Zidni nosači za LCD i plazma TV

pregleda: 6894, komentara 0 , Ocjena (5) korisnika:

Kako odabrati zidni nosač za LCD i plazma TV


Gotovo svi LCD i plazma televizori dolaze na uspravnom postolju. To je izvrsno ako televizor stoji na stolu ili ormariću. No ono što ih čini tako privlačnima jest činjenica da su tanki i male težine, stoga se mogu lako montirati na zid. To će stvoriti vrlo prostran i efikasno iskorišten prostor, a kada TV prijemnik nije uključen jedva da je zamjetljiv. Prilikom kupovine većine LCD i plazma televizora dijelove za montažu morat ćete sami kupiti.

U nastavku ovog vodiča objasnit cemo razlike izmedu pojedinih tipova zidnih nosača i preporučiti pravi tip za određenu vrstu instalacije.

Tipovi zidnih nosača


Zidni nosači televizora dolaze u rasponu od osnovnih fiksno montiranih nosača, do nosača sa gotovo neograničenom fleksibilnošću prilikom gledanja. Razmislite koje zadaće mora ispuniti nosač. Želite li biti u mogućnosti prilagoditi TV kako bi dobili bolji pogled sa različitih mjesta? Želite li prilagoditi TV za optimalno gledanje iz različitih kutova, ali da stoji uz zid kada nije u uporabi? Postoje razne opcije koje možete izabrati.

Navest ćemo osnovne tipove zidnih nosača i njihovu primjenu.


Fiksni nosač TV-a


Najjednostavniji je i najjeftiniji tip nosača. Omogućava montažu televizora na udaljenosti od približno 3 cm od zida. Nema mogućnost prilagođavanja kuta gledanja, TV stoji paralelno sa zidom.

Ova vrsta nosača je dobar izbor prilikom montaže plazma televizora, koji imaju najšire vodoravne i okomite kutove gledanja.
Nagibni nosač televizora


Omogučavajući prilagođavanje okomitog kuta, ovaj tip nosača olakšava gledanje televizora koji je montiran iznad optimalne razine gledanja.

Televizor je pozicioniran tako da je malo udaljen od zida, u pravilu 5 do 7 cm. Obično se primjenjuje prilikom montaže iznad kamina ili visoko na zidu spavaće sobe.

Prilagođavanje kuta gledanja televizora osobito može pomoći smanjivanju refleksije vanjskog svjetla ili unutarnje rasvjete na zaslonu - što je problem mnogih plazma televizora i nekih LCDa.


Nagibni okretni nosač


Dodavanjem bočne prilagodbe, ovo je pametno rješenje kada TV mora biti pod određenim kutom kako bi se omogućio savršen pogled.

Također je izvrsno rješenje za montažu TV-a u prostorijama gdje postoji više od jednog uobičajenog mjesta gledanja.


Zglobni nosač


Vrlo sofisticiran i najsvestraniji tip TV nosača. Osigurava najveću fleksibilnost što se tiče nagiba i okreta. Isto tako, kada televizor nije u upotrebi može se pomaknuti sasvim blizu zida.

Budući da ovaj nosač može dosta udaljiti TV od zida, omogućuje i širi raspon bočnog okretanja.

Pronalaženje pravog nosača za televizor


Ako već imate televizor, provjerite smjernice za ugradnju TV-a na nosače u uputama proizvođača.

Neki televizori zahtjevaju korištenje točno odredenih nosača, ali većina modela ima standardizirane utore koji su kompatibilni s nekoliko različitih vrsta.


Ostale opcije montaže


Evo još nekoliko rješenja za montiranje Vaše audio i video opreme.

Stropna ugradnja


Ovakvi se nosači više koriste za komercijalne instalacije nego za privatna kućanstva. Osobito su popularan izbor restorana i barova. Najbolje je rješenje u situacijama kada TV mora biti visoko montiran - blizu stropa ili gdje je ograničen zidni prostor za televizor.

Podni stalak na kat


Ovo je zgodan način da smjestite Vaš TV i pripadajuće komponente bez velike gnjavaže sa zidnom montažom.


Zidna polica


Zidna polica je idealna za uštedu prostora smještanjem komponenti u blizini televizora postavljenog na zidu. Ovakvo postavljanje takoder rješava problem različitih kabela koji se inače vide i narušavaju estetiku prostora.
Obavijesti prijatelje o ovom tekstu

Dodaj komentar
Ime:
Ocjena:

Tekst:
   3D: Često postavljana pitanja
Želite li znati više o 3D tehnologiji? Pročitajte sve što vas zanima u često postavljanim pitanjima vezanim za 3D tehnologiju.
Vodič kroz objektive
Kupili ste novi DSLR? E, sada treba izabrati objektiv koji će zadovoljiti sve vaše potrebe. Kako odabrati odgovarajući objektiv? Na što...
Kako odabrati kućno kino?
Odlučili ste kupiti kućno kino, no kako odabrati idealan sustav? Pročitajte savjete naših stručnjaka te u kupovinu krenite naoružani znanjem....
Što je to digitalni SLR fotoaparat?
Sve je više digitalnih SLR fotoaparata. Pokušat ćemo objasniti što fotoaparat čini SLR-om, te koje prednosti imaju SLR-ovi u odnosu na...
Kabeli za kućno kino
Spojili ste novo kućno kino s priloženim kabelima i niste zadovoljni? Ukoliko su kablovi slabe kvalitete vaše kućno kino neće biti u potpunosti...
Kako odabrati projektor i platno za ugostiteljski objekt - kafić ili restoran
Ususret svjetskom nogometnom prvenstvu, i brojnim upitima vlasnika ugostiteljskih objekata, kako odabrati odgovarajući projektor i platno...
Vodič za kupnju TV-a
Želite kupiti novi TV, no niste baš na "ti" sa svim najmodernijim čudima tehnologije? Zbunjuju Vas silne oznake, modeli, cijene...
Projektor za poslovne prezentacije
Budući da je projektor danas nezaobilazano pomagalo u poslu, te kao takav, nužan u svakom uredu ili poslovnom prostoru, kroz ovaj vodič...
Projektor za kućno kino - što treba znati
Ništa Vam neće pružiti potpuni doživljaj kina kao projektor. Ukoliko volite filmove, tekme i igrice, upravo je on savršen odabir za Vas....
Vodič kroz objektive
Kupili ste novi DSLR? E, sada treba izabrati objektiv koji će zadovoljiti sve vaše potrebe. Kako odabrati odgovarajući objektiv? Na što...Novo! Video galerija izdvojenih recenzija i promotivnih video materijala.