri fotografiranju zgrada, drvea i sl. na širokom kutu.

 

DODACI ZA OBJEKTIVE


Sjenila – postavljaju se ispred objektiva. Slue kako bi se prilikom snimanja zaštitili od pada direktnog svjetla u objektiv i time sprijeili stvaranje neeljene refleksije. Praktini su i pri snimanju na kiši. Kod izbora sjenila vano je da sjenilo odgovara vidnom kutu objektiva jer e inae osjeniti rubove fotografije (ako je vidni kut objektiva vei).Tonije imat emo snimljeno sjenilo na rubovima fotografije.


 

Filtri - Fotografski filter je disk od obojenog plastinog elatina ili obojenog stakla u kuištu. Kuište se stavlja ispred objektiva ili ispred rasvjetnog tijela. Osim što slue korekciji boja i kontrasta na fotografiji. Obavezni su dio zaštite objektiva. Leu objektiva štite od prašine i ogrebotina. Zapamtite lakše je kupiti novi filter od 100 kuna kad se ošteti nego novi objektiv od nekoliko tisua kuna. 
 

Telekonverteri – je optiki sistem koji se postavlja izmeu fotoaparata i objektiva. Poveava arišnu duljinu objektiva, ali i smanjuje svjetlosnu jakost objektiva. Postoje konverteri sa faktorom 2x i 3x. Kod objektiva 50/1.4 telekonverter e poveati arišnu duljinu na 100mm ali smanjiti blendu sa 1.4 na 2.8. dok telekonverter smanjuje blendu 1.4 na 5.6 i poveati arišnu duljinu na 150mm. Telekonverter 2x smanjuje etiri puta, a 3x smanjuje osam puta svjetlosnu jakost objektiva. Telekonverteri se koriste na kvalitetnijim objektivima.


Makro prstenovi - umeu se izmeu objektiva i tijela SLR fotoaparata i time se dobiva slini uinak kao kad se kod makro objektiva prednja lea izbacuje prema naprijed. Tako se smanjuje minimalna udaljenost izoštravanja, pa se objektu snimanja moe prii blie, i time on postaje vei na slici.. Postoje razne vrste prstenova. Neki omoguuju autofokusu da funkcionira preko poluga ili kontakata s fotoaparatom, a neki imaju rudimentarnu konstrukciju i omoguuju samo manualno fokusiranje. Prsteni dolaze u razliitim duljinama te se kombiniraju, ovisno o objektivu koji se koristi kod snimanja.
 
...eto dragi naši, nakon ovog ubzanog teaja, odvaite se i pronaite pravi objektiv za sebe! A ukoliko neki proizvod ne moete pronai na našim stranicama, molimo vas da nas kontaktirate, jer zbog velikog broja proizvoda nismo u mogunosti sve proizvode imati na webu.Komentiraj Komentari

Ukupno 1996 komentara

Ime:
Ocjena:
Tekst:
Sigurnosni kod:
Code Image - Please contact webmaster if you have problems seeing this image code  Refresh Promijeni kod
Molimo prepisite sigurnosni kod sa slike.
Izravan link na ovaj tekst pinupcasinoo - 25 Jan 2021 u 5:37pm
онлайн казино https://pin-up-casino999.ru/ - ?ин Ап о?и?иал?н?й сай? иг?а?? на ден?ги или беспла?но без ?егис??а?ии
Izravan link na ovaj tekst JamesPloms - 25 Jan 2021 u 8:33am
read https://mostbeter.com/ - mostbet review
Izravan link na ovaj tekst BrandonCah - 25 Jan 2021 u 8:26am
about his https://mrbet100.de/mr-bet-login/ - mr bet online casino, mr bet casino bonus
Izravan link na ovaj tekst Esmusa - 22 Jan 2021 u 12:51pm
http://bambulapharmacy.com - prescription drugs from canada online
http://bambulapharmacy.com
Izravan link na ovaj tekst Taniacrare - 22 Jan 2021 u 5:21am
??у?ой нов?й по?но ?уб с бол?шим колли?ес?вом по?но и секс ?оликов.?? може?е подели?с? своими видео и ?о?о,а ?ак же найди?е себе д?узей по по?но ин?е?есам и за?аба??вае?е ден?ги п?осма??ива? и зака?ива? сексуал?н?е видео ?олики.??? видео дл? вз?осл??,ска?а?? беспла?но и Смо??е?? оналйн по ка?его?и?м

http://sexiporno.net/videos/machine - Сексс машина и по?но с?анки
ска?а??
видео ?нлайн.
?еспла?ное по?но ?нлайн можео ска?а?? ?ол?ко у нас на секс вижео сай?е
Izravan link na ovaj tekst Taniacrare - 22 Jan 2021 u 5:21am
??у?ой нов?й по?но ?уб с бол?шим колли?ес?вом по?но и секс ?оликов.?? може?е подели?с? своими видео и ?о?о,а ?ак же найди?е себе д?узей по по?но ин?е?есам и за?аба??вае?е ден?ги п?осма??ива? и зака?ива? сексуал?н?е видео ?олики.??? видео дл? вз?осл??,ска?а?? беспла?но и Смо??е?? оналйн по ка?его?и?м

http://sexiporno.net/videos/machine - Сексс машина и по?но с?анки
ска?а??
видео ?нлайн.
?еспла?ное по?но ?нлайн можео ска?а?? ?ол?ко у нас на секс вижео сай?еZelite da napišemo vodi na neku odreenu temu ?   Kontaktirajte nas