Vodič za kupnju TV-a

pregleda: 43966, komentara 4, Ocjena (45) korisnika:

Želite kupiti novi TV, no niste baš na "ti" sa svim najmodernijim čudima tehnologije? Zbunjuju Vas silne oznake, modeli, cijene i karakteristike najnovijih TV uređaja na tržištu? Kroz ovaj vodič uputit ćemo Vas na što trebate obratiti pažnju pri kupnji TV-a!


Pogledajte našu ponudu televizora i naručite uz BESPLATNU dostavu!   
 
ZAPOČNITE SHOPPING!

 

 

BUDŽET


Prvo što morate odrediti pri kupnji TV-a jest - budžet. Odredite barem okvirni budžet koji imate na raspolaganju i ne dajte se navući na marketinške trikove, kako "uz maaalo veće ulaganje dobivate puuuno više". Nije istina. TV je ipak samo TV, koliko god on "smart" bio i koliko god on imao perfektnu sliku, osim ako niste zagriženi filmofil, koji provodi sate i sate dnevno pred TV-om, no u tom slučaju, ovaj vodič Vam nije niti potreban.

Također, nemojte nasjedati na onu kako su "najnoviji modeli TV-a i najbolji". Nisu, najčešće su samo najskuplji, upravo zato što su "najnoviji modeli". Ni prošlogodišnjim modelima ništa ne fali, dapače, često su puno jeftiniji, jer više nisu "najnoviji".

 


KOJA VELIČINA EKRANA?Veličina ekrana se računa u inčima (1 inč = 2.54 cm). Inči se odnose na dijagonalu ekrana TV-a (bez okvira), stoga prva brojka u nazivu TV-a označava upravo njegovu veličinu dijagonale.

Kada govorimo o televizoru - veličina je važna, odnosno što veća - to bolja! Idealna veličina dijagonale TV-a je dva do tri puta manja od udaljenosti s koje ćete gledati TV. Primjerice, ako razmišljate o TV-u dijagonale 40″, odnosno 102 cm, optimalna udaljenost za sjedenje bi trebala biti 2 do 3 metra, a za TV dijagonale 47″ (119 cm), udaljenost za sjedenje bi trebala biti 2.5 do 3.5 metara.

Ipak, ponavljamo, ako ste u mogućnosti - veća dijagonala je uvijek bolja!...A ŠTO JE S REZOLUCIJOM? HD READY, FULL HD, ULTRA HD?

Nemojte se previše zamarati rezolucijom. Danas je standard Full HD rezolucija (1080p), i preporuka je, ako investirate u novi TV, uzeti onaj koji nudi Full HD rezoluciju, naročito ukoliko se radi o glavnom TV-u u kućanstvu.

Naime, naši TV programi ne emitiraju emisije i filmove u Full HD rezoluciji, već u puno manjim rezolucijama, a filmove u Full HD rezoluciji možete jedino gledati na Blu-ray-u.

Ukoliko pak kupujete TV primjerice za spavaću sobu, u kojoj samo bacite oko na neku humorističnu seriju prije spavanja, dovoljna Vam je i HD ready rezolucija.

U zadnje vrijeme se često spominje i Ultra HD rezolucija, no ne dajte se zbuniti. Riječ je o najvećoj rezoluciji, 4 x Full HD, ali nažalost postoji vrlo malo sadržaja koje možete gledati u toj rezoluciji, barem za sada, no nadamo se da će se ti to uskoro promijeniti. Ukoliko kupujete Ulta HD TV, svakako planirajte uložiti i u kvalitetan zvuk!

 


PLAZMA ILI LCD?


Nemojte se ovime zamarati. Plazme su nažalost prošlost, proizvodi ih još svega samo nekoliko proizvođača, i to svake godine sve manje i manje. Naime, plazma TV-i su bili skuplji, trošili su 3-4 puta više energije od LCD TV-a, bili su dostupni samo u veličinama većim od 42'', te su bile namijenjene najviše za gledanje u zatamnjenim prostorijama, a statični kadrovi su znali ostavljati tragove na zaslonu. Također, nakon kupnje je bilo potrebno "vrijeme uhodavanja", stoga je plazme trebalo držati na posebnim postavkama prvih 200-300 sati rada.

Danas su se svi proizvođači okrenuli LCD ekranima, koji nude bolju kvalitetu slike u osvijetljenim i sunčanim prostorijama, izrazito su tanki i lijepog dizajna.KOJI PROIZVOĐAČ? KOJI MODEL?

Budući da danas gotovo svako kućanstvo posjeduje minimalno jedan TV uređaj, a često i svaka soba ima svoj TV, jasno Vam je kako se upravo na TV-ima okreću ogromni novci, proizvođači se tuku rukama i nogama koji će biti najzastupljeniji i najprodavaniji, a u marketing se ulaže više nego ikada. Prošećete li nekim shopping centrom u kojem se prodaju TV-i najvjerojatnije ćete ostati izbezumljeni. Zašto? Upravo zato što su TV-i u trgovinama, u svojim postavkama namješteni tako da kod kupca izazovu tzv "woow efekt", a ustvari je sve to daleko od istine... 

Stoga, prije nego krenete u šetnju shopping centrom, bilo pravim ili virtualnim, svakako savjetujemo pročitati nekoliko recenzija na internetu. Najvjerodostojniji hrvatski portal, koji se, već više od 6 godina bavi isključivo recenzijama TV uređaja je HD televizija, te na njihovim stranicama gotovo da nema TV-a koji nije objektivno i detaljno recenziran, a odnedavno imaju i Youtube kanal na kojem možete pogledati i video recenzije. Naša najiskrenija preporuka.

Najprodavaniji proizvođači TV-a su Samsung, Panasonic, Sony, LG, Philips i Toshiba, a razlikuju se naravno cijenama, modelima i karakteristikama.
 

ZAPOČNITE SHOPPING!

 


ŠTO JE SMART TV?

Smart TV je TV koji ima mogućnost spajanja na internet, te pretraživanja svih web stranica, kao što to obično činite na svom računalu. Tako recimo osim čitanja vijesti, možete pristupiti Youtube-u, Facebooku i slično. Smart TV modeli posjeduju i mogućnost reprodukcije različitih audio, video i slikovnih materijala bilo putem memorija i tvrdih diskova koje možete spojiti putem USB-a na televizor, bilo putem lokalne kućne mreže (LAN).

Smart TV-ima možete upravljati i putem pametnog telefona, ukoliko ga posjedujete, a primjerice Samsungovim Smart TV-ima možete upravljati i glasom ili pokretima tijela. Sve u svemu, vrlo zgodna i zabavna mogućnost, koja je postala gotovo standard.


HDMI KONEKCIJA

Uvijek tražite TV koji ima mogućnost povezivanja putem HDMI konekcije, jer je to najbolja, odnosno najkvalitetnija solucija. HDMI  kabel je sve što Vam je, u tom slučaju, potrebno za povezivanje Vašeg TV-a s ostalim komponentama, kao što su DVD i Blu-ray Playeri, AV receiver, ili računalo. Osim što je jedini sposoban prenositi punu HD rezoluciju i 3D, također provodi i najmodernije formate zvuka, a zaista postoje povoljni HDMI kabeli na tržištu.

Apsolutni je mit da HDMI kabeli moraju koštati puno da bi zaista bili kvalitetni. HDMI kabeli do dužine 5 metara ne moraju biti najkvalitetniji i najskuplji na tržištu.

 

A ŠTO JE SA ZVUKOM?

Naravno, da biste se potpuno mogli unijeti u film, potreban i je i kvalitetan zvuk. Današnji TV-i imaju sve jače i kvalitetnije zvučnike, neki veći i skuplji modeli imaju čak ugrađene i subwoofere, no budimo realni, da biste se stvarno unijeli u radnju, potrebni su Vam dodatni, kvalitetni zvučnici.

Optimalno bi bio 5.1 sustav (pet zvučnika + subwoofer), upravo zato što većina današnjih filmova ima zvuk snimljen u 5.1 sustavu, ali takav sustav zahtijeva i AV receiver. Soundbar, s druge strane, je praktično i povoljnije rješenje, no on nikada ne može ustvari zamijeniti pravi sustav. Ne morate investirati puno da biste svoj dnevni boravak pretvorili u kino dvoranu, već uvijek tražite najbolji omjer kvalitete i cijene. Više o tome možete pročitati u našem vodiču:

 
 


...A GDJE SMJESTITI TV? NOSAČ ZA TV?

Danas se, više nego ikada pridodaje pažnja dizajnu TV-a, stoga svi TV-i dolaze s nekakvim stilskim postoljem. Ukoliko ćete TV smjestiti na postojeću policu u dnevnom boravku, stalak koji se isporučuje s TV-om će biti sasvim dovoljan. Ukoliko pak želite TV montirati na zid - za to postoje posebni nosači, koji, ovisno o modelu i naravno cijeni, mogu biti sasvim nevidljivi i lijepog dizajna, a pri tome i vrlo funkcionalni. Pri odabiru nosača svakako obratite pozornost na specifikacije nosača - prvenstveno da li je namijenjen za veličinu Vašeg TV-a, kao i težinu. Detaljnije o nosačima za TV pročitajte u našem vodiču za kupnju:

 

 ZA ONE KOJI ŽELE ZNATI VIŠE...


OSTALE KARAKTERISTIKE TV-a:

OSVJEŽAVANJE SLIKE (eng Refresh rate) se mjeri u Hertzima (Hz) i označava koliko se puta u jednoj sekundi slika na ekranu iscrtava, odnosno osvježava. Kod jeftinijih i starijih TV uređaja, koji imaju 50 Hz, u brzim, akcijskim scenama se primjećuje zamućenje prilikom pokreta, stoga je uvijek bolje odabrati onaj TV koji ima više Hertza. S druge strane, nemojte nasjedati na marketinške trikove koji nude primjerice 2000 Hz, jer ljudsko oko može maksimalno registrirati 1000 Hz. Sve više od toga je naprosto nepotrebno.

Generalno bi 100 Hz trebalo biti dovoljno dobro za gledanje sporta i akcije na ekranu, a 200 Hz bi bilo idealno. Proizvođači danas često, umjesto Hz koriste i druge oznake kao npr Clear Motion Rate, Perfect Motion Rate. Ukratko, više Hertza danas nažalost, ne znači nužno da će slika biti oštrija.

KONTRAST (eng Contrast) se označava nekim brojem na prema jedan (npr 10000:1), čime se mjeri omjer intenziteta svjetline najtamnije crne i najsvjetlije bijele boje koju TV može prikazati, odnosno, govori nam koliko je puta bijela točka na ekranu svjetlija od crne. Naravno, poželjno je da je kontrast uvijek što veći, no ne dajte se impresionirati mega, ultra, super velikim omjerima kojima se danas proizvođači razbacuju u službenim specifikacijama, jer je to, pogađate, još jedan marketinški trik kako bi zadivili kupce.

SVJETLINA (eng Brightness) se mjeri u broju kandela po metru kvadratnom (cd/m2), a označava koliko jasno ćemo vidjeti sliku na ekranu u vrlo osvijetljenim uvjetima. Što je vrijednost svjetline ekrana veća, prikaz slike u svijetlom okruženju biti će bolji.

 

Nadamo se da smo Vam u ovom vodiču pojasnili najvažnije pojmove, stoga sada hrabro krenite u kupnju novog TV-a!
 
ZAPOČNITE SHOPPING!


...ukoliko i dalje dvojite ili su Vam potrebne dodatne informacije, javite nam se - naše stručno osoblje rado će Vas savjetovati i  pomoći Vam pri odabiru!
   

Komentiraj Komentari

Ukupno 4 komentara

Ime:
Ocjena:
Tekst:
Sigurnosni kod:
Code Image - Please contact webmaster if you have problems seeing this image code  Refresh Promijeni kod
Molimo prepisite sigurnosni kod sa slike.
Izravan link na ovaj tekst Shehism - 01 Aug 2021 u 8:25pm
<a href=https://cialiswwshop.com/>cialis online prescription</a>
Izravan link na ovaj tekst Shehism - 24 Jun 2021 u 7:07pm
<a href=https://propeciaset.com>finasteride sample[/url]
Izravan link na ovaj tekst hm - 29 Apr 2020 u 10:20pm
znači tolko ti je pomogla da si ju reklamiro na stranici sa 0 komentara..i toliko je poslovna da posluje preko whats up-a..majmune maloumni da mi se da zajj našo bi te oreko ip adrese i drugih stvari i sa radušću ču ti porezat prste da ne tipkaš takve laži.... mogu ti poslati na tvoj privatni mail slike od par njih s 24 sata stranice...pisali za pozajmice našo se s likom ubio boga u njemu i uzeo mu novce..tako da pazi nemoj sirotinju jebavat...ako misliš da lažem pošaljem ti linkove s usernamea iu puna imena i prezimenas kojima sam osobno popričao...
Izravan link na ovaj tekst Marie Alice - 22 Dec 2019 u 11:49am
Pozdrav svima vama pozdrav. Zovem se Marie Alice, želim iskoristiti ovu sjajnu zlatnu priliku da dam opipljivo svjedočanstvo o tome kako sam nedavno primio zajam od 60000 eura. Prije sam nešto tražio zajam i oni su me kasnije prevarili. Pokušao sam ponovno i upoznao sam ženu poput mene koja mi je bila spremna i voljna pomoći da dobijem kredit uz kamatnu stopu od 2%. Rečeno mi je da je zajmodavac i žena kojoj vjerujem, pa sam odlučio kontaktirati s njom i dala mi je priliku da podnesem zahtjev za kredit od njene tvrtke koji sam lako dobio, ali objašnjenje je da sam svoj dobar kredit dobio dobro zdravlje i s manje stresa. Ako ste zainteresirani za zajam, možete joj se obratiti putem e-maila: (vladimirafinancialinvestment@gmail.com) (WhatsApp: +16014560144)Zelite da napišemo vodič na neku određenu temu ?   Kontaktirajte nas